Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.
T.C.
SAKARYA
BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ
7. HUKUK DAİRESİ
DOSYA NO :2022/2354
KARAR NO :2022/1959
T Ü R K M İ L L E T İ A D I N A
İ S T İ N A F K A R A R I
BAŞKAN : …
ÜYE : …
ÜYE : …
KATİP : …
İNCELENEN KARARIN
MAHKEMESİ :SAKARYA ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
TARİHİ :27/05/2022
NUMARASI :2022/365 Esas – 2022/1191 Karar
DAVACI : …
DAVALI : …
DAVA :Menfi Tespit (Kıymetli Evraktan Kaynaklanan)
DAVA TARİHİ :21/03/2022
KARAR TARİHİ :09/11/2022
KR. YAZIM TARİHİ :09/11/2022
6100 sayılı HMK’nın 352. maddesi gereğince istinaf incelemesine konu dosya üzerinde yapılan ön inceleme sonucunda ;
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Yukarıda esas-karar numarası yazılı yerel mahkeme kararına karşı istinaf kanun yoluna başvurulması üzerine dosya istinaf incelemesi için dairemize gönderilmiştir.
Karara karşı, davacı … tarafından istinaf yoluna başvurulmuştur.
Dosyanın incelenmesinde;
7201 sayılı Tebligat Kanunu, 19/01/2011 tarihinde yürürlüğe giren 6099 sayılı Kanunla değiştirildikten sonra, gerçek kişilere yapılacak tebligatla ilgili olarak iki aşamalı bir yol benimsenmiştir.
“a) Bu kanun değişikliğine göre, muhatabın adres kayıt sistemindeki adresine, Kanun’un 21-(2) maddesi uyarınca; doğrudan tebligat yapılması mümkün değildir. Muhataba çıkarılan ilk tebligatın, öncelikle bilinen veya gösterilen en son adresine, mavi renkli zarf kullanılmaksızın ve adres kayıt sistemindeki adres olduğuna ilişkin şerh verilmeksizin Kanun’un 10. maddesine göre normal bir şekilde çıkarılması gerekir. Muhatabın bu adreste bulunmaması durumunda, tebliğ memurunca Kanun’un 20 ve 21. maddesinin birinci fıkrası ile Tebligat Yönetmeliği’nin 29. maddesi uyarınca; muhatap lehine olan araştırmalar yapılarak tebligatın kendisine ulaşması ve bilgilendirme işlemlerinin yerine getirilmesi gerekir.
b) Muhatabın gösterilen adresten sürekli olarak ayrılması ve yeni adresinin de tebliğ memurunca tespit edilememesi durumunda, tebliğ evrakının tebligatı çıkaran mercie geri gönderilmesi gerekir. Ancak, bu aşamadan sonra, Kanun’un 10-(2) ve Yönetmeliğin 16-(2) maddeleri nazara alınarak, tebliğ evrakının açık mavi renkli zarfla, adresin muhatabın adres kayıt sistemindeki yerleşim yeri adresi olduğu belirtilerek, Kanun’un 21-(2) maddesine göre tebliği mümkün olabilecektir.
Tebligat Kanun’unun 10-(2) ve 21-(2) maddeleri farklı şekilde yorumlanarak, başka adresi bilinmediği gerekçesiyle muhatabın adres kayıt sistemindeki yerleşim yeri adresine doğrudan doğruya 21-(2) maddesine göre tebligat çıkartılması muhatabın savunma hakkını kısıtlayacağından, Anayasanın “Hak arama hürriyeti” kenar başlıklı 36. maddesine ve Tebligat Kanun’unun yukarıda bahsi geçen hükümlerine aykırı olacaktır.”
II- Tebligat Kanununun 35. maddesinin;
“1) Birinci ve ikinci fıkralarında, gerçek kişilerle ilgili olarak, muhatabın kendisine veya adresine kanunun gösterdiği usullere göre tebliğ yapılmasından sonra, eğer bu kişi adresini değiştirirse, yenisini hemen tebliği yaptırmış olan kaza merciine bildirmeye mecbur olduğu; adresini değiştiren kişinin yeni adres bildirmemesi ve adres kayıt sisteminde yerleşim yeri adresi de tespit edilemediği takdirde, tebliğ olunacak evrakın bir nüshasının eski adrese ait binanın kapısına asılacağı ve asılma tarihinin tebliğ tarihi sayılacağı hükmüne yer verilmiştir.
2) Dördüncü fıkrasında, tüzel kişi muhataplara daha önce tebligat yapılmamış olsa bile, tüzel kişilerin resmî kayıtlarındaki adreslerinin esas alınacağı ve bu madde hükümlerinin uygulanacağı belirtilmiştir.”
Yukarıda açıklanan ilkeler ışığında somut olaya gelince; davalı …’e gerekçeli karar ile istinaf başvuru dilekçesi tebligatının usulsüz olarak yapıldığı; davalı …’ün mernis adresi olan … adresine tebligatın TK 21. Maddesine göre yapılması gerekirken usulsüz olarak TK 35. maddesine göre yapıldığı anlaşılmıştır.
Davalı …’ün mernis adresine gerekçeli kararın 7201 sayılı Tebligat Kanunu’nun 17. ve 20. maddelerine uygun şekilde tebliği sağlanıp, HMK’nın 345. maddesi uyarınca istinaf kanun yoluna başvuru süresi işletilerek ve gerekli usûli işlemler de tamamlandıktan sonra istinaf incelemesi yapılmak üzere dosyanın Dairemiz’e gönderilmesi için yerel mahkemesine geri çevrilmesine karar verilmiştir.
H Ü K Ü M: Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
Yukarıda gösterilen eksikliğin giderilerek hasıl olacak sonucuna göre işlem yapıldıktan sonra dairemize gönderilmek üzere dosyanın İlk Derece Mahkemesine GERİ ÇEVRİLMESİNE,
İlişkin; dosya üzerinde yapılan ön inceleme sonunda HMK’nın 352/1-ç maddesi uyarınca oy birliği ile KESİN olarak karar verildi.09/11/2022
Başkan …
e-imzalıdır.
Üye …
e-imzalıdır.
Üye …
e-imzalıdır.
Katip …
e-imzalıdır.
* Bu belge, 5070 sayılı Kanun hükümlerine uygun olarak elektronik imza ile imzalanmıştır.*