Yargıtay Kararı 10. Hukuk Dairesi 2021/9165 E. 2021/11817 K. 07.10.2021 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 10. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2021/9165
KARAR NO : 2021/11817
KARAR TARİHİ : 07.10.2021

Mahkemesi :İş Mahkemesi

Asıl ve birleşen dava, Kurum işlemi iptali ve ödeme emrinin iptali istemine ilişkindir.
Mahkemece, bozma ilamına uyularak ilamında belirtilen gerekçelerle asıl ve birleşen davaların reddine karar verilmiştir.
Hükmün, davacı tarafından temyiz edilmesi üzerine, temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hâkimi … tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tespit edildi.
Mahkemece uyulan bozma ilamında, “….Kurum denetmen raporunun iptali, re’sen tahakkuk ettirilen primlerin iptaline ilişkin ve konusu prim alacağı olan ödeme emirlerinin iptaline ilişkin talepler yönünden red kararı yerinde olup konusu idari para cezası olan ödeme emirlerinin iptaline ilişkin talepler yönünden idari yargıda idari para cezalarının iptaline ilişkin dava sonuçları beklenip sonucuna göre karar verilmesi…” gerektiği belirtilmiştir.
Davacı vekili 8.3.2021 havale tarihli dilekçesi ile davadan feragat ettikleri, Mahkemece, feragat konusunda değerlendirme yapılmaksızın davanın reddine karar verildiği anlaşılmaktadır.
Feragat, 6100 sayılı HMK’nun 311 nci madde hükmü uyarınca, kesin hüküm sonuçlarını doğurduğu gibi, aynı Kanun’un 309/2 nci maddesi uyarınca karşı tarafın kabulüne de bağlı bulunmamaktadır. Öte yandan, aynı Kanun’un 310 ncu maddesi uyarınca davadan feragat, karar kesinleşinceye kadar her aşamada mümkündür.
28.07.2020 tarihinde yürürlüğe giren 7251 sayılı Kanun’un 29’uncu maddesi ile HMK’nın 310’uncu maddesine eklenen 3’üncü fıkraya göre, ‘‘Feragat veya kabul, dosyanın temyiz incelemesine gönderilmesinden sonra yapılmışsa, Yargıtay temyiz incelemesi yapmaksızın dosyayı feragat veya kabul hususunda ek karar verilmek üzere hükmü veren mahkemeye gönderir” hükmünü içermektedir.
7256 sayılı Kanunun “Ortak Hükümler” başlıklı maddesinin 13. fıkrasının ç) bendinde “Bu Kanun hükümlerinden yararlanılmak üzere vazgeçilen davalarda verilen kararlar ile hükmedilen yargılama gideri, avukatlık ücreti ve fer’ileri talep edilmez ve bu alacaklar için icra takibi yapılamaz. Vazgeçme tarihinden önce ödenmiş olan yargılama giderleri ve avukatlık ücretleri geri alınmaz.” şeklinde düzenlenmiştir.
Somut uyuşmazlıkta, Mahkemece, bozma dışı kalan Kurum denetmen raporunun iptali, resen tahakkuk ettirilen primlerin iptaline ilişkin ve konusu prim alacağı olan ödeme emirlerinin iptaline ilişkin talepler yönünden red kararı isabetli ise de; davacı vekilinin 8.3.2021 tarihli dilekçesiyle 7256 sayılı yasadan yararlanmak amacıyla davadan feregat ettiği gözetilerek, bozma dışı kalan idari para cezası yönünden feragat dilekçesinin değerlendirilerek sonucuna göre karar vermek gerekirken yazılı şekilde karar verilmesi hatalı olup bozma nedenidir.
O hâlde, davacı avukatının bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm sair yönleri incelenmeksizin bozulmalıdır.
SONUÇ: Temyiz edilen hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle sair yönleri incelenmeksizin BOZULMASINA, temyiz harcının istem halinde davacıya iadesine, 07/10/2021 gününde oybirliğiyle karar verildi.