Yargıtay Kararı 10. Hukuk Dairesi 2013/10926 E. 2014/3256 K. 19.02.2014 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 10. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2013/10926
KARAR NO : 2014/3256
KARAR TARİHİ : 19.02.2014

Mahkemesi :Kocaeli 1. İş Mahkemesi
Tarihi :14.03.2013
No :2011/352-2013/91

Dava, trafik iş kazası sonucu vefat eden sigortalının hak sahiplerine bağlanan gelirler ve yapılan yardımların davalılardan rücuan tahsili istemine ilişkindir.
Mahkemece, ilamında belirtildiği şekilde davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
Hükmün, davacı ve davalılardan….Gıda Mad. Paz. Tic. A.Ş vekilleri tarafından temyiz edilmesi üzerine, temyiz isteklerinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hâkimi … tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tespit edildi.
Dava, 10.03.2009 tarihinde meydana gelen trafik-iş kazası sonucu vefat eden sigortalı hak sahiplerine bağlanan gelirin ve yapılan yardımların işveren ile sigorta şirketinden rücuan tahsili istemine ilişkin olup mahkemece, davalı işveren şirket yönünden davanın kabulüne, rücuen sorumluluğu bulunmadığı belirtilen davalı sigorta şirketi yönünden davanın reddine karar verilmiştir.
Davanın yasal dayanağı olay tarihinde yürürlükte bulunan ve 01.10.2008 tarihinde yürürlüğe giren 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunudur.
5510 sayılı Kanunun İş kazası ve meslek hastalığı ile hastalık bakımından işverenin sorumluluğunu düzenleyen 21’inci madde hükmü, sigortalıya ya da ölümü halinde hak sahiplerine bağlanan gelirler ile yapılan harcama ve ödemelerin işverenden rücuan tahsili koşulları düzenlenmiş olup; işverenin sorumluluğu için, zarara uğrayanın sigortalı olması, zararı meydana getiren olayın iş kazası veya meslek hastalığı niteliğinde bulunması, zararın meydana gelmesinde işverenin kastının veya sigortalının sağlığını koruma ve iş güvenliği mevzuatına aykırı bir hareketinin ve bu hareket ile meydana gelen iş kazası ve meslek hastalığı arasında illiyet bağının bulunması gerekir. Buradan, işverenin, işçilerin sağlığını koruma ve iş güvenliğine ilişkin mevzuatın kendisine yüklediği, objektif olarak mümkün olan tüm tedbirleri alma yükümlülüğünü yerine getirmemesi ve bu nedenle iş kazası veya meslek hastalığı şeklinde sosyal sigorta riskinin gerçekleşmesi halinde, kusur esasına göre meydana gelen zararlardan Sosyal Güvenlik Kurumuna karşı rücuan sorumlu olduğu sonucu çıkarılmaktadır.
Somut olayda; davalı sigorta şirketi yönünden davanın reddine karar verilmesinde bir isabetsizlik bulunmamıştır. Davalı işveren şirket yönünden ise, hükme esas alınan kusura ilişkin raporunda araç sürücü sigortalının %100 kusurlu olduğu, davalı işveren …. Gıda Mad. Paz. Tic. A.Ş’nin kusursuz olduğunun belirtilmesi karşısında, 5510 sayılı Yasanın 21/1. maddesi kusura dayalı bir sorumluluk öngördüğünden ve alınan bilirkişi raporuna göre davalı işveren şirketin herhangi bir kusurunun bulunmaması nedeniyle davalı işveren …Gıda Mad. Paz. Tic. A.Ş hakkında da davanın reddine karar verilmesi gerekirken yazılı şekilde karar verilmesi, usul ve yasaya aykırı olup, bozma nedenidir.
O hâlde, davacı ve davalılardan …Gıda Mad. Paz. Tic. A.Ş vekillerinin bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
SONUÇ: Temyiz edilen hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, temyiz harcının istem halinde davalılardan …Gıda Mad. Paz. Tic. A.Ş’ye iadesine, 19.02.2014 gününde oybirliğiyle karar verildi.