Emsal Mahkeme Kararı Trabzon Asliye Ticaret Mahkemesi 2020/477 E. 2020/454 K. 09.12.2020 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C. TRABZON ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ Esas-Karar No: 2020/477 Esas – 2020/454

DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 13/10/2020
KARAR TARİHİ : 09/12/2020
GEREKÇELİ KARARIN
YAZILDIĞI TARİH : 23/12/2020

Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ :
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; müvekkili şirketin 08/10/2020 tarihinde şirket merkezinde, dış muhasebe biriminde yapılan bütün aramalara rağmen pay defteri bulunamamıştır. Müvekkili şirketin 01/10/2020 tarihinde iş yerinde bir kısım tadilatlar geçirmesi nedeniyle, ilgili evraklar muhasebeci …’a teslim edilmek üzere verildiğini, bu sırada evrakların bir kısmı da çalışan işçiler tarafından çöp olarak değerlendirilerek atıldığını belirterek pay defterine yönelik zayi belgesi düzenlenmesine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Dava TTK’nun 82. madde hükmü gereğince ziyaa uğrayan yevmiye defterinin zayi edildiğinin tespitine karar verilmesi istemine ilişkindir.
Davacı şirketin sicil kaydı Trabzon Ticaret Sicil Müdürlüğünden celp edilerek dosya içerisine alınmıştır.
TTK.nun 82/7.madde hükmü gereğince, bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgeler; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğrarsa tacir zıyaı öğrendiği tarihden itibaren on beş gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir. Bu dava hasımsız açılır. Mahkeme gerekli gördüğü delillerin toplanmasını da emredebilir. Her tacir, kanunen saklamakla yükümlü olduğu ticari defter ve belgelerini dikkat ve özenle saklamak zorundadır. Hal böyle olunca davacının kanunen saklamakla yükümlü olduğu ticari defter ve belgelerinin kendi bünyesindeyken kaybettiğini beyan etmiş olduğu, davacının yukarıda belirtilen yangın, su baskını, yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sonucunda zayi olduğunu ispat edemediğinden talebin reddine karar verilmesi gerekmiş ve aşağıdaki hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM : Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1-Açılmış bulunan davanın REDDİNE.
2-Harç peşin alındığından ayrıca harç alınmasına YER OLMADIĞINA.
3-Davacının yaptığı yargılama giderlerinin kendi üzerinde BIRAKILMASINA.
4-Yatırılan gider avansından bakiye kalan kısmın karar kesinleştiğinde HMK’nun Gider Avansı Tarifesinin 5. Maddesinin 1. Fıkrası gereğince davacı tarafından iban numarası bildirilmiş ise iadenin elektronik ortamda hesaba aktarılarak, iban numarası bildirilmemiş ise masrafı avanstan karşılanmak suretiyle PTT vasıtasıyla DAVACIYA İADESİNE.

Dair, Davacı vekilinin yüzüne karşı gerekçeli kararın tebliğinden itibaren iki haftalık süre içinde İstinaf yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı. 09/12/2020