Yargıtay Kararı 10. Hukuk Dairesi 2016/5977 E. 2018/10813 K. 19.12.2018 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 10. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2016/5977
KARAR NO : 2018/10813
KARAR TARİHİ : 19.12.2018

Mahkemesi :İş Mahkemesi

Dava, davalı Kurum tarafından yapılan denetim sonrası tespit edilen şahıslar hakkında aylık prim hizmet belgeleri, aylık sigorta primleri bildirgeleri, dört aylık sigorta primleri bordları ve aylık sosyal güvenlik destek primi bordlarının istenilmesi üzerine, yapılan itirazın reddedilmesine dair kurum işleminin iptali istemine ilişkindir.
Mahkemece, ilamında belirtilen gerekçelerle davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
Hükmün, taraf vekilleri tarafından temyiz edilmesi üzerine temyiz isteklerinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hakimi … tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan ve Yargıtay incelemesinin duruşmalı olarak yapılmasını isteyen davacı işveren vekilinin (6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun Geçici 3. maddesinde yer alan 1086 sayılı Yasa’nın temyize ilişkin hükümlerinin uygulanmasının gerektiğine ilişkin düzenleme gereğince) Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu’nun 438. maddesine göre; sayılı ve sınırlı olarak gösterilen hâllerden hiçbirine uymadığından, temyiz incelemesinin duruşmalı olarak yapılmasına ilişkin isteğin reddine karar verildikten sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tespit edildi.
Dava yukarıda da belirtildiği üzere, davalı Kurum tarafından yapılan denetim sonrası tespit edilen şahıslar hakkında bir takım belge ve bordroların istenilmesi üzerine yapılan itirazın reddine dair kurum işleminin iptali istemine ilişkin olmakla, mahkemece verilecek hüküm, kurumca tespit edilen bu şahısların hak alanını da ilgilendireceğinden, 6100 Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 124. maddesinin “…maddi bir hatadan kaynaklanan veya dürüstlük kuralına aykırı olmayan taraf değişikliği talebi, karşı tarafın rızası aranmaksızın hâkim tarafından kabul edilir. Dava dilekçesinde tarafın yanlış veya eksik gösterilmesi kabul edilebilir bir yanılgıya dayanıyorsa, hâkim karşı tarafın rızasını aramaksızın taraf değişikliği talebini kabul edebilir…” hükmü uyarınca, davalı Kurum tarafından hakkında eksik belge olduğu tespit edilen şahıslara (iptali istenilen kurum işlemine konu bütün şahıslara) usulüne uygun şekilde husumet yöneltilmeli, ilgili şahısların göstereceği bütün deliller toplandıktan sonra, tüm deliller birlikte değerlendirilerek varılacak sonuca göre hüküm kurulmalıdır.
Mahkemece, açıklanan maddi ve hukuki ilkeler gözetilmeksizin, eksik araştırma ve incelemeye dayalı olarak yazılı şekilde hüküm kurulması, usûl ve yasaya aykırı olup, bozma nedenidir.
O hâlde, taraf vekillerinin bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm sair yönler incelenmeksizin bozulmalıdır.
SONUÇ: Temyiz edilen hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, temyiz harcının istek halinde davacıya iadesine, 19.12.2018 gününde oybirliğiyle karar verildi.