Yargıtay Kararı 10. Hukuk Dairesi 2014/3212 E. 2014/8171 K. 08.04.2014 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 10. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2014/3212
KARAR NO : 2014/8171
KARAR TARİHİ : 08.04.2014

adına Av. … ile 1) adına Av. … 2) … adına Av. … 3) … adına Av. … 4) adına Av. … 5- adına Av. … aralarındaki dava hakkında tarafından verilen 03.10.2012 günlü ve 2008/1046 Esas 2012/782 Karar sayılı hükmün temyizen incelenmesi davacı kurum, davalılardan …, ., … avukatları tarafından istenilmesi üzerine dosya incelendi gereği konuşulup düşünüldü.
Davalı …Ş. avukatına hüküm tebliği sağlanarak tebliğ evrakı dosya içine konulduktan ve temyiz süresinin geçirildikten; Temyiz talebinde bulunan davalılardan … avukatı tarafından nisbi harç yerine maktu harçla temyiz yoluna başvurmak suretiyle eksik harç yatırıldığına yönelik olarak, 18.06.2013 gün ve 2012/22113 Esas 2013/13697 Karar sayılı geri çevirme gereğinin yerine getirilmediği anlaşılmaktadır.
Yeni bir geri çevirmeye ve temyiz incelemesinin geciktirilmesine mahal bırakılmaksızın;
1- Gıyabi hükmün aleyhine hüküm kurulan davalı …. avukatına tebliği sağlanarak tebliğ evrakı dosya içine konulduktan ve temyiz süresi geçirildikten sonra gönderilmek üzere,
2-Hukuk Genel Kurulunun 2010/ 19-286, 2010/ 330 sayılı kararında da belirtildiği üzere;
Konuya ilişkin H.U.M.K.’nun 434.maddesinin 3.fıkrasında; “Temyiz dilekçesi verilirken gerekli harç ve giderlerin tamamı ödenir. Bunların eksik ödenmiş olduğu sonradan anlaşılırsa, kararı veren hakim veya mahkeme başkanı tarafından verilecek yedi günlük kesin süre içinde tamamlanması, aksi halde temyizden vazgeçmiş sayılacağı hususu temyiz edene yazılı olarak bildirilir. Verilen süre içinde harç ve giderler tamamlanmadığı takdirde, mahkeme kararın temyiz edilmemiş sayılmasına karar verir. Bu kararın da temyiz edilmesi halinde 432 nci maddenin son fıkrası hükmü kıyasen uygulanır.” hükmü yer almaktadır.
Bu açık ifadeden de anlaşılacağı üzere hakim tarafından “temyiz harç ve giderlerinin tamamlanması için yedi günlük kesin süre” verilmesi ve ayrıca yazılı olarak “aksi halde temyizden vazgeçmiş sayılacağı hususu”nun bildirilmesi gerekmektedir. Şayet, bu süre, yasada belirtilen usule uyulmadan ve yazılıp altı hakimce imzalanmadan verilmişse, dolayısıyla da hakim tarafından usulünce düzenlenmiş muhtıra yoksa, geçerli bir bildirimin yapıldığından söz etmeye de olanak yoktur.
./..

-2-

Mahkeme yazı işleri müdürünün veya kalem personelinin temyiz harcı veya giderinin tamamlanması için temyiz edene süre vermesi usule aykırıdır ve mahkeme yazı işleri müdürünün veya kalem personelinin vermiş olduğu süre üzerine temyiz harcını veya giderini ödememiş olan taraf, temyiz talebinden vazgeçmiş sayılamaz.
Yargıtay’ın kararlılık kazanmış uygulamasına göre, 1086 sayılı Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu’nun 434/3. maddesi çerçevesinde hakim kararı ile eksik harç ve giderlerin tamamlanması istemiyle ayrıca, bir muhtıra düzenlenmeli ve bu muhtırada, yapılması gereken işlemin ne olduğu açıkça ve ilgili tarafın yanılmasına neden olmayacak biçimde gösterilmeli; buna yönelik olarak da ikmal edilecek harç ya da giderin miktarı ve yatırılma merci ve süresi, bunun yapılmamasının sonuçları net biçimde açıklanmalıdır.
Bu hususlar sayılı ilamlarında açıkça vurgulanmış; daha sonra verilen kararlarda da kararlılıkla bu uygulama sürdürülmüştür.
Karar ve ilam harcının ¼’ü üzerinden alınması gereken nispi temyiz harcı, hükümde yer alması gerekmeyen, ancak hükmü temyiz eden tarafça temyiz dilekçesinin verildiği sırada yatırılması gereken bir harç türüdür.
Somut olayda; Mahkemece, ¼ nispi temyiz harcı ve tebliğ giderini kalem kalem gösterir, yukarıda ayrıntılarıyla açıklanan usule uygun muhtıra düzenlemek yerine, tebligat parçasının üstüne Yargıtay ilamının da eklendiğinden bahisle, başvuru harcı/tebliğ ve diğer giderler olarak hesaplandığı belirtilen miktar yazılmak suretiyle davetiye hazırlanarak, tebliğe gönderildiği anlaşılmaktadır.
Şu durumda; yukarıda yapılan açıklamalar ışığında; davalı … avukatı avukatı tarafından temyiz dilekçesinin verildiği sırada ve yasal temyiz süresi içerisinde gerekli harç ve giderlerin tamamı ödenmemiş bulunmaktadır. Böyle olunca da, yöntemince muhtıra düzenlenerek Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununun anılan maddesinde öngörülen prosedür işletildikten, şayet temyiz dilekçesinin reddi yönüne gidilirse tebliğ edilerek temyiz süresi geçtikten, temyizin süresinde yapıldığı sonucuna varıldığı takdirde doğrudan iade edildikten sonra dosyanın mahalline GERİ ÇEVRİLMESİNE, temyiz itirazları şimdilik incelenmeksizin, 08.04.2014 gününde oybirliğiyle karar verildi.