Yargıtay Kararı 10. Hukuk Dairesi 2012/10799 E. 2013/11838 K. 30.05.2013 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 10. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2012/10799
KARAR NO : 2013/11838
KARAR TARİHİ : 30.05.2013

Mahkemesi : Asliye Hukuk(İş) Mahkemesi

KARAR

Dava, itirazın iptali ve icra inkar tazminatı istemine ilişkindir.
Mahkemece, davalılar … ve Y.Evren hakkındaki dava reddedilip, davalı … yönünden istem kısmen hüküm altına alınmıştır.
Hükmün, davacı SGK Başkanlığı avukatı tarafından temyiz edilmesi üzerine, temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hâkimi … tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kâğıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tespit edildi.
1479 sayılı Kanun hükümleri kapsamındaki dava dışı sigortalı yönünden, davalı … ve Hacettepe Üniversitesi Hastanesi’nde görevli davalı … tarafından gerçeğe aykırı olarak düzenlenen faturalara dayanılarak davacı Kurumca sigortalıya sağlık sigortası yardımı ödemesi yapıldığı, sigortalı ile birlikte söz konusu kişilerin, haklarında açılan ceza davasında kamu kurumunu dolandırmak suçunu işledikleri gerekçesiyle cezalandırıldıkları anlaşılmakta olup, istem, yersiz ödendiği ileri sürülen fatura bedellerinin yasal faiziyle birlikte teselsül hükümlerine göre davalılardan alınması için başlatılan icra takibine yönelik itirazın iptaline ilişkindir.
1479 sayılı Kanunun “Uyuşmazlıkların çözüm yeri” başlığını taşıyan 70. maddesinde, bu Kanunun uygulanmasından doğan uzlaşmazlıkların, yetkili iş mahkemelerinde veya bu davalara bakmakla görevli mahkemelerde görüleceği belirtilmiş, 01.10.2008 tarihinde yürürlüğe giren 5510 sayılı Kanunun aynı başlıklı 101. maddesinde de, bu Kanunda aksine hüküm bulunmayan durumlarda, bu Kanun hükümlerinin uygulanmasıyla ilgili ortaya çıkan uyuşmazlıkların iş mahkemelerinde görüleceği açıklanmıştır.
İnceleme konusu davada, taraflar arasındaki hukuki ilişki ile uyuşmazlığın niteliği ve dayandığı hukuki sebep dikkate alındığında, uyuşmazlığın çözümünde anılan Kanunların bu yönden uygulama yeri bulunmamaktadır ve görevli mahkeme, sınırlı yetki ile donatılmış iş mahkemeleri değil genel mahkemelerdir.
Bu maddi ve hukuki olgular göz önünde bulundurulmaksızın, mahkemece yanılgılı değerlendirme sonucu çekişmenin esasına girilerek karar verilmesi, usul ve yasaya aykırı olup, bozma nedenidir.
O halde, davacı Kurum vekilinin bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
S O N U Ç : Temyiz edilen hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, 30.05.2013 gününde oybirliğiyle karar verildi.