Yargıtay Kararı 10. Hukuk Dairesi 2023/5564 E. 2023/6546 K. 07.06.2023 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 10. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2023/5564
KARAR NO : 2023/6546
KARAR TARİHİ : 07.06.2023

MAHKEMESİ :İş Mahkemesi
KARAR : Kısmen kabul kısmen red

2797 sayılı Yargıtay Kanunu’nun 40 ıncı ve Yargıtay İç Yönetmeliği’nin 18 inci maddeleri uyarınca yapılan ön incelemede; … Anadolu 7. İş Mahkemesi kararının, temyiz yoluna başvurmayan davalı …’a önce yurt içi iş yeri adresine, bu adrese yapılan tebligatın iadesi üzerine ise bu defa aynı adrese doğrudan ilanen yapılan gerekçeli karar tebliğinin usulüne uygun olmadığı belirlenmiştir.
Bu itibarla;

1.19.01.2011 tarihinde yürürlüğe giren 6099 sayılı Kanunun 3 üncü maddesi ile değişik 7201 sayılı Tebligat Kanunu’nun 10/2 inci maddesine göre “bilinen en son adresin tebligata elverişli olmadığının anlaşılması veya tebligat yapılamaması hâlinde, muhatabın adres kayıt sisteminde bulunan yerleşim yeri adresi, bilinen en son adresi olarak kabul edilir ve tebligat buraya yapılır.” yine, 6099 sayılı Kanun’un 5 inci maddesi ile 7201 sayılı Kanun’un 21 inci maddesine eklenen ikinci fıkrasına göre, “Gösterilen adres muhatabın adres kayıt sistemindeki adresi olup muhatap o adreste hiç oturmamış veya o adresten sürekli olarak ayrılmış olsa dahi, tebliğ memuru tebliğ olunacak evrakı, o yerin muhtar veya ihtiyar heyeti azasından birine veyahut zabıta amir veya memurlarına imza karşılığında teslim eder ve tesellüm edenin adresini ihtiva eden ihbarnameyi gösterilen adresteki binanın kapısına yapıştırır. İhbarnamenin kapıya yapıştırıldığı tarih, tebliğ tarihi sayılır.” Yine, 6099 sayılı Kanun’un 9 uncu maddesi ile değişik 7201 sayılı Kanun’un 35 inci maddesinin ikinci fıkrasına göre, “Adresini değiştiren kimse yenisini bildirmediği ve adres kayıt sisteminde yerleşim yeri adresi de tespit edilemediği takdirde, tebliğ olunacak evrakın bir nüshası eski adrese ait binanın kapısına asılır ve asılma tarihi tebliğ tarihi sayılır.” düzenlemelerine yer verilmiştir.

2. 7201 sayılı Tebligat Kanunu’nun 28 inci maddesinde “Adresi meçhul olanlara tebligat ilanen yapılır. Yukarıdaki maddeler mucibince tebligat yapılamayan ve ikametgahı, meskeni veya iş yeri de bulunamayan kimsenin adresi meçhul sayılır.

Adresin meçhul olması halinde keyfiyet tebliğ memuru tarafından mahalle veya köy muhtarına şerh verdirilmek suretiyle tespit edilir. Bununla beraber tebliği çıkaran merci, muhatabın adresini resmî veya hususi müessese ve dairelerden gerekli gördüklerine sorar ve zabıta vasıtasıyla tahkik ve tespit ettirir…” hususları düzenlenmiş olup yapılan araştırmalardan sonra ilanen tebligatla ilgili işlemlerin nasıl yapılacağı da, Tebligat Kanunu’nun 29 ve 30 uncu maddeleri ile ilanen tebligatın yapıldığı tarih itibariyle yürürlükte bulunan Tebligat Tüzüğü’nün 46 ve 47 inci maddelerinde düzenlenmiştir.

3.Tebligat Kanunu’nun ilana ilişkin 28 inci maddesi ile Tebligat Tüzüğü’nün 46 ıncı maddesindeki hükümler gereği, çok yönlü araştırma (resmi ve hususi müessese ve dairelerden örneğin seçim kurullarından, vergi dairesinden) yapılarak, bundan sonuç alınamaması halinde ilanen tebliğe gidilmesi gerekir. İlanen tebligat, başvurulacak son yoldur. Bu nedenle adres araştırmasının geniş bir çerçeve içerisinde ele alınıp soruşturmanın çok yönlü yapılması zorunludur.

Belirtilen açıklamalar ışığında somut olaya dönüldüğünde dava konusu olayda, davalılardan …’a usulünce tebliğatın yapılmadığı, davalı sürücüsü olduğu kamyonetle kazaya sebebiyet verdiği, trafik iş kazasına sebebiyet veren aracın olay tarihindeki malikinden davalı-sürücü …’un tebligata yarar adresi ve kimlik bilgilerinin sorulmadığı, olayla ilgili adli soruşturmanın olup olmadığı ve adli soruşturma dosyasında davalının kimlik bilgilerinin tespiti ile adrese kayıt sistemindeki adresine usulünce belirlenip tebligatın yapılmadığı, dava dilekçesi ekli tebligatın bila tebliğ iade dönmesi üzerine, resmi kurumlardan usulune uygun gerekli araştırma yapılmaksızın ilanen tebligat yapılması hatalı olup, Mahkemece, kazaya ilişkin yapılan 23.06.2006 tarihli SGK müfettiş raporunda davalı …’a ait kimlik bilgileri de belirlenmek suretiyle, yapılacak iş, Nüfus Müdürlüğünden, davalıya ilişkin bilgiler de belirtilmek suretiyle (mevcut olan nüfus bilgileri vs) nüfus kayıtları ve mernis adresleri, Tapu Müdürlüğünden, Seçim Kurulundan, Askerlik şubesinden, Vergi dairesi, belediyeden adres araştırması yapılarak yöntemince gerekçeli karar tebliğ edilerek;

a) Temyiz süresinin beklenmesi,

b) Kararın süresinde temyiz edilmesi hâlinde ise 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 366 ncı maddesi atfıyla aynı Kanun’un 344 üncü maddesinde belirtilen usuli işlemlerin yapılması ve temyiz dilekçesinin karşı tarafa tebliğ edilmesi suretiyle belirtilen usuli işlemler tamamlandıktan sonra,

Yukarıda anılan araştırmalara rağmen tebligata elverişli bir adres tespit edilerek tebligat yapılamaması halinde, başkaca bir işlem yapılmadan temyiz incelemesi yapılmak üzere dosyanın Dairemize gönderilmesi gerekir.

KARAR
Açıklanan sebeple;
Belirtilen işlemlerin yerine getirilmesi için dosyanın hükmü veren İlk Derece Mahkemesine GERİ ÇEVRİLMESİNE,
07.06.2023 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.