Yargıtay Kararı 1. Hukuk Dairesi 2018/2110 E. 2019/2936 K. 13.05.2019 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 1. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2018/2110
KARAR NO : 2019/2936
KARAR TARİHİ : 13.05.2019

MAHKEMESİ : … BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ … HUKUK DAİRESİ
DAVA TÜRÜ : TAPU İPTALİ VE TESCİL

Taraflar arasındaki görülen tapu iptali ve tescil davası sonunda, yerel mahkemece davanın kısmen kabulüne ilişkin verilen kararın davalı vekili tarafından istinafı üzerine … Bölge Adliye Mahkemesi 7.Hukuk Dairesince istinaf başvurusunun kabulü ile ilk derece mahkemesi kararının ortadan kaldırılarak davanın reddine dair verilen karar davacı vekili tarafından yasal süre içerisinde temyiz edilmiş olmakla, Tetkik Hakimi …’un raporu okundu, düşüncesi alındı. Dosya incelendi, gereği görüşülüp, düşünüldü.
-KARAR-
Dava, tapu iptal tescil istemine ilişkindir.
Davacı, … Belediye Başkanlığı ile aralarında imzalanan 500-5001 sayılı protokol gereğince … parsel sayılı taşınmazın bedelsiz olarak davacı idareye devredilmesi hususunda anlaştıklarını, davalının anılan protokole uymayarak taşınmazı devretmediğini ileri sürerek anılan protokol gereğince davalı adına kayıtlı tapunun iptali ile idare adına tesciline karar verilmesini istemiştir.
Davalı, davacı tarafından bahsedilen 500-5001 sayılı belgenin, taslak metin olup, taraflar arasında imzalanmış bir protokol olmadığını, kaldı ki, taşınmazların devirlerini amaçlayan sözleşmelerin resmi yazılı şekilde yapılması gerektiğini belirterek davanın reddini savunmuştur.
Mahkemece, davanın kısmen kabulüne ilişkin verilen kararın davalı vekili tarafından istinafı üzerine … Bölge Adliye Mahkemesi 7.Hukuk Dairesince istinaf başvurusunun kabulü ile ilk derece mahkemesi hükmünün ortadan kaldırılarak davanın reddine karar verilmiştir.
Dosya içeriği ve toplanan delillerden; dava konusu … parsel sayılı taşınmazın … Köyü Tüzel Kişiliği’ne ait iken 29.04.2014 tarihinde tashih ile davalı … Belediyesi adına tescil edildiği, … Köyü’nün bağlı olduğu … Belediyesi ile İSKİ Genel Müdürlüğü arasında 2006 yılında 500-501 sayılı devir protokolü akdedildiği, anılan protokolün 3.3. bendinde : “ … Köyüne ait su ve kanalizasyon işletmelerinde kullanılan derin kuyu, depo ve temiz su arıtma tesisine ait yerler ihtiyaç olduğu müddetçe bedelsiz
olarak İSKİ tarafından kullanılmaya devam edilecektir.Bu yerlerden kullanılmasına ihtiyaç olmayanlar Köy Tüzel Kişiliğine geri devir edilecektir.Ayrıca ileride yapılmasına ihtiyaç duyulabilecek depo, terfi merkezi, arıtma tesisleri vb gibi tesisler için gerekli olan yerler imar planında İSKİ sahası olarak ayrılacak, mülkiyeti … Köyü Tüzel Kişiliğine ait olan yerler bedelsiz olarak İSKİ’ye devir edilecektir.”hususunun yer aldığı anlaşılmaktadır.
Bilindiği üzere; 2560 sayılı İski İdaresi Genel Müdürlüğü Kuruluş ve Görevleri Hakkındaki Kanunun 26. maddesi : “Bu Kanunun 1.inci maddesinin 2’nci fıkrası gereğince Cumhurbaşkanı Kararı ile su ve kanalizasyon işleri İSKİ’ye verilecek belediye ve köyler ile yakın çevresindeki belediye ve köylerin … Belediyesi’ne bağlanmaları halinde bu belediye ve köylerin mevcut su, kanalizasyon tesisleri ve bunlarla ilgili taşınır ve taşınmaz malları, hak ve borçları ve personeli tüm özlük hakları ile birlikte bir protokolle İSKİ’ye devredilir.”hükmünü içerdiği , yine 5216 sayılı Büyükşehir Belediye Kanunu Ek 2. maddesi : “ Birleşme , katılma veya geçici 2.maddesi gereğince büyükşehir belediyesi sınırlarına giren belediyelerin yürütmekte olduğu su, kanalizasyon, katı atık, ulaşım, her çeşit yolcu ve yük terminalleri, toptancı halleri, mezbaha, mezarlık ve itfaiye hizmetlerine ilişkin olmak üzere bina, tesis, araç, gereç, taşınır ve taşınmaz malları ve bu hizmetlerin yerine getirilmesine yönelik yatırım, alacak ve borçları büyükşehir belediyesine veya ilgili bağlı kuruluşuna devredilir.” hükmünü içermektedir.
Somut olaya gelince; dava konusu … parsel sayılı taşınmaz … Belediyesi’ne bağlı … Köyü Tüzel kişiliği adına kayıtlı iken, 6360 Sayılı Yasanın 1.maddesinin 4.fıkrası gereği … ili mülki sınırları içerisinde bulunun köylerin tüzel kişiliğinin kaldırılarak , bağlı bulundukları ilçe belediyesine mahallle olarak katılacağı öngörüldüğünden , aynı kanunun 36.maddesi gereği davalı … Belediyesine mahalle olarak katılmış , aynı yasanın geçici 1.maddesi gereğince de dava konusu taşınmaz davalı belediyeye devredilmiştir.Dava konusu taşınmazın 6360 sayılı yasa gereğince Büyükşehir Belediyesi sınırlarına dahil edilmesi ile, 2560 sayılı İski İdaresi Genel Müdürlüğü Kuruluş ve Görevleri Hakkındaki Kanunun 26. maddesindeki ; “ bu köylerdeki mevcut su, kanalizasyon tesisleri ve bunlarla ilgili taşınır ve taşınmaz malları ,hak ve borçları ve personeli tüm özlük hakları ile birlikte bir protokolle İSKİ’ye devredilir.” hükmü gereğince 2006 yılında … Belediyesi ile İSKİ arasında 500-501 sayılı devir protokolü imzalanmıştır.Mahkemece taşınmazda keşif yapılmış, düzenlenen bilirkişi raporunda taraflar arasında imzalanan protokol ve anılan kanun maddeleri gereğince hangi kısımların İSKİ’ye devredilmesi gerektiği hususu fen bilirkişisi tarafından çizilen krokide belirtilmiştir. Açıklanan tüm bu nedenlerle ve anılan kanun hükümleri karşısında taşınmazın imar planındaki niteliğinin ne olarak göründüğünün sonuca herhangi bir etkisi yoktur.
Hâl böyle olunca, davanın kabulüne karar verilmesi gerekirken,delillerin takdirinde yanılgıya düşülerek yazılı şekilde karar verilmesi doğru değildir.
Davacının yerinde bulunan temyiz itirazlarının kabulü ile 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 373/1-a maddesi uyarınca … Bölge Adliye Mahkemesi 7.Hukuk Dairesi kararının BOZULMASINA, HMK’nın 373/2 maddesi gereğince dosyanın kararı veren … Bölge Adliye Mahkemesi 7. Hukuk Dairesi’ne gönderilmesine, alınan peşin harcın temyiz edene geri verilmesine, 13.05.2019 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.