Yargıtay Kararı 10. Hukuk Dairesi 2014/15429 E. 2015/3543 K. 02.03.2015 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 10. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2014/15429
KARAR NO : 2015/3543
KARAR TARİHİ : 02.03.2015

Mahkemesi : İş Mahkemesi

Dava, itirazın iptali ve icra inkar tazminatı istemine ilişkindir.
Mahkemece, ilâmında belirtildiği şekilde davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
Hükmün, davalı Kurum avukatı tarafından temyiz edilmesi üzerine, temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hâkimi ….. tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kâğıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tespit edildi.
Dava dışı……. isimli sigortalının,….. Apartmanında kapıcı olarak çalıştığı iddiası ile kurumca başlatılan soruşturma sonunda, davacı Apt. yönetimi hakkında adı geçen sigortalının çalışmalarından dolayı Kuruma verilmesi gereken bordroların süresinde verilmemesi nedeniyle, idari para cezası kesildiği, yasal prosedür ve sonrasında açılan dava ile İdare mahkemesinden verilen ve 04.10.2011 tarihinde…. ilâmı ile onanarak kesinleşen kararla; Kurumca, tahakkuk ettirilen idari para cezalarının iptaline dair hüküm verildiği, oluşan bu durum nedeniyle haksız alınan idari para cezalarının tahsili amacıyla, Kuruma karşı davacı Yönetim tarafından yapılan icra takibine itirazın iptali istemi ile eldeki davanın açıldığı anlaşılmakta ise de; verilen kararın, eksik araştırma ve yanılgılı değerlendirmeye dayalı olduğu anlaşılmaktadır.
Mahkemece getirtilen icra dosyasında; ödeme emrine karşı davalı kurumun itirazında davacı hakkında yersiz tahsil edildiği kesinleşen…. ilamı ile anlaşılması sonucunda, zaten Kurumca icra takip tarihi olan 28.01.2013 tarihinden önce 11.01.2013 tarihli talimat ile davacı Apt.’ın hesap numarasına alınan idari para cezası ve gecikme zammının havale edilmesinin istenildiği belirtilmekte olup; mahkemece, davalı Kurumca takipten önce veya sonra davacı Apt. hesabına tamamen veya kısmen bir ödeme yapılıp yaplmadığı ve bu çerçevede davacı Apt.’nin hukuki yararının bulunup bulunmadığı hususu değerlendirildikten sonra, bir karar verilmesi gerekirken, yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsizdir.
Mahkemece, yukarıda açıklanan maddi ve hukuki ilkeler gözetilerek, yapılacak inceleme ile hasıl olacak sonuca göre karar verilmesi gerekirken, yazılı şekilde karar verilmiş olması, usûl ve yasaya aykırı olup, bozma nedenidir.
O hâlde, davalı Kurum vekilinin bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
SONUÇ : Temyiz edilen hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, 02.03.2015 gününde oybirliğiyle karar verildi.