Emsal Mahkeme Kararı Samsun Asliye Ticaret Mahkemesi 2021/383 E. 2021/609 K. 12.10.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C. SAMSUN ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ Esas-Karar No: 2021/383 Esas – 2021/609
/// TÜRK MİLLETİ ADINA ///

T.C.
SAMSUN
ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
GEREKÇELİ KARAR
ESAS NO : 2021/383 Esas
KARAR NO : 2021/609

HAKİM : …
KATİP : …

DAVACI : …
VEKİLİ : …
DAVALI : …
VEKİLİ : …

DAVA : Tazminat (Trafik Sigorta Sözleşmesi Kaynaklı Rücuen)
DAVA TARİHİ : …
KARAR TARİHİ : …
GEREKÇELİ KARAR TARİHİ : …

Mahkememizde görülen Tazminat davasının yapılan açık yargılamasının sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili DAVA dilekçesi ile özetle: Davalıya ait … plakalı traktörün davacı sigorta şirketine ZMMS ile sigortala iken … tarihinde gerçekleşen trafik kazasında traktörün altında kalarak vefat eden …’nın yakınlarına 55.000-TL tazminat ve 5.000-TL vekalet ücreti olmak üzere toplam 60.000-TL ödendiğini, üçüncü kişilere yapılan ödemenin ZMMS Genel Şartları’nın B.4.e bendi uyarınca sigortalıdan rücu edilebileceğini zira kazanın yolcu taşıma aracı olmayan traktörde yolcu taşınması esnasında gerçekleştiğini beyanla, üçüncü kişilere ödenen tutarların ödeme tarihinden itibaren işleyecek ticari faizi ile birlikte davalıdan tahsilini talep ve dava etmiştir.
Davalı vekili CEVAP dilekçesi ile özetle: Davalının yerleşim yeri ile kazanın gerçekleştiği yerin …/… olmasına göre davanın … Asliye Hukuk Mahkemesinde görülmesi gerektiğini, mahkemenin yetkisiz olduğunu, ayrıca vefat eden üçüncü kişinin araca kendi ihtiyari ile bindiğini, yolcu olarak taşınmadığını, üçüncü kişinin mirasçılarına ödenen tutarın da mahkemece denetlenmesi gerektiğini beyanla, davanın reddini dilemiştir.
Dava, zorunlu trafik sigorta sözleşmesinden kaynaklı rücuen tazminat istemine ilişkindir.
6100 sayılı HMK’nın “Genel yetkili mahkeme” başlıklı 6. maddesine göre; genel yetkili mahkeme, davalı gerçek veya tüzel kişinin davanın açıldığı tarihteki yerleşim yeri mahkemesidir. Yine, yasanın “Sigorta sözleşmelerinden doğan davalarda yetki” başlıklı 15. maddesine göre; zarar sigortalarından doğan davalar, sigorta, …… bir yerde sabit bulunması gerekmeyen veya şart kılınmayan bir taşınıra ilişkinse, rizikonun gerçekleştiği yerde de açılabilir.
Bir dava için birden fazla (genel ve özel) yetkili mahkeme varsa, davacı, bu mahkemelerden birinde dava açmak hususunda bir seçimlik hakka sahiptir. Davacı, davasını bu genel ve özel yetkili mahkemelerden hiç birisinde açmaz ve yetkisiz bir mahkemede açar ise, o zaman seçme hakkı davalıya geçer.
Eldeki davada, davacının, akidi olan sigortalıdan rücuen tazminat talep ettiği görülmekte olup, motorlu araç kazalarından kaynaklı hukuki sorumluluğa ilişkin davalar için öngörülmüş 2918 sayılı KTK’nın 110/2. maddesi ile ZMMS Genel Şartları’nın C.7. maddesindeki yetki kurallarının somut olayda uygulanması mümkün değildir. Başka bir deyişle, ortada, üçüncü kişi tarafından sigorta şirketine karşı açılmış bir dava yok ki, davaya sigorta şirketinin bölge müdürlüğünün bulunduğu yerde bakılabilsin. Kaldı ki dava, sigorta şirketine izafeten bölge müdürlüğü tarafından açılmış da değildir.
Bu sebeplerle, davanın, davalının yerleşim yeri ve aynı zamanda rizikonun gerçekleştiği yer olan … mahkemelerinde görülmesi gerektiği değerlendirilmiş, davalı vekilinin yetki ilk itirazı kabul edilerek dava dilekçesi reddedilmiştir.
HÜKÜM: Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-Dava dilekçesinin mahkememizin yetkisizliği sebebiyle reddine,
2-Dosyanın, kararın kesinleşmesini müteakip HMK’nın 20’nci maddesinde vazolunan usule uygun başvuru olması halinde yetkili … Asliye Hukuk Mahkemesi’ne gönderilmesine,
3-Davaya yetkili mahkemede devam edilmesi halinde HMK’nın 331/2’nci maddesi uyarınca harç, vekalet ücreti ve yargılama giderlerinin yetkili mahkemece hüküm altına alınmasına,
Dair; davacı vekilinin yüzüne karşı, davalı vekilinin yokluğunda, gerekçeli kararın tebliğinden itibaren 2 hafta içinde mahkememize ya da mahkememize gönderilmek üzere başka yer emsal mahkemeye verilecek bir dilekçe ile Samsun BAM’da istinaf yolu açık olmak üzere karar verildi, anlatıldı….

Katip …
¸

Hakim …
¸

5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu’nun 5’inci maddesi kapsamında e-imza ile imzalanmıştır.