YARGITAY KARARI
DAİRE : 10. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2014/18370
KARAR NO : 2014/19647
KARAR TARİHİ : 16.10.2014
Mahkemesi :İş Mahkemesi
Dava, ilaç bedellerinin tahsili istemine ilişkindir.
Mahkemece, ilamında belirtildiği şekilde Mahkemenin yetkisizliğine karar verilmiştir.
Hükmün, davacı tarafından temyiz edilmesi üzerine, temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hâkimi … tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kâğıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tespit edildi.
6100 sayılı Kanunun …’ncı maddesinde genel yetkili mahkemenin, davalı gerçek veya tüzel kişinin davanın açıldığı tarihteki yerleşim yeri mahkemesi olduğu açıklandıktan sonra …’üncü maddesinde, bir şubenin işlemlerinden doğan davalarda, o şubenin bulunduğu yer mahkemesinin de yetkili olduğu belirtilerek şubelerle ilgili davalarda seçimlik yetkiye yer verilmiştir. Bu çerçevede, kural olarak davalı … aleyhine açılan davalar Başkanlığın bulunduğu … veya işlemlerin yapıldığı şubenin bulunduğu yerde açılabilir.
Davaya konu somut olayda; 506 sayılı Kanun kapsamında yaşlılık aylığı almakta olan davacı, tedavisinde kullanılan bir kısım ilaçların bedellerinin davalı Kurumdan tahsiline karar verilmesini talep etmiştir. Dava, Karaman İş Mahkemesinde açılmış, davalı Kurum vekili süresinde verdiği cevap dilekçesi ile davacının işlemlerinin … Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü Sağlık Sigortaları Ödemeleri Servisi tarafından yürütüldüğü ve anılan servisin Karaman Sosyal Sigortalar İl Müdürlüğü bünyesinde bulunmadığı iddiasıyla, yetkili mahkemenin Konya İş Mahkemesi olduğunu ileri sürmüş, Mahkemece, aynı gerekçeyle Mahkemenin yetkisizliği ile talep halinde dosyanın Konya Nöbetçi İş Mahkemesine gönderilmesine karar verilmiştir. Ancak davaya konu tedavi giderlerinin ödemesinin Konya İl Müdürlüğünde bulunan servis tarafından yapılması davacının gerek yaşlılık aylığı
gerekse Genel Sağlık Sigortası kapsamındaki işlemlerinin davalı Kurumun Karaman’da bulunan şubesi tarafından yürütüldüğü gerçeğini değiştirmeyeceği açıktır. Bu nedenle, Karaman İş Mahkemesi davada yetkili bulunduğundan, Mahkemece işin esasına girilerek sonucuna göre bir karar verilmesi gerekirken yazılı şekilde hüküm kurulması, usul ve yasaya aykırı olup, bozma nedenidir.
O halde, davacının bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
SONUÇ: Temyiz edilen hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, temyiz harcının istem halinde davacıya iadesine, ……..2014 gününde oybirliğiyle karar verildi.