Yargıtay Kararı 10. Hukuk Dairesi 2017/3762 E. 2018/622 K. 06.02.2018 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 10. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2017/3762
KARAR NO : 2018/622
KARAR TARİHİ : 06.02.2018

Bölge Adliye Mahkemesi : ….Bölge Adliye Mahkemesi 10. Hukuk Dairesi

Davacı tarafından, hizmet tespiti istemiyle açılan davanın yargılaması sonucu, …. İş Mahkemesince davanın kısmen kabulüne dair verilen karara karşı davalı kurum vekilince istinaf yoluna başvurulması ve …. Bölge Adliye Mahkemesi 10. Hukuk Dairesince, istinaf başvurusunun süreden reddine dair verilen kararın temyizen incelenmesi davalı Kurum vekilince istenilmesi üzerine, temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hâkimi … tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kâğıtlar okunduktan sonra, işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tespit edildi.
İSTEM: Davacı, 1 günlük sigortalılık süresi ile sigorta başlangıç tarihinin tespitini istemiştir.
CEVAP: Davalı kurum (SGK) vekili cevap dilekçesinde özetle; hak düşürücü süre geçtikten sonra davanın açıldığını beyanla haksız ve yersiz açılan, hukuki dayanaktan yoksun davanın reddine karar verilmesini istemiştir.
MAHKEME KARARI: İlk derece mahkemesi, 10.01.2017 günlü kararı ile, Davanın kısmen kabulüne, davacının 01/01/1984 tarihinde 1(bir) gün sigortalı olarak çalıştığının tespitine, fazlaya ilişkin talebin reddine karar vermiştir.
Davalı kurum vekili verdiği İstinaf yolu dilekçesiyle, kararın eksik araştırmaya dayalı olduğunu bu nedenle kararın kaldırılması ile davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir..
…. Bölge Adliye Mahkemesi 10. Hukuk Dairesi 17.05.2017 gün ve 2017/849—837 sayılı ilamı ile İstinaf başvurusunun süresinde yapılmadığından bahisle, davacının istinaf başvurusunun süreden reddine karar verilmiştir.
TEMYİZ KANUN YOLUNA BAŞVURU NEDENLERİ : İstinaf başvurusu süresi içerisinde ve 08.03.2017 tarihinde UYAP üzerinden yapılmış olup, esasa girilmesi gerekirdi..
İLGİLİ HUKUK KURALLARI: 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun İstinaf Dilekçesinin verilmesini düzenleyen 343’üncü maddesi “(1) İstinaf dilekçesi, kararı veren mahkemeye veya başka bir yer mahkemesine verilebilir. İstinaf dilekçesi hangi mahkemeye verilmişse, o mahkemece bölge adliye mahkemesi başvuru defterine kaydolunur ve başvurana ücretsiz bir alındı belgesi verilir.
(2) Kararı veren mahkemeden başka bir mahkemeye verilmiş olan istinaf dilekçesi, bu mahkemece yukarıdaki fıkraya göre işlem yapıldıktan sonra kararı veren mahkemeye örnekleriyle birlikte gönderilir. Bu durum derhâl mahkemesine bildirilir.
(3) İstinaf yoluna başvurma tarihi konusunda 118 inci madde hükmü uygulanır.
(4) Dosya, kararı veren mahkemece, istinaf dilekçesinde gösterilen daire ile bağlı kalınmaksızın, ilgili bölge adliye mahkemesine gönderilir.” Hükmünü içerirken aynı yasanın başvuru süresini düzenleyen 345’inci maddesi “(1) İstinaf yoluna başvuru süresi iki haftadır. Bu süre, ilamın usulen taraflardan her birine tebliğiyle işlemeye başlar. İstinaf yoluna başvuru süresine ilişkin özel kanun hükümleri saklıdır.” Hükmünü,
5521 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu 8’inci maddesi “…İstinaf yoluna başvurma süresi, karar yüze karşı verilmişse nihaî kararın taraflara tefhimi, yokluklarında verilmiş ise tebliği tarihinden itibaren sekiz gündür…” hükmünü içerir.
Öte yandan Bölge Adliye Ve Adli Yargı İlk Derece Mahkemeleri İle Cumhuriyet Başsavcılıkları İdari Ve Yazı İşleri Hizmetlerinim Yürütülmesine Dair Yönetmeliğin Kanun Yoluna Başvuru İşlemlerini düzenleyen 68’inci maddesi “(1) Kanun yoluna başvuru dilekçesi, ön büro veya yazı işlerinde görevli personele teslim edilir…
(9) Taraf vekillerince UYAP üzerinden güvenli elektronik imza ile kanun yolu başvuru dilekçesi gönderilebilir. Bu işler için ayrıca elle atılmış imzalı belge istenmez. Avukatların UYAP Avukat Bilgi Sistemi üzerinden kanun yolu başvuru dilekçesi gönderebilmeleri için güvenli elektronik imza sahibi olmaları gerekir. Kanun yolu harçları avukat tarafından elektronik ortamda mahkeme veznesi hesabına aktarılır. Bu işlemlerin Barokart veya kredi kartı gibi ödeme araçları ile yapılması sağlanabilir. Kanun yolu başvurusu, dilekçenin UYAP üzerinden mahkeme ekranlarına düştüğü tarihte yapılmış sayılır. İşlem sonucunda başvuru sahibinin elektronik ortamda erişebileceği bir alındı belgesi oluşturulur…” hükmünü içerir.
İnceleme konusu olayda; …. 27.İş Mahkemesi’nin 10.01.2017 günlü kararı davalı kurum vekiline 02.03.2017 tarihinde usulünce tebliğ edilmiş olup, davalı kurum avukatının sekiz günlük temyiz süresi içerisinde 08.03.2017 tarihinde e imza ile imzaladığı istinaf istemine ilişkin dilekçesini UYAP üzerinden gönderdiği ve evrak işlem kütüğüne göre 08.03.2017 tarihinde dilekçenin mahkeme kâtibince açıldığı, okunduğu ve yazdırıldığı bu şekilde evrak işlem kütüğündeki ilk işlemin 08.03.2017 tarihli olduğu anlaşılmaktadır.
Şu halde istinaf başvurusunun süresinde yapıldığı gözetilerek, esasa girilip yapılacak yargılama ve değerlendirme ile sonucuna göre bir karar verilmesi gerekirken, eksik inceleme ile yazılı şekilde hüküm kurulması, usul ve yasaya aykırı olup, bozma nedenidir.

O hâlde, davalı Kurum vekilinin bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve …. Bölge Adliye Mahkemesi 10. Hukuk Dairesinin istinaf başvurusunun süreden reddine ilişkin hükmü bozulmalıdır.
SONUÇ: …. Bölge Adliye Mahkemesi 10. Hukuk Dairesi kararının yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, dosyanın ilgili Bölge Adliye Mahkemesi Hukuk Dairesine gönderilmesine, 06.02.2018 gününde oybirliğiyle karar verildi.