Yargıtay Kararı 10. Hukuk Dairesi 2013/15430 E. 2013/19833 K. 01.11.2013 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 10. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2013/15430
KARAR NO : 2013/19833
KARAR TARİHİ : 01.11.2013

Mahkemesi :İş Mahkemesi

Dava, 506 sayılı Yasanın 26. maddesi gereğince rücuen tazminat istemine ilişkindir.
Mahkemece, ilamında belirtilen gerekçelerle görevsizlik kararı verilmiştir.
Hükmün, davacı Kurum vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine, temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hâkimi … tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kâğıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tespit edildi.
Davalı hakkında dava açılmazdan önce … Asliye Ticaret Mahkemesinin 28.05.2012 tarihinde iflasının açıldığı, mahkemece davalının iflasına karar verildiğinden bahisle mahkemece görevsizlik kararı verilmiştir.
İflas hükümle açılır ve bu hükümde açılma anı gösterilir (İİK. md 165). İflasın açıldığı zamanda müflisin haczi kabil bütün malları hangi yerde bulunursa bulunsun bir masa teşkil eder ve alacakların ödenmesine tahsis olunur (İİK md. 184). Acele haller müstesna olmak üzere müflisin davacı ve davalı olduğu hukuk davaları durur, ancak alacaklılarının ikinci toplanmasından on gün sonra devam olunabilir. Bu hüküm şeref ve haysiyete tecavüzden, vücud üzerinde ika olunan zararlardan doğan tazminat davaları ile evlenme, ahvali şahsiye veya nafaka işlerine müteallik ihtilaflara, rehnin paraya çevrilmesi yoluyla takiplerle ilgili olarak açılmış olan hukuk davalarına tatbik olunmaz (İİK. md 194). İflas masası ile ilgili davalarda taraf müflis değil iflas masasıdır. İflastan önce müflis tarafından veya müflise karşı açılmış olan hukuk davalarına iflas masası tarafından devam edilmesine karar verilirse, müflisin bu davalardaki taraf sıfatı son bulur, bu davaları takip yetkisi masanın kanuni temsilcisine aittir. İflas tasfiyesinde basit tasfiye usulü (İİK. md 218) uygulanması halinde iflas dairesine tebligat yapılabilirse de, adi tasfiye usulünün (İİK. md 219) uygulanması halinde tebligatın iflas idare memurlarına yapılması gerekir. Zira iflas masasının kanuni mümessili iflas idaresidir (İİK md. 226).
Mahkemece yapılacak iş; davalının tasfiye memuru aracılığıyla yargılamaya devam ederek sonucuna göre hüküm kurmaktan ibarettir.
Mahkemece, bu maddi ve hukuki olgular göz önünde tutulmaksızın, yazılı şekilde hüküm kurulması usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir.
O halde, davacı vekilinin bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
SONUÇ: Temyiz edilen hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, 01.11.2013 gününde oybirliğiyle karar verildi.