Yargıtay Kararı 10. Hukuk Dairesi 2023/5104 E. 2023/5492 K. 17.05.2023 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 10. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2023/5104
KARAR NO : 2023/5492
KARAR TARİHİ : 17.05.2023

MAHKEMESİ :Asliye Hukuk (İş) Mahkemesi
HÜKÜM/KARAR : Kısmen Kabul

Taraflar arasındaki davalı işyerinde geçen çalışmaların yer altında geçtiğinin tespiti istemi davasından dolayı yapılan yargılama sonunda, İlk Derece Mahkemesince davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.

Taraf vekillerinin temyizi ile Dairemizin 24.12.2020 tarih 2019/2143 Esas, 2020/7689 Karar sayılı ilamı ile “İncelenen davada kesin yetkinin sözkonusu olmadığı ve davalı vekilinin süresinde (cevap dilekçesinde) ve usulüne uygun (yetkili mahkemeyi bildirerek) yetki itirazında bulunduğu, davalı işyerinin merkezinin … işin yapıldığı yerin …/Divriği olduğu gözetildiğinde yetki itirazının kabul edilerek mahkemece işin yapıldığı yer olan Divriği mahkemesinin yetkili olduğuna karar verilmesi gerekirken yazılı şekilde karar verilmesi usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir ” gerekçesi ile kararın bozulduğu anlaşılmıştır.

Mahkemece, bozmaya uyularak yapılan yargılama ile yukarıda tarih ve sayısı belirtilen karar ile davanın kısmen kabulüne dair karar verilmiştir.

İş bu kararın, taraf vekilleri tarafından temyiz edilmesi üzerine dava dosyası temyiz incelemesi yapılmak üzere Dairemize gönderilmiştir.

6100 sayılı HMK’nun 373/4 maddesi; ”Yargıtay’ın bozma kararı üzerine ilk derece mahkemesince bozmaya uygun olarak karar verildiği takdirde, bu karar karşı temyiz yoluna başvurulabilir.” hükmünü,

Geçici 3/2 maddesi; “Bölge Adliye Mahkemelerinin göreve başlama tarihinden önce verilen kararlar hakkında, kesinleşinceye kadar 1086 sayılı Kanun’un 26.09.2004 tarihli ve 5236 sayılı Kanunla yapılan değişiklikten önceki 427 ila 454 üncü madde hükümlerinin uygulanmasına devam olunur. Bu kararlara ilişkin dosyalar Bölge Adliye Mahkemelerine gönderilemez.” hükmünü içermektedir.

Yukarda açıklanan Kanun maddelerinin düzenleniş amacı, Bölge Adliye Mahkemelerinin göreve başlama tarihinden önce verilen kararlara karşı Yargıtay’a yapılmakta olan temyiz kanun yoluna başvurulmasını ve karar kesinleşinceye kadar iki dereceli kanun yolu denetiminin Yargıtay tarafından yapılmasını sağlamaktadır.

Diğer bir anlatımla, Yargıtay’ın verdiği bozma kararları üzerine verilen kararların tekrar Yargıtay denetiminden geçmesi, başka bir deyişle Yargıtay kararının istinaf yolu ile denetlenmesinin önüne geçilmesi amaçlanmıştır.

Somut uyuşmazlıkta, İlk Derece Mahkemeleri tarafından verilen kararı sonrası, ilgili bozma ilamının yetki hususunda olduğu, mahkemece verilen karar ile ilgili olarak Yargıtay’ın esas yönüyle herhangi bir denetimi söz konusu değildir.

Bu itibarla, daha önce Yargıtay denetiminden geçmeyen kararın kanun yolu denetimi ”İstinaf” olup, görevli merciinin Kayseri Bölge Adliye Mahkemesi olduğu anlaşıldığından, dosyanınKayseri Bölge Adliye Mahkemesi’ne gönderilmesi gerekmektedir.

KARAR :
Açıklanan sebeple;
Yargıtay denetiminden geçmeyen kararın kanun yolu denetimi ”İstinaf” olup, görevli merciinin Kayseri Bölge Adliye Mahkemesi olduğundan dava dosyasının Bölge Adliye Mahkemesine gönderilmek üzere mahkemesine GÖNDERİLMESİNE,17.05.2023 gününde oybirliğiyle karar verildi.