Yargıtay Kararı 1. Ceza Dairesi 2022/5917 E. 2023/2771 K. 08.05.2023 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 1. Ceza Dairesi
ESAS NO : 2022/5917
KARAR NO : 2023/2771
KARAR TARİHİ : 08.05.2023

MAHKEMESİ :Ceza Dairesi
SUÇLAR : Nitelikli kasten öldürme, nitelikli yağmaya teşebbüs, konut dokunulmazlığını ihlal etme, mala zarar verme
HÜKÜMLER : İstinaf başvurularının düzeltilerek esastan reddi kararı

Konut dokunulmazlığını ihlal ve mala zarar verme suçlarından kurulan hükümler yönünden;
İlk Derece Mahkemesince sanık hakkında, konut dokunulmazlığını ihlal ve mala zarar verme suçlarından hükmolunan cezalarının tür ve miktarı ile istinaf incelemesi üzerine Bölge Adliye Mahkemesince verilen düzeltilerek esastan ret kararı ile bu suçlara yönelik temyizin niteliği dikkate alındığında, 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’nun (5271 sayılı Kanun) 286 ncı maddesinin ikinci fıkrasının (a) bendi uyarınca hükmün temyizinin mümkün olmadığı belirlenmiştir.

Nitelikli kasten öldürme, nitelikli yağmaya teşebbüs suçlarından kurulan hükümler yönünden;
İlk Derece Mahkemesince kurulan hükümlere yönelik istinaf incelemesi üzerine Bölge Adliye Mahkemesi tarafından verilen kararların; 5271 sayılı Kanun’un 286 ncı maddesinin birinci fıkrası uyarınca temyiz edilebilir oldukları, 260 ıncı maddesinin birinci fıkrası gereği temyiz edenlerin hükümleri temyize hak ve yetkilerinin bulunduğu, 291 inci maddesinin birinci fıkrası gereği temyiz

istemlerinin süresinde olduğu, 294 üncü maddesinin birinci fıkrası gereği temyiz dilekçelerinde temyiz sebeplerine yer verildiği, 298 inci maddesinin birinci fıkrası gereği temyiz istemlerinin reddini gerektirir bir durumun bulunmadığı yapılan ön inceleme neticesinde tespit edilmekle, gereği düşünüldü:

I. HUKUKÎ SÜREÇ
A. … 1. Ağır Ceza Mahkemesinin, 21.06.2021 Tarihli ve 2019/231 Esas, 2021/259 Karar Sayılı Kararları ile Sanık Hakkında
1. Nitelikli kasten öldürme suçundan, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun (5237 sayılı Kanun) 82 nci maddesinin birinci fıkrasının (h) bendi, 53 üncü maddesinin birinci fıkrası, 63 üncü maddesinin birinci fıkrası uyarınca Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile cezalandırılmasına, hak yoksunluklarına, mahsuba,
2. Nitelikli yağmaya teşebbüs suçundan, 5237 sayılı Kanun’un 149 uncu maddesinin birinci fıkrasının (d) ve (h) bentleri, 35 inci maddesinin ikinci fıkrası, 53 üncü maddesinin birinci fıkrası, 63 üncü maddesinin birinci fıkrası uyarınca 9 yıl hapis cezası ile cezalandırılmasına, hak yoksunluklarına, mahsuba,
3. Konut dokunulmazlığını ihlal suçundan, 5237 sayılı Kanun’un 116 ncı maddesinin dördüncü fıkrası, 53 üncü maddesinin birinci fıkrası, 63 üncü maddesinin birinci fıkrası uyarınca 2 yıl hapis cezası ile cezalandırılmasına, hak yoksunluklarına, mahsuba,
4. Mala zarar verme suçundan, 5237 sayılı Kanun’un 151 inci maddesinin birinci fıkrası, 53 üncü maddesinin birinci fıkrası, 63 üncü maddesinin birinci fıkrası uyarınca 1 yıl hapis cezası ile cezalandırılmasına, hak yoksunluklarına, mahsuba,
Karar verilmiştir.

B. Kayseri Bölge Adliye Mahkemesi 1. Ceza Dairesinin, 13.01.2022 Tarihli ve 2021/1869 Esas, 2022/22 Karar Sayılı Kararı ile Sanık Hakkında
İlk Derece Mahkemesince kurulan hükümlere yönelik katılan Kurum vekili, katılan … vekili ve sanık müdafiinin istinaf başvurularının 5271 sayılı Kanun’un 280 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi ve 303 üncü maddesinin birinci fıkrasının (h) bendi uyarınca düzeltilerek esastan reddine karar verilmiştir.

II. TEMYİZ SEBEPLERİ
A. Katılan Kurum Vekilinin Temyiz Sebepleri
Sanığın tüm suçlardan üst hadden cezalandırılması gerektiğine ilişkindir.

B. Katılan …’nın Sanık Hakkında
1. Nitelikli kasten öldürme suçundan kurulan hükme yönelik temyiz istemi; sanığın eyleminin 5237 sayılı Kanun’un 82 nci maddesinin birinci fıkrasının (b) ve (e) bentleri kapsamında da kaldığına,
2. Kişiyi hürriyetinden yoksun kılma suçundan da hüküm kurulması gerektiğine,
İlişkindir.

C. Sanık Ve Müdafiinin Temyiz Sebebi
Eksik araştırma ile mahkûmiyet kararı verildiğine ilişkindir.

III. OLAY VE OLGULAR
Temyizin kapsamına göre;
A. İlk Derece Mahkemesinin Kabulü
1. Sanığın gece vakti yalnız yaşayan maktule ait evin etrafında evin içine girebilmek için dolaştığı, oturma odası camından giremeyince banyo penceresine dayadığı merdiven ile banyo camını kırarak evin içine girdiği, bu sırada yaralandığı, yarasına evin içinde bulduğu bez, örtü, kumaş gibi şeylerle müdahale edip mala zarar verme, konut dokunulmazlığını ihlal suçlarını işlediği, sanığın eve girmesinden sonra evin içinde bulunan dolaptaki çantayı almaya çalışıp maktul ile boğuştuğu, sanığın maktulü ağız ve burnunu kapatıp aynı zamanda göğsüne baskı yaparak maktulün vücudunun üst bölgesine oturarak eylemini gerçekleştirerek öldürdüğü, maktule ait konutta maktulün çantasını almaya çalıştığı, çantasını karıştırdığı sırada maktül ile boğuştuğu dikkate alındığında konut içinde yağma suçunun sabit olduğu ve bu suçu işleyebilmek için maktülü öldürmüş olması gözetildiğinde bir suçun işlenmesini kolaylaştırmak için öldürme suçunun sabit olduğu anlaşıldığından sanığın nitelikli yağma ve nitelikli öldürme suçlarından cezalandırılması gerektiği, ancak sanığın maktüle ait çantayı dolaptan alarak karıştırdığı ve maktülle bu sırada boğuştuğu sabit kabul edilmiş ise de çantadan maddi değeri olan şeyler alındığına yönelik delil bulunmadığı dikkate alınarak sanığın yağma eyleminin teşebüste kaldığı kabul edilerek sanık hakkında nitelikli kasten öldürme, nitelikli yağmaya teşebbüs, konut dokunulmazlığını ihlal ve mala zarar verme suçlarından mahkumiyetine karar verildiği, soruşturma aşamasında sanığın savunması dikkate alınarak olaya karışmış olabilecekleri şüphesi ile yapılan tahkikat sonucunda suça sürüklenen çocuklar … T., … P. ve Çağrı A. hakkında kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verildiği anlaşılmıştır.

2. Sanık üzerine atılı suçlamayı kabul etmeyerek olay gecesi maktulün evinin kapısının açık olduğunu görüp alkol alma amacıyla içeri girdiğini, maktulü yaralı hâlde görüp oradan ayrıldığını savunmuştur.

3. Maktul hakkında Adli Tıp Kurumu 1. Adli Tıp İhtisas Kurulu tarafından kesin ölüm sebebinin belirlenmesine yönelik düzenlenen 23.12.2019 tarihli; “otopsisinde künt kafa travmasına ait bulgular ile ağız ve burun çevresinde ekimoz görüldüğü, iç muayenesinde beyinde subaraknoidal kanama tanımlanmış olmakla birlikte otopsi fotoğraflarının Kurulumuzda yapılan incelenmesinde ölümüne neden olacak düzeyde subaraknoid kanama görülmediği, sağ 1-8. kotların midklavikuler hattan, sol 2-7. kotların midklavikuler hatta, sternumun 2. interkostal aralıktan etrafı kanamalı ayrıklı kırık, boyun yumuşak dokularında kanama görüldüğü, göğüs ön duvarda yaygın cilt altı amfizem tespit edildiği, cesedin bulunduğu ortam, bulunuş şekli, olay yeri inceleme bulguları dikkate alındığında; kişinin ölümünün ağız burun tıkanması, boyna ve göğse basıya bağlı mekanik asfiksi sonucu meydana gelmiş olduğu,”
Görüşünü içeren otopsi raporu dava dosyasında bulunmaktadır.

4. Olay yeri inceleme raporu ile basit krokisi, kamera görüntüsü inceleme tutanağı, uzmanlık raporları ve tutanaklar dava dosyasında mevcuttur.

5. … Kriminal Polis Laboratuvarı Müdürlüğünün 24.09.2018 tarihli uzmanlık raporunda maktulün evindeki bazı eşyalardan elde edilen şüpheli lekelerin sanıktan alınan kan örneği ile uyumlu

olduğu, maktulün çantası ile cüzdanından alınan biyolojik sürüntünün maktul ile sanıktan elde edilen genotip ile karışık uyumlu olduğu tespit edilmiştir.

B. Bölge Adliye Mahkemesinin Kabulü
İlk Derece Mahkemesince kabul edilen olay ve olgularda, Bölge Adliye Mahkemesi tarafından “katılan Kurum lehine vakâlet ücretine hükmedilmemesi” gerekçesiyle düzeltilen husus dışında bir isabetsizlik bulunmadığı anlaşılmıştır.

IV. GEREKÇE
A. Sanık Hakkında Konut Dokunulmazlığını İhlal ve Mala Zarar Verme Suçlarından Kurulan Hükümler Yönünden
5271 sayılı Kanun’un 286 ncı maddesinin ikinci fıkrasının (a) bendinde yer verilen; “İlk derece mahkemelerinden verilen beş yıl veya daha az hapis cezaları ile miktarı ne olursa olsun adlî para cezalarına ilişkin istinaf başvurusunun esastan reddine dair bölge adliye mahkemesi kararları”nın temyiz incelemesine tabi olmadığına ilişkin düzenleme ile incelemeye konu suçun, aynı Kanun’un 286 ncı maddesinin üçüncü fıkrası kapsamında da bulunmadığı dikkate alındığında, katılan Kurum vekili, sanık ve müdafiinin temyiz istemlerinin, 5271 sayılı Kanun’un 298 inci maddesinin birinci fıkrası uyarınca reddine karar verilmesi gerektiği belirlenmiştir.

B. Sanık Hakkında Nitelikli Kasten Öldürme ve Nitelikli Yağmaya Teşebbüs Suçlarından Kurulan Hükümler Yönünden
1. Katılan Kurum Vekilinin Temyiz Sebebi
Sanık hakkında nitelikli kasten öldürme suçundan verilen ceza miktarı ile nitelikli yağmaya teşebbüs suçlarından kurulan hükümde İlk Derece Mahkemesinin takdir ve uygulamasında isabetsizlik görülmediğinden, inceleme konusu hükümlerde bu yönüyle hukuka aykırılık bulunmamıştır.

2. Katılan …’nın Temyiz Sebepleri
a) Suç Vasfı
i) Canavarca His veya Eziyet Çektirerek
Dairemizin yerleşik kararlarında canavarca hisle öldürme suçunda failin, sırf öldürmüş olmak için öldürme, ölenin acı çekmesinden zevk duymak için öldürme saikiyle hareket etmesi, eziyet çektirerek öldürmenin ise öldürme kastının yanında işkence ya da eziyet çektirme kastını içeren, ölümü meydana getirme bakımından zorunlu olmayan ve ölüme takaddüm eder vahşice hareketler olarak tanımlanması gerekmekte olup sanığın, sanığın yağma suçunu gizlemek için maktulü öldürmesi olayında sırf öldürmek için öldürme ya da zevk için öldürme dürtüsüyle hareket ettiğine veya eziyet çektirme kastının olduğuna dair dava dosyasına yansıyan herhangi bir delilin bulunmadığı anlaşılmakla, İlk Derece Mahkemesince sanığın eyleminin 5237 sayılı Kanun’un 82 nci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında kaldığının kabul edilmemesinde hukuka aykırılık bulunmamıştır.

ii) Beden veya Ruh Bakımından Kendisini Savunamayacak Durumda Bulunan Kişiye Karşı
İlk Derece Mahkemesince bu durumun değerlendirilerek ev içerisinde bulunan izlerden maktülün kendisini savunduğu kanaatine varıldığı gerekçesiyle sanığın eyleminin 5237 sayılı Kanun’un 82 nci

maddesinin birinci fıkrasının (e) bendi kapsamında kalmadığının kabul edilmesinde hukuka aykırılık bulunmamıştır.

b) Kişiyi Hürriyetinden Yoksun Kılma
Sanık hakkında kişiyi hürriyetinden yoksun kılma suçundan açılan dava ve kurulan hüküm olmadığı belirlenmiştir.

3. Sanık ve Müdafiinin Eksik İnceleme İle Karar Verildiğine Yönelen Temyiz Sebebi
Sanığın olay gecesi maktulün evine girdiğine ilişkin savunması, olay yeri inceleme tutanağı ve raporu, uzmanlık raporları, güvenlik kamera kayıtları inceleme tutanağı ve otopsi raporu karşısında İlk Derece Mahkemesince sübuta yönelik gerekli araştırma ve incelemelerin yapıldığı, dava dosyasının tekemmül ettirildiği ve kararın objektif bulgulara dayandırıldığı belirlendiğinden, inceleme konusu hükümlerde bu yönüyle hukuka aykırılık bulunmamıştır.

V. KARAR
A. Konut Dokunulmazlığını İhlal ve Mala Zarar Verme Suçlarından Kurulan Hükümler Yönünden
Gerekçe bölümünde yer alan (A) paragrafında açıklanan nedenle katılan Kurum vekili, sanık ve müdafiinin temyiz istemlerinin, 5271 sayılı Kanun’un 298 inci maddesinin birinci fıkrası uyarınca, Tebliğname’ye uygun olarak, oy birliğiyle REDDİNE,

B. Nitelikli Kasten Öldürme ve Nitelikli Yağmaya Teşebbüs Suçlarından Kurulan Hükümler Yönünden
Gerekçe bölümünde yer alan (B) paragrafında açıklanan nedenlerle Kayseri Bölge Adliye Mahkemesi 1. Ceza Dairesinin, 13.01.2022 tarihli ve 2021/1869 Esas, 2022/22 Karar sayılı kararlarında katılan Kurum vekili, katılan … Tekin, sanık ve müdafii tarafından öne sürülen temyiz sebepleri ve 5271 sayılı Kanun’un 289 uncu maddesinin birinci fıkrası ile sınırlı olarak yapılan temyiz incelemesi sonucunda hukuka aykırılık görülmediğinden 5271 sayılı Kanun’un 302 nci maddesinin birinci fıkrası gereği, Tebliğname’ye uygun olarak, oy birliğiyle TEMYİZ İSTEMLERİNİN ESASTAN REDDİ İLE HÜKMÜN ONANMASINA,

Dava dosyasının, 5271 sayılı Kanun’un 304 üncü maddesinin birinci fıkrası uyarınca … 1. Ağır Ceza Mahkemesine, Yargıtay ilâmının bir örneğinin ise Kayseri Bölge Adliye Mahkemesi 1. Ceza Dairesine gönderilmek üzere Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına TEVDİİNE,

08.05.2023 tarihinde karar verildi.