Yargıtay Kararı 11. Ceza Dairesi 2014/18714 E. 2015/1076 K. 02.02.2015 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 11. Ceza Dairesi
ESAS NO : 2014/18714
KARAR NO : 2015/1076
KARAR TARİHİ : 02.02.2015

Tebliğname No : 11 – 2013/244760
İMAHKEMESİ : Siirt 2. Asliye Ceza Mahkemesi
TARİHİ : 16/04/2013
NUMARASI : 2012/191 (E) ve 2013/211 (K)
SUÇ : Resmi belgede sahtecilik

Resmi belgede sahtecilik suçu seçimlik hareketli bir suç olarak tanımlanmıştır. Birinci seçimlik hareket, resmi belgeyi sahte olarak düzenlemektir. Bu seçimlik hareketle, resmi belge esasında mevcut olmadığı halde, mevcutmuş gibi sahte olarak üretilmektedir. İkinci seçimlik hareket, gerçek bir resmi belgeyi başkalarını aldatacak şekilde değiştirmektir. Bu seçimlik hareketle, esasında mevcut olan resmi belge üzerinde silmek veya ilaveler yapmak suretiyle değişiklik yapılmaktadır. Birinci ve ikinci seçimlik hareketle bağlantılı olarak belirtilmek gerekir ki; sahteciliğin, belge üzerindeki bilgilerin bir kısmına veya tamamına ilişkin olmasının, suçun oluşması açısından bir önemi bulunmamaktadır. Üçüncü seçimlik hareket ise, sahte resmi belgeyi bilerek kullanmaktır. Kullanılan sahte belgenin kişinin kendisi veya başkası tarafından düzenlenmiş olmasının bir önemi yoktur. Kullanma mütemadi suç şeklinde de gerçekleşebilir.
Suçun oluşabilmesi için düzenlenen veya değiştirilen ya da kullanılan belgenin, gerçek bir belge olduğu konusunda kişiyi yanıltıcı nitelikte olması gerekir. Aldatıcılık özelliği bu suçun temel unsuru olup, özel bir incelemeye tabi tutulmadıkça gerçek olmadığı anlaşılamayan belge, sahte belge olarak kabul edilmelidir. Sahteciliğin kişileri aldatacak nitelikte (nesnel) olup olmadığı ve beş duyuyla ilk bakışta anlaşılabilir olup olmadığı, şüpheye yer vermeyecek şekilde belirlenmelidir.
Bu açıklamalar ışığında somut olay incelendiğinde; özürlü maaşı alabilmesi için adına düzenlenen ve Sosyal Güvenlik Kurumu’na sunulduğu anlaşılan sahte sağlık kurulu raporunun adı geçen kurumun yazı ile sorması sonucu Van Eğitim ve Araştırma Hastanesinden verilmediğinin anlaşılması üzerine hakkında ihbarda bulunulan sanığa yüklenen resmi belgede sahtecilik suçunun oluşması için belgenin düzenlenmesi yeterli olup ayrıca kullanılmasının aranmayacağı ancak; belgelerde sahtecilik suçlarında aldatma yeteneğinin bulunup bulunmadığının takdiri hakime ait olduğu cihetle; dosya arasında aslı bulunan sahte sağlık kurulu raporu getirtilerek incelenmek suretiyle özellikleri duruşma tutanağına yazılması belgenin aldatma yeteneğine haiz olduğunun anlaşılması halinde sanığın resmi belgede sahtecilik suçundan mahkumiyeti yerine eksik inceleme ve yetersiz gerekçe ile yazılı şekilde beraatine karar verilmesi,
Yasaya aykırı, Cumhuriyet savcısının temyiz itirazları bu itibarla yerinde görülmüş olduğundan hükmün bu sebepten dolayı 5320 sayılı Yasanın 8/1. maddesi gereğince uygulanması gereken 1412 sayılı CMUK.nun 321. maddesi uyarınca istem gibi BOZULMASINA, 02.02.2015 gününde oybirliği ile karar verildi.