YARGITAY KARARI
DAİRE : 10. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2015/921
KARAR NO : 2015/3676
KARAR TARİHİ : 03.03.2015
Mahkemesi : İş Mahkemesi
Dava, rücuan tazminat istemine ilişkindir.
Mahkemece, davalı … Mirasçıları yönünden davanın reddine, diğer davalılar yönünden kısmen kabulüne karar verilmiştir.
Hükmün, davacı ve davalılardan……. vekilleri tarafından temyiz edilmesi üzerine, temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hâkimi……tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tespit edildi.
Dava, iş kazası sonucu ölen sigortalıya bağlanan gelir nedeniyle uğranılan Kurum zararının davalılardan teselsülen tahsili istemine ilişkindir.
Mahkemece, alınan kusur raporunda; davalı işveren şirket % 80 oranında kusurlu bulunmuş, bu kusurun % 5 ‘nin cezada mahkum olan işletme müdürü …’na, % 5’nin cezada mahkum olan başteknisyen …’na ait olduğu, sigortalının % 20 kusurlu olduğu, ceza davasında beraat eden ekip başı …’in ise kusursuz olduğu kabul edilmiştir..
Hak sahiplerinin açtığı tazminat davasında ise; davalı işveren şirketin % 70, ekip başı …’in % 20, sigortalının ise % 10 oranında kusurlu olduğu kabul edilmiş olup, böylece her iki rapor arasında çelişki oluşmuştur.
Mahkemece, raporlar arasındaki çelişkiyi giderecek nitelikte kusur raporu alınması gerekirken, tazminat dosyasındaki kusur dağılımı esas alınarak davalıların toplam % 90 kusura isabet edenle sorumlu oldukları kabul edilmiş, fakat bu kez … yönünden kusur raporuna itibar edilmeyerek, kusursuz olduğu kabul edilmek suretiyle kendi içinde çelişkiye düşülmüştür.
Mahkemece, konusunda ve iş kazasının meydana geldiği alanda uzman bilirkişilerden oluşa ve mevzuata uygun, kusur aidiyet ve oranlarını belirleyen çelişkiyi giderecek mahiyette kusur raporu alınarak ve kabule göre de, bağlanan gelirin ilk peşin değerine sosyal yardım zammına ilişkin ilk peşin değeri ilave etmek
suretiyle hesaplama yapılması gerekirken, eksik inceleme ve araştırma ile yazılı biçimde hüküm tesis edilmiş olması, usul ve yasaya aykırı olup, bozma nedenidir.
O halde, davacı ve davalılardan ……… vekillerinin bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
SONUÇ:Temyiz edilen hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, temyiz harcının istem halinde davalılardan………’a iadesine, 03.03.2015 gününde oybirliğiyle karar verildi.