Yargıtay Kararı 10. Hukuk Dairesi 2018/6487 E. 2018/10577 K. 13.12.2018 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 10. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2018/6487
KARAR NO : 2018/10577
KARAR TARİHİ : 13.12.2018

Mahkemesi :İş Mahkemesi

Dava, prim borcuna ilişkin Kurum işleminin iptali ve ödeme emrinin iptali istemine ilişkindir.
Mahkemece, davanın kabulüne karar verilmiştir
Hükmün, davalı Kurum vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine, temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hakimi … tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tespit edildi.
Prim borcunun iptali istemine ilişkin davanın yasal dayanağı, 506 sayılı Yasanın 79 ve 80. maddesidir. Bu tür sigortalı hizmetlerin tespitine ve aidiyete ilişkin davaların, kamu düzeniyle ilgili olduğu ve bu nedenle de, özel bir duyarlılıkla ve özenle yürütülmesinin zorunlu ve gerekli bulunduğu açıktır. Bu çerçevede, hak kayıplarının ve gerçeğe aykırı sigortalılık süresi edinme durumlarının önlenmesi, temel insan haklarından olan sosyal güvenlik hakkının korunabilmesi için, bu tür davalarda tarafların gösterdiği kanıtlarla yetinilmeyip, gerek görüldüğünde, re’sen araştırma yapılarak kanıt toplanabileceği de göz önünde bulundurulmalıdır.
Eldeki somut olayda; dava dışı… isimli sigortalının davacı murisinin işyeri kaydı yapılan çiftlik evinde 08.03.1990 tarihi itibariyle çalışmaya başladığının Kurum tarafından yapılan denetim sonucu tespiti ile prim tahakkuk ettirilmesi ve daha sonra primlerin ödeme emrine konu edilmesi ile eldeki davaların açıldığı, mahkemece sigortasız çalıştırıldığı iddia edilen ve kurum tarafından tespit edilen… davaya dahil edilmeden yargılamaya devam olunmuştur. Verilen karardan adı geçenin doğrudan etkileceneceği gözetildiğinde yargılamaya taraf teşkili sağlanmadan devam olunması usul ve yasaya aykırıdır ve hükmün sair yönleri incelenmeksizin karar bozulmalıdır.
Mahkemece;…’nın ölümü halinde ise mirasçılarının davaya dahili sağlanmaksızın, bu maddi ve hukuki olgular göz önünde tutulmaksızın hüküm kurulmuş olması, usul ve yasaya aykırı olup, bozma nedenidir.
O hâlde, davalı Kurum vekilinin, bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hükmün sair yönleri incelenmeksizin bozulmalıdır.
SONUÇ: Temyiz edilen hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, 13/12/2018 gününde oybirliğiyle karar verildi.