Yargıtay Kararı 10. Hukuk Dairesi 2017/1269 E. 2019/4654 K. 22.05.2019 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 10. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2017/1269
KARAR NO : 2019/4654
KARAR TARİHİ : 22.05.2019

… adına Av. … ile 1- … Yapı Turizm Tarım ve Hayvancılık Tic. ve San. Ltd. Şti. adına Av. … 2-… mirasçıları … kendi adına asaleten çocukları … ve …’a velayeten adına Av. … 3- … Vinç Kurtarmacılık Nakliye İnş. Hurda San. ve Tic. Ltd. Şti. 4- … İnş. Taah. Müh. Çev. San. Tic. Ltd. Şti. aralarındaki dava hakkında … 1. İş Mahkemesi’nden 02.03.2016 günlü ve 2013/84 E. 2016/110 K. sayılı hükmün, davacı Kurum ile davalı … Yapı Turizm Tarım Ltd. Şti., davalı … mirasçıları … kendi adına asaleten çocukları … ve …’a velayeten avukatları tarafından temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü;
1-Dosya içeriğinden, temyiz yoluna başvuran davalı … Mirasçıları vekilinin temyiz dilekçesi verilirken nisbi temyiz karar harcı ve temyiz başvuru harcı yatırılması gerekirken, tek maktu harç ve başvurma harcı yatırılmak suretiyle temyiz harçlarının eksik tahsil edildiği anlaşılmıştır.
01.10.2011 tarihinde yürürlüğe giren 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununun geçici 3. maddesi uyarınca 1086 sayılı Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununun 434. maddesi ile ilgili 25.01.1985 gün ve 5/1 sayılı İçtihadı Birleştirme Kararı hükmü gereğince, temyiz isteği, dilekçenin temyiz defterine kaydettirildiği tarihte yapılmış sayılır ve temyiz dilekçesi verilirken gerekli harç ve giderlerin tamamı ödenir. Temyiz harç ve giderlerinin ödenmemiş veya eksik ödenmiş olduğunun sonradan anlaşılması durumunda, karar veren hakim tarafından yedi günlük kesin süre tanınarak, bu süre içerisinde ödenmesi veya eksikliğin tamamlanması, aksi halde temyizden vazgeçmiş sayılacağı temyiz edene yöntemince ve yazılı olarak bildirilir. Ancak, temyiz harcının mahkeme kalemince hesaplanıp temyiz edenden istendiği halde süresinde ödenmediği belgelendirilmiş ise temyiz isteğinin reddi gerekir.
Davada ise, yukarıda sözü edilen kanun ve içtihadı birleştirme kararı hükmüne aykırı olarak, temyiz yoluna başvuran davalılar (vekili) tarafından temyiz dilekçesinin verildiği sırada ve yasal temyiz süresi içerisinde gerekli harç ve giderlerin tamamı ödenmemiş bulunmaktadır. Mahkemece, davalılar vekiline yukarıda anlatılan esaslar çerçevesinde 09.07.2018 tarihli harç tamamlama muhtırası tebliğ edilmiş ise de, muhtıranın akıbetiyle ilgili herhangi bir işlem yapılmadığı anlaşılmıştır. Böyle olunca, gecikmeye ve yeni bir geri çevirmeye mahal verilmeksizin; Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununun anılan maddesinde öngörülen prosedür işletildikten, şayet temyiz dilekçesinin reddi yönüne gidilirse anılan ret kararının hükmü temyiz eden davalı vekiline tebliğ edilerek temyiz süresi geçtikten, temyizin süresinde yapıldığı sonucuna varıldığı takdirde ise doğrudan geri gönderilmek üzere ;
2- Eldeki davada, aleyhine hüküm kurulan davalı … İnşaat Taah. Müh. Çev. San. Tic. Ltd. Şti.’ne yapılan tebligatta binanın yıkıldığı, şirkete tebligatın ilanen yapıldığı, aynı şekilde aleyhine hüküm kurulan … Vinç Kurtarmacılık Nakliye İnş. Hurda San. ve Tic. Ltd. Şti.’ne çıkarılan tebligatın ayrıldığından bahisle iade döndüğü ve herhangi bir sicil adresi araştırması yapılmaksızın Tebligat Kanunun 35. maddeye istinaden kararın tebliğ edildiği anlaşılmakla, her iki şirkete yapılan tebligat isabetsiz bulunmuştur.
Şirketlerin adresi, Ticaret Sicil Memurluğunda kayıtlı bulunan adrestir. Öncelikle davalıların ticaret unvanı ve adresi Ticaret Sicil Memurluğundan belirlenmelidir. Tebligat Kanununun 12. maddesine göre, hükmi şahıslara tebliğin selahiyetli mümessillerine, bunlar birden ziyade ise yalnız birine yapılır. Aynı Kanunun 13. maddesine göre de; tebliğ yapılacak bu kişiler her hangi sebeple mutad iş saatlerinde işyerinde bulunmadıkları veya o sırada evrakı bizzat alamayacakları bir halde oldukları takdirde tebliği orada hazır bulunan memur veya müstahdemlerinden birine yapılır. Tebligat Kanununun Uygulanmasına Dair Yönetmeliğin 20 ve 21. Maddelerinde de tüzel kişilere yapılacak tebligat usulü belirlenmiştir.
Ayrıca, Tebligat Kanununun 7/a maddesinde, “Tebligata elverişli bir elektronik adres vererek bu adrese tebligat yapılmasını isteyen kişiye, elektronik yolla tebligat yapılabilir. Anonim, limited ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlere elektronik yolla tebligat yapılması zorunludur.
Birinci ve ikinci fıkra hükümlerine göre elektronik yolla tebligatın zorunlu bir sebeple yapılamaması hâlinde bu Kanunda belirtilen diğer usullerle tebligat yapılır” denilmiş, elektronik ortamda yapılacak tebligatlara ilişkin usul ve esasları düzenleyen “Elektronik Tebligat Yönetmeliği” çıkarılmıştır (RG 19.1.2103 t. S. 28533).
Mahkemece yetkili Ticaret Sicil Memurluğundan her iki şirketin Ticaret sicil Müdürlükleri’nden kayıtlı adresi sorularak, adı geçen davalı şirketlere açıklandığı gibi yöntemince gerekçeli karar ve temyiz dilekçeleri tebliğ edilerek, temyiz süresi geçtikten sonra, gerekirse 6100 sayılı HMK’nın 366 ve 346. maddelerindeki prosedür işletildikten sonra gönderilmek üzere dosyanın mahalline GERİ ÇEVRİLMESİNE, 22.05.2019 gününde oybirliğiyle karar verildi.