Yargıtay Kararı 12. Ceza Dairesi 2013/16119 E. 2014/13341 K. 30.05.2014 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 12. Ceza Dairesi
ESAS NO : 2013/16119
KARAR NO : 2014/13341
KARAR TARİHİ : 30.05.2014

Tebliğname no : 12 – 2013/147566
Mahkemesi : Bursa 12. Asliye Ceza Mahkemesi
Tarihi : 20/02/2013
Numarası : 2009/292 -2013/64
Suç : Taksirle Yaralama

Taksirle yaralama suçundan sanıkların mahkumiyetlerine ilişkin hükümler sanıklar A.. K.. ve F.. A.. müdafi ile sanık F.. K.. tarafından temyiz edilmekle, dosya incelenerek gereği düşünüldü:
Yapılan yargılamaya, toplanıp karar yerinde gösterilen delillere, incelenen dosya kapsamına göre, sanıklar A.. K.. ve F.. A.. müdafi ile sanık F.. K..’nın yerinde görülmeyen sair temyiz itirazlarının reddine;ancak;
Osmangazi Belediyesi ile yüklenici Buryap İnşaat A.Ş. arasında 30.11.2007 tarihinde imzalanan “Osmangazi Belediyesi Kayıhan Mah. Sokak Sağlıklaştırma İşi” sözleşmesi kapsamında, Kayıhan Caddesinde faaliyet göstermekte olan, sanık A.. K..’a ait Era Ticaret unvanlı firmanın, ön cephe restorasyonu yapılırken, caddeye bakan cephesinde bulunan vitrin üzerindeki boşluğu kapatan 200×90 cm. ebadındaki Mdf esaslı yapı malzemesinin, yüklenici firma çalışanları tarafından tente takabilmek için sökülüp, yerine henüz yeni bir malzeme monte edilememesi üzerine, tekrar aynı parçanın geçici olarak konulması sonucu, olaydan bir gün önce 21.11.2008 saat 22:00 da çıkan lodos nedeniyle Mdf malzemenin, yerinden koparak iş yerinin önüne düştüğü, sanık A.. K..’a ait iş yerinde çalışan sanık F.. A.. tarafından yoldan geçenlere engel olmaması amacı ile düşen parçaların düzenli şekilde iş yeri önüne yatay vaziyette bırakılmasının ardından, olay günü 22.11.2008 tarihinde daha kuvvetli bir rüzgar nedeniyle iki adet mdf parçasının yerden havalanarak, caddeyi kullanarak iş yerinin önünden geçen mağdurun kafasına çarpması sonucu meydana gelen olayda; olayın bir gün önce çıkan lodos sebebiyle Mdf malzemenin yerinden çıkarak yere düşmesi sebebiyle değil, aradan uzun bir zaman geçmeden bir gün sonra sanık F.. A.. tarafından istiflenmesi akabinde ikinci bir rüzgarın etkisi ile yerinden havalanması sonucu meydana geldiği, yüklenici firma Buryap İnşaat Şirketinin şantiye şefi ve işveren vekili olan sanık F.. K.. yönünden illiyet bağının bulunmadığı, dolayısıyla bu sanığın kusurlu olduğundan bahsedilemeyeceği, yine iş yeri sahibi A.. K.. ile adı geçenin iş yerinde çalışan F.. A..’ın düşen malzemeleri yoldan geçen yayaların zarar görmemesi amacı ile iş yeri önüne yatay vaziyette istiflediği,Osmangazi Belediyesi ile yüklenici Buryap İnşaat şirketi arasında imzalanan sözleşme kapsamında yapım ve onarımı devam eden restorasyon işi sırasında iş yerinin vitrini üzerinden düşen malzemenin etrafa zarar vermemesi için alabilecekleri başka bir önlem ve sorumluluklarının bulunmadığı, tüm bu belirlemelere göre sanıkların atılı suçtan beraatlerine karar verilmesi gerekirken, delillerin hatalı değerlendirilmesi sonucu yazılı şekilde sanıkların mahkumiyetlerine karar verilmesi;
Kabule göre de;
Sanıklar hakkında 5237 sayılı TCK’nın 89/1. maddesi gereğince verilen temel cezanın, mağdurdaki yaralanmanın Adli Tıp 2. İhtisas Kurulu’nun 29.11.2010 tarihli raporu gereğince kemik kırığına, yaşamını tehlikeye sokan bir duruma ve yüzde sabit ize neden olması sebebiyle 89/2-b,d,e maddesi gereğince yarı oranında artırılması gerekirken, 89/3-b maddesi gereğince bir kat arttırılması suretiyle fazla ceza tayini,
Kanuna aykırı olup, sanıklar A.. K.. ve F.. A.. müdafi ile sanık F.. K..’nın temyiz itirazları bu itibarla yerinde görüldüğünden, hükmün bu sebepten dolayı 5320 sayılı Kanunun 8. maddesi uyarınca halen uygulanmakta olan 1412 sayılı CMUK’un 321. maddesi gereğince kısmen isteme uygun olarak BOZULMASINA; 30.05.2014 tarihinde, sanıklar F.. A.. ile F.. K.. yönünden oybirliğiyle, sanık A.. K.. yönünden oyçokluğu ile karar verildi.

Muhalefet Şerhi:

Sanıklardan A.. K..’a ait dükkanın ön cephesinde takılı bulunan 200×90 cm ebatlı mdf malzeme, hakkında verilen mahkumiyet kararı beraat etmesi düşüncesiyle bozulmuş olan F.. K..’nın sorumlu olduğu şirket elemanları tarafından sökülmüş ancak malzeme eksikliği nedeniyle yeniden geçici olarak yerine takılmıştır.
Takılan malzeme, 21.11.2008 tarihinde yerinden çıkmış ve havalanarak sanık Abdülkadır’e ait dükkanın önüne savrulmuştur. 22.11.2008 günü işyerine gelen sanık Abdulkadir, işyerinin önüne uçan ve parçalanan malzemeyi, çalışanı Fuat vasıtasıyla toplatarak işyerinin önüne istifletmiştir. Saat 14:00 sıralarında şiddetli Lodos’un etkisiyle havalanan malzemelerden biri o sırada ceddeden geçmekte olan mağdurun ağır şekilde yaralanmasına neden olmuştur.
İşyeri sahibi olan Abdulkadir’in, 200×90 cm ebatlarında ve 11 mm kalınlığında, duvara da monteli olmasına rağmen fırtınayla yerinden çıkıp havalanarak dükkanın önüne uçan sunta malzemenin, daha küçük parçalara ayrılmış olmasına, bir gün öncesine göre çok daha şiddetli (saniyedeki hızı 23.8 metre) rüzgar çıkmasına, bölgeyi bilen ve her sene benzer hadiseleri yaşayan kişi olarak, savrulabileceklerini bilmesine rağmen, güvenli yere koydurmayarak mağdurun yaralanmasında kusuru olduğunu düşündüğümüzden, çoğunluk görüşürüne katılmıyoruz.