Yargıtay Kararı 10. Hukuk Dairesi 2016/18321 E. 2017/2712 K. 30.03.2017 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 10. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2016/18321
KARAR NO : 2017/2712
KARAR TARİHİ : 30.03.2017

Mahkemesi :İş Mahkemesi

Dava, … yaşlılık sigortası rejimine ilk tabi olunan tarihin Türkiye’de sigorta başlangıcı olduğunun tespiti istemine ilişkindir.
Mahkemece, bozma ilamına uyularak yapılan yargılama neticesişnde ilamında belirtildiği şekilde davanın kabulüne karar verilmiştir.
Hükmün, davalı Kurum vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine, temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hâkimi … tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tespit edildi.
Bozma ilamına uyularak, Türkiye Cumhuriyeti ile … Devleti arasındaki … Sözleşmesinin 29’uncu maddesi hükmü gereğince 11.09.1989 tarihinin, Türkiye’de sigorta başlangıcı olduğunun tespiti istemine ilişkin olan davada, istem gibi davanın kabulüne karar verilmiştir.
Mahkemece uyulan bozma ilamında “… davacıya ait … yaşlılık sigorta rejimine tabi sigortalılık sürelerini gösterir … Sigorta Mercii hizmet cetvelleri gibi ilgili kayıt ve belgeler davalı Kurum’dan usulünce celbedilip, gerekirse tercümesi de yaptırılarak, … yaşlılık sigortası rejimine ilk tabi olunan tarih usulünce belirlenmeli ve davacı istemi bu çerçevede yeniden değerlendirilerek varılacak sonuca göre bir karar verilmesi” gerektiği belirtilmiştir.
Mahkemece, bozma ilamına uyulduğu halde gereğinin yerine getirilmediği, 20.3.2015 tarihli Roterdam Başkonsolosluğu belgesine itibar edilerek sigorta başlangıcına karar verildiği anlaşılmaktadır.
Şu halde yapılması gereken iş ; yukarıdaki açıklamalar çerçevesinde, önceki bozma kararı gereğince davacıya ait … yaşlılık sigorta rejimine tabi sigortalılık sürelerini gösterir … Sigorta Mercii hizmet cetvelleri gibi ilgili kayıt ve belgeler davalı Kurum’dan usulünce celbedilip, gerekirse tercümesi de yaptırılarak, … yaşlılık sigortası rejimine ilk tabi olunan tarih usulünce belirlenmeli ve davacı istemi bu çerçevede yeniden değerlendirilerek varılacak sonuca göre bir karar verilmelidir.
Mahkemece, bu maddi ve hukuki olgular göz önünde tutulmaksızın, eksik inceleme ve araştırmayla yazılı şekilde hüküm kurulması usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir.
O hâlde, davalı Kurum vekilinin bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle temyiz edilen hükmün BOZULMASINA, 30.03.2017 gününde oybirliğiyle karar verildi.