YARGITAY KARARI
DAİRE : 10. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2010/13923
KARAR NO : 2012/3184
KARAR TARİHİ : 27.02.2012
Mahkemesi :İş Mahkemesi
Dava, icra takibinin iptali istemine ilişkindir.
Mahkeme, davanın kabulüne karar vermiştir.
Hükmün, davalı Kurum vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine, temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hâkimi … tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kâğıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tespit edildi.
İflasın ertelenmesi, İcra ve İflas Kanunun 179’uncu maddesinde düzenlenmiş olup, “borca batık durumda olan (aktifi pasifini karşılamayan) bir sermaye şirketi veya kooperatif hakkında, Ticaret Mahkemesi’nce iflas kararı verilmeyerek önerilen iyileştirme projesi çerçevesinde borca batık durumdan kurtulmalarını sağlayan ve iflaslarını önleyen bir kurum”dur. Anılan Kanunun 179/b, I maddesi uyarınca, erteleme kararı üzerine borçlu aleyhine 6183 sayılı Kanuna göre yapılan takipler de dâhil olmak üzere hiçbir takip yapılamaz ve evvelce başlamış takipler de durur. Bu sonuç kanundan doğduğundan, mahkemenin kararında ayrıca belirtmesine gerek olmadan ve ilan edilmese dahi gerçekleşir.
Davacıdan, alacağın tahsil edilip edilmeyeceği, bu kapsamda mali durumu ancak iflasın ertelenmesi veya ertelemenin kaldırılması ya da iflas kararı ile belirlenecek olup, alacaklının icra takip işlemlerine devam edip etmeyeceği, iflasın ertelenmesi süreci sonunda verilen kesin mahkeme kararı ile anlaşılacağından, anılan süreç bekletici mesele yapılmalıdır.
Eldeki davada, davacının iflasının ertelenmesine ilişkin .. 10.06.2009 tarih ve 45-124 sayılı kararının temyiz edilmesi üzerine Yargıtay 19. Hukuk Dairesinin 17.12.2009 tarihli …sayılı ilamıyla bozulmuş olması karşısında, anılan yargılama sürecinin kesinleşmesi bekletici mesele yapılarak sonucuna göre karar verilmesi gerekirken, eksik inceleme ve yanılgılı değerlendirme sonucu yazılı şekilde karar verilmiş olması, usul ve yasaya aykırı olup, bozma nedenidir.
O halde davalı Kurum vekilinin bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
SONUÇ: Temyiz edilen hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, 27.02.2012 gününde oybirliğiyle karar verildi.