Yargıtay Kararı 1. Ceza Dairesi 2022/11823 E. 2023/7984 K. 14.12.2023 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 1. Ceza Dairesi
ESAS NO : 2022/11823
KARAR NO : 2023/7984
KARAR TARİHİ : 14.12.2023

MAHKEMESİ :Ceza Dairesi
KATILANLAR : …, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı
SUÇ : Kasten yaralama
HÜKÜM : Mahkûmiyet
TEBLİĞNAME GÖRÜŞÜ : Temyiz başvurusunun esastan reddi ile hükmün onanması

İlk Derece Mahkemesince verilen hükme yönelik istinaf incelemesi üzerine Bölge Adliye Mahkemesi tarafından verilen kararın; 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’nun (5271 sayılı Kanun) 286 ncı maddesinin birinci fıkrası uyarınca temyiz edilebilir olduğu, 260 ıncı maddesinin birinci fıkrası gereği temyiz edenlerin hükmü temyize hak ve yetkilerinin bulunduğu, 291 … maddesinin birinci fıkrası gereği temyiz istemlerinin süresinde olduğu, 294 üncü maddesinin birinci fıkrası gereği temyiz dilekçesinde temyiz sebeplerine yer verildiği, 298 … maddesinin birinci fıkrası gereği temyiz istemlerinin reddini gerektirir bir durumun bulunmadığı yapılan ön inceleme neticesinde tespit edilmekle, gereği düşünüldü:

I. HUKUKÎ SÜREÇ
1. … 3. Ağır Ceza Mahkemesinin 03.12.2019 tarihli ve 2018/1028 Esas, 2019/709 Karar sayılı kararı ile sanık hakkında kasten öldürmeye teşebbüs suçundan, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun (5237 sayılı Kanın) 82 nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendi, 35 … maddesinin ikinci fıkrası, 53 üncü maddesi ve 54 üncü maddesinin birinci fıkrası uyarınca 13 yıl hapis cezası ile cezalandırılmasına, hak yoksunluklarına ve müsadereye karar verilmiştir.

2. Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesinin, 17.02.2021 tarihli ve 2020/427 Esas, 2021/115 Karar sayılı kararı ile sanık hakkında İlk Derece Mahkemesince kurulan hükme yönelik sanık müdafiinin istinaf başvurusunun kabulüne karar verilerek 5271 sayılı Kanun’un 280 … maddesinin birinci fıkrasının (g) bendi uyarınca duruşmalı yapılan inceleme neticesinde aynı Kanun’un 280 … maddesinin ikinci fıkrası uyarınca İlk Derece Mahkemesi kararının kaldırılması ile sanık hakkında kasten yaralama suçundan, 5237 sayılı Kanun’un 86 ıncı maddesinin birinci fıkrası, aynı maddenin üçüncü fıkrasının (a) ve (e) bentleri, 53 üncü maddesinin birinci fıkrası ve 54 üncü maddesinin birinci fıkrası uyarınca 1 yıl 10 ay 15 gün hapis cezası ile cezalandırılmasına, hak yoksunluklarına ve müsadereye karar verilmiştir.

II. TEMYİZ SEBEPLERİ
1. Katılan kurum vekilinin temyiz sebepleri; sanığın eyleminin kasten öldürmeye teşebbüs suçunu oluşturduğuna, sanık müdafiinin temyiz sebepleri; sanığın yaralama kastı ile hareket etmediğine, beraatine karar verilmesi gerektiğine ilişkindir.

III. OLAY VE OLGULAR
Temyizin kapsamına göre;
A. İlk Derece Mahkemesinin Kabulü
1. Sanığın olay günü evde aile bireyleriyle kavga etmesi üzerine kızı olan katılan …’nin evden çıktığı, akabinde sanığın da evden çıkarak bıçakla Ayşe’yi kovalamaya başladığı, yolda yakaladığı yere düşürdüğü ve çok sayıda bıçak salladığı, katılanın debelenmek suretiyle direnç göstermesi, sanığın eylemine etrafta bulunan şahsıların müdahalesi ile son verdiği, sanığın eylemi neticesinde katılanın sağ kulak kısmında meydana gelen yaralanmalar birlikte değerlendirildiğinde sanığın kastının katılanın boğazını kesmeye ve bu şekilde katılanı öldürmeye yönelik olduğu kabul edilmiştir.

2. Sanığın, katılanın ve tanıkların beyanları tespit edilerek dosya kapsamına eklenmiştir. Katılanın yaralanmasına ilişkin düzenlenen adli muayene raporu dosya kapsamında mevcuttur.

B. Bölge Adliye Mahkemesinin Kabulü
Sanığın olay esnasında kullandığı aletin vasfı, hedef alınan vücut bölgesi ve katılandaki yaralanmaların niteliği bir bütün olarak değerlendirildiğinde sanığın eyleminin öldürmeye teşebbüs suçunun unsurlarını oluşturmadığı, eylemin kasten yaralama seviyesinde kaldığı kabul edilmiştir.

IV. GEREKÇE
Katılanın, tanık M.D’nin ve katılanın kız kardeşi olan tanık F.K’nin beyanlarına göre sanığın katılanı bıçakla kovalayarak yere düşürdüğü, akabinde elindeki bıçağı yerdeki katılana defalarca kez salladığı, katılanın kol ve bacaklarıyla kafa ve gövde bölgesini korumaya çalıştığı, debelenmek suretiyle sanığın hamlelerinden kaçtığı, bu sırada sanığın bıçağı katılanın boğazına sürttüğü, katılan ve tanıkların anlatımlarıyla uyumlu olan … Adlî Tıp Şube Müdürlüğü tarafından düzenlenen 25.08.2023 tarihli raporda “alt çene sol yandan boyuna uzanan 4×0,3 cm’lik ciltten hafif koyu renkli cilt seviyesinde nedbe” olacak şekilde yaralandığının belirtildiği, katılanın sanığa tekme atarak dengesini bozması üzerine tanık

M.D’nin de aralarında bulunduğu şahıslar tarafından sanığın etkisiz hale getirilerek katılandan uzaklaştırıldığı anlaşılmakla sanığın suçta kullandığı aletin elverişliliği, katılanda meydana gelen yara yeri ve sanığın eylemini katılanın etkin bir şekilde direnmesi ve çevredekilerin engel olması sonucunda tamamlayamamsıyla birlikte olay esnasındaki davranışları bütün olarak değerlendirildiğinde, sanığın açığa çıkan kastının öldürmeye yönelik olduğu gözetilmeden yazılı şekilde kasten yaralama suçundan hüküm kurulması hukuka aykırı bulunmuştur.

V. KARAR
Gerekçe bölümünde açıklanan nedenle katılan vekilinin suç vasfına yönelen temyiz istemi yerinde görüldüğünden Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesinin, 17.02.2021 tarihli ve 2020/427 Esas, 2021/115 Karar sayılı kararının 5271 sayılı Kanun’un 302 nci maddesinin ikinci fıkrası gereği, Tebliğname’ye aykırı olarak, Üye … ve Üye …’in katılan kurum vekili ve sanık müdafiinin temyiz istemlerinin esastan reddine karar verilmesi gerektiğinden bahisle karşı oyları ve oy çokluğuyla BOZULMASINA,

Dava dosyasının, 5271 sayılı Kanun’un 304 üncü maddesinin ikinci fıkrasının (b) bendi uyarınca Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesine gönderilmek üzere Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına TEVDİİNE,

14.12.2023 tarihinde karar verildi.