Emsal Mahkeme Kararı Sakarya Bölge Adliye Mahkemesi 5. Hukuk Dairesi 2023/1653 E. 2023/1648 K. 08.12.2023 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C.
SAKARYA
BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ
5. HUKUK DAİRESİ

DOSYA NO : 2023/1653
KARAR NO : 2023/1648
KARAR TARİHİ : 08/12/2023

T Ü R K M İ L L E T İ A D I N A
İ S T İ N A F K A R A R I

BAŞKAN : … (…)
ÜYE : … (…)
ÜYE : … (…)
KATİP : … (…)

İNCELENEN KARARIN
MAHKEMESİ : SAKARYA ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
TALEP TARİHİ : 23/10/2023
ARA KARAR TARİHİ : 24/10/2023
NUMARASI : 2023/179 Esas – 2023/180 Karar D.İş

İHTİYATİ TEDBİR
TALEP EDEN : ÖRTAŞ ÇELİK SANAYİ VE TİCARET AŞ [VKN: …] …
VEKİLİ : Av. …- …

KARŞI TARAF : SAKARYA ELEKTRİK DAĞITIM ANONİM ŞİRKETİ – [VKN:…] …
VEKİLİ : Av…. -…

TALEP : İhtiyati Tedbir Talebi

KARARIN YAZILDIĞI TARİH : 08/12/2023

Sakarya Asliye Ticaret Mahkemesi’nin 2023/179 Esas – 2023/180 Karar D.İş sayılı dosyasından verilen 24/10/2023 tarihli D.İş kararına karşı talep eden vekilince istinaf talebinde bulunulması üzerine dosyanın Dairemize gönderildiği anlaşılmakla, dosya incelendi,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
TARAFLARIN İDDİA VE SAVUNMALARININ ÖZETİ:
Davacı vekili ihtiyati tedbir talepli dilekçesinde özetle; müvekkili şirket aleyhinde davalı tarafça 09.10.2023 tarihli … No’lu 11.668.365,95 – TL bedelli kaçak elektrik kullanım bedeli faturası düzenlendiğini, faturada belirtilen borç miktarını kabul etmediklerini ve faturaya itiraz ettiklerini belirterek bu faturanın tahsiline ilişkin her türlü işlemin durduruması ve bu borç sebebiyle elektriğin kesilmemesi için ihtiyati tedbir kararı verilmesini talep etmiştir.

Sakarya Asliye Ticaret Mahkemesinin 24/10/2023 tarihli kararı ile; somut talep yönünden koşulları gerçekleşmediğinden, faturanın tahsiline ilişkin her türlü işlemin durdurulması ve bu borç sebebiyle elektriğin kesilmemesi yönündeki ihtiyati tedbir talebinin reddine, karar verilmiştir.

İLERİ SÜRÜLEN İSTİNAF SEBEPLERİ:
Talep eden vekili istinaf dilekçesinde özetle; dosyaya sundukları somut deliller yerel mahkemece değerlendirilmeksizin hüküm kurulmuş olup mahkemece ihtiyati tedbir kararınn reddine karar verilmesinin isabetsiz olduğunu beyanla; yerel mahkeme kararının istinaf incelemesi neticesinde kaldırılmasına ve taleplerinin kabulüne karar verilerek 09.10.2023 Tarihli … No’lu 11.668.365,95 – TL bedelli haksız ve hukuka aykırı fatura yönününden faturanın tahsiline ilişkin her türlü işlemin durdurulması ve elektriğin kesilmemesi için ihtiyati tedbir kararı verilmesini talep etmiştir.

UYUŞMAZLIK KONUSU OLAN HUSUSLAR:
Taraflar arasındaki uyuşmazlık, yerel mahkeme kararında usul ve yasaya aykırılık bulunup bulunmadığı, kararın eksik incelemeye ve/veya yanılgılı değerlendirmeye dayalı olup olmadığı noktalarında toplanmaktadır.
DELİLLER :
Tüm dosya kapsamı
DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE:
Talep; davacı tarafından açılan tedbir talepli D.İş dosyasında tedbirin reddine ilişkin verilen karara itiraz istemine ilişkindir.
İnceleme, 6100 sayılı HMK’nın 355. madde hükmü uyarınca istinaf dilekçesinde belirtilen sebeplerle sınırlı olarak ve kamu düzenine aykırı hususların olup olmadığı gözetilerek duruşmasız olarak yapılmıştır.
İlk derece mahkemesince, ihtiyati tedbir talebinin reddine karar verilmiş, karar talep eden vekilince istinaf edilmiştir.
6100 sayılı HMK.nın 389.maddesinde “mevcut durumda meydana gelebilecek bir değişme nedeniyle hakkın elde edilmesinin önemli ölçüde zorlaşacağından ya da tamamen imkansız hale geleceğinden veya gecikme sebebiyle bir sakıncanın yahut ciddi bir zararın doğacağından endişe edilmesi hallerinde, uyuşmazlık konusu hakkında ihtiyati tedbir kararı verilebilir” şeklinde şartları belirtildikten sonra takip eden maddelerde bu konudaki talep, verilecek karar ve içereceği hususlar, teminat, kararın uygulanması gibi sair hususlarda yapılması gerekli usul ve prosedür açıklanmıştır.
6100 Sayılı HMK md.391’e göre; Mahkeme, tedbire konu olan mal veya hakkın muhafaza altına alınması veya bir yediemine tevdii ya da bir şeyin yapılması veya yapılmaması gibi, sakıncayı ortadan kaldıracak veya zararı engelleyecek her türlü tedbire karar verebilir. İhtiyati tedbir kararında; İhtiyati tedbir talep edenin, varsa kanuni temsilcisi ve vekilinin ve karşı tarafın adı, soyadı ve yerleşim yeri ile talep edenin Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası, tedbirin, açık ve somut olarak hangi sebebe ve delillere dayandığı, tereddüde yer vermeyecek şekilde, neyin üzerinde ve ne tür bir tedbire karar verildiği, talepte bulunanın, ne tutarda ve ne türde bir teminat göstereceği yazılır. İhtiyati tedbir talebinin reddi hâlinde, kanun yoluna başvurulabilir. Bu başvuru öncelikle incelenir ve kesin olarak karara bağlanır.
Somut dosyada; davacı şirket hakkında abonelik sözleşmesinden kaynaklı olarak tahakkuk ettirilen faturalardan davacının sorumlu olmayacağını, yapılan müracaatlara rağmen kaçak elektrik kullanılmış gibi muamele yapıldığını belirterek tedbir talep etmiştir. Talep dilekçesi ekindeki abonelik sözleşmesi, faturalar, kaçak/usulsüz elektrik kullanım tespit tutanağı, dikkate alındığında tedbir konusunu oluşturan vakıalar ve iddiaların, yargılama ve incelemeler sonucunda ortaya çıkacağından, ihtiyati tedbir kararı verilebilmesi için gerekli olan yaklaşık ispat koşulunun oluşmadığı değerlendirmesinin isabetli olduğu anlaşılmaktadır.

Açıklanan nedenlerle; mahkemenin vakıa ve hukuki değerlendirmesinde usul ve esas yönünden yasaya aykırılık bulunmadığı anlaşılmakla, talep eden vekilinin istinaf başvurusunun esastan reddine dair aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
H Ü K Ü M : Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1-SAKARYA ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ’nin 24/10/2023 tarih, 2023/179 Esas – 2023/180 Karar D.İş sayılı kararı usul ve esas yönünden hukuka uygun bulunduğundan talep eden vekilinin istinaf başvurusunun HMK’nın 353/1-b.1 maddesi gereğince ESASTAN REDDİNE,
2-Peşin yatırılan istinaf karar harcı yeterli olduğundan harç alınmasına yer olmadığına,
3-Talep eden tarafça yapılan istinaf yargılama giderlerinin üzerinde bırakılmasına,
4-Duruşma açılmadığından vekalet ücretine hükmedilmesine yer olmadığına,
5-İstinaf kararının İlk Derece Mahkemesince taraflara tebliğine,
Dosya üzerinde yapılan inceleme sonunda oybirliği ile HMK’nın 362/1-a maddesi uyarınca 08/12/2023 tarihinde oybirliği ile KESİN olarak karar verildi.

*

Başkan

¸e-imzalı

Üye

¸e-imzalı

Üye

¸e-imzalı

Katip

¸e-imzalı