Yargıtay Kararı 10. Hukuk Dairesi 2018/2967 E. 2018/10267 K. 05.12.2018 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 10. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2018/2967
KARAR NO : 2018/10267
KARAR TARİHİ : 05.12.2018

Mahkemesi :İş Mahkemesi

Dava, rücuan tazminat istemine ilişkindir.
Mahkemece, ilamında belirtilen gerekçelerle davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
Hükmün, taraf vekilleri tarafından temyiz edilmesi üzerine, temyiz isteklerinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hâkimi … tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tespit edildi.
Dava; 02.09.2007 tarihli kaza sonucu vefat eden sigortalının hak sahiplerine bağlanan ilk peşin sermaye değerli gelir ile cenaze giderinin tahsili istemine ilişkin olup, davanın yasal dayanağı olay tarihinde yürürlükte bulunan 1479 sayılı Yasa’nın 63. maddesi olup, kusurun belirlenmesinde, mahkemece, öncelikle söz konusu kazanın ne şekilde olduğu, dosya içeriğindeki tüm deliller takdir olunarak, varsa çelişki giderilerek belirlenmeli ve kabul edilen maddi olgular doğrultusunda, kusur oran ve aidiyeti konusunda bilirkişi incelemesine gidilmelidir.
Dosya kapsamı incelendiğinde, söz konusu olay nedeniyle yürütülen ceza dava dosyasında, sanıklar … ve …’nın tali, …’ın asli, sigortalının tali kusurlu olduğu kabul edilerek verilen adli para cezalarının Yargıtay incelemesinden geçerek onandığı, işbu dava dosyasında alınan kusur raporunda, dava dışı … Madencilik Ltd. Şti.’nin % 30, …’ın % 10, …’nın % 5, …’nun % 5, sigortalının % 50 oranında kusurlu olduğunun belirtildiği ve itiraz üzerine aynı bilirkişi heyetinden alınan ek raporda yine aynı oranlarda kusur raporu verildiği anlaşılmış ise de; ceza dava dosyasında alınan kusur raporu ile işbu dosyadaki kusur raporlarının birbiri ile çeliştiği belirgin olduğundan, kusura ilişkin dosya kapsamındaki tüm raporlar irdelenmek kaydıyla, kazanın vuku bulduğu iş kolunda uzman farklı bilirkişi heyetinden, kusur oran ve aidiyeti konusunda yeniden rapor alınarak, varılacak sonuca göre hüküm kurulması gerekmektedir.
Mahkemece, açıklanan maddi ve hukuki ilkeler gözetilmeksizin, eksik araştırma ve incelemeye dayalı olarak yazılı şekilde hüküm kurulması, usûl ve yasaya aykırı olup, bozma nedenidir.
O halde, taraf vekillerinin bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle hükmün BOZULMASINA, temyiz harcının istek halinde davalılara iadesine, 05/12/2018 gününde oybirliği ile karar verildi.