Emsal Mahkeme Kararı Sakarya Asliye Ticaret Mahkemesi 2023/148 E. 2023/306 K. 25.05.2023 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. SAKARYA ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ Esas-Karar No: 2023/148 Esas – 2023/306
T.C.
SAKARYA
ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ TÜRK MİLLETİ ADINA
GEREKÇELİKARAR
ESAS NO : 2023/148 Esas
KARAR NO : 2023/306

BAŞKAN :…
ÜYE : …
ÜYE : …
KATİP : …

DAVACI : …
VEKİLİ : …
DAVALI : Hasımsız

DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 16/03/2023
KARAR TARİHİ : 25/05/2023
GEREKÇELİ KARARIN
YAZILDIĞI TARİH : 26/06/2023

Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili dava dilekçesinde; Müvekkili şirkete ait mali hesaplama yapılması için şirket belgelerinin mali müşavire gönderilmesi esnasında ticari defterler arasında envanter defterinin olmadığını fark ettiğini ve teftiş tutanağı tutulduğunu, yapılan teftiş neticesinde belgelerin ne şekilde zayi olduğuna dair kesin tespit yapılamadığını, açıklanan nedenlerle müvekkili şirkete ait envanter defterinin zayi olduğuna dair belge verilmesini talep etmiştir.
Teftiş tutanağında adı geçen … ve…duruşmaya tanık olarak çağrılmış ve beyanları alınmıştır.
Tanık … beyanında; ”Ben davacı şirketin işlettiği otelde çalışırım, belirtilen tarihte muhasebe odasında çocukları görmüştüm, ellerinde boya kalemleri defterleri karalıyorlardı, ben de onları dışarı çıkarttım, bu defterler şirkete ait defterlerdi, masanın üzerindeydi, dedi.” beyan etmiştir.
Tanık …beyanında; ”Ben davacı şirketin işlettiği otelde temizlik görevlisiyim, belirtilen tarihte muhasebe odasında masa üstünde ve yerlerde karalanmış boya yapılmış defterler ve yırtılmış kağıt parçaları görmüştüm. Ben de boyanmış olan , çöp hale gelmiş olan, yırtılmış olan kağıtları toplayıp, çöpe attım, diğer kısımlarında masa üstüne kaldırmıştım, dedi.” beyan etmiştir.
Talep, tacirin saklamakla yükümlü olduğu ticari defter, fatura ve kayıtların zayi olduğunun tespitine ve zayi belgesi verilmesi istemine ilişkindir.
TK nun 82/7 maddesinde ” Bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgeler; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğrarsa tacir zıyaı öğrendiği tarihten itibaren onbeş gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir. Bu dava hasımsız açılır. Mahkeme gerekli gördüğü delillerin toplanmasını da emredebilir.” denilmektedir.
İlgili şirkete ait envanter defterinin şirketin muhasebe odasında bulunduğu esnada otelde misafir olduğu anlaşılan çocukların boya kalemleri ile boyaması ve yırtması sonrasında bu evrakın çöp zannıyla temizlik görevlisi tarafından atılması ile zayi olduğu hususu anlaşılmakla, ilgilinin 15 günlük yasal sürede yapmış olduğu talep yerinde görülmüş ve zayi belgesi verilmesinin koşullarının gerçekleştiği değerlendirilerek talebin kabulüne karar verilmiştir.
HÜKÜM: Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-Davacı şirketin zayi belgesi verilmesi talebinin KABULÜNE, davacı …Şirketine ait envanter defterinin ZAYİ OLDUĞUNUN TESPİTİ İLE ZAYİ BELGESİ VERİLMESİNE,
2-Gerekçeli kararın zayi belgesi olarak değerlendirilmesine,
3-Harç peşin alınmış olmakla başkaca harç alınmasına yer olmadığına,
4-Yargılama giderlerinin davacı üzerinde bırakılmasına,
5-Gerekçeli kararın HMK nun 321/2 maddesinin son cümlesi gereğince talep aranmaksızın tebliğine,
6-Davacı tarafından yatırılan gider avansından yargılama sırasında harcanan kısmın mahsubu ile kalan gider avansının karar kesinleştiğinde kendisine iadesine,
Dair, ilgili şirket vekilinin yüzüne karşı, kararın tebliğinden itibaren 2(iki) hafta içerisinde mahkememize veya mahkememize gönderilmek üzere başka bir yer mahkemesine verilecek dilekçe ile Sakarya Bölge Adliye Mahkemesi nezdinde istinaf kanun yolu açık olmak üzere oybirliği ile karar verildi. 25/05/2023

Başkan …
e-imzalı
Üye …
e-imzalı
Üye …
e-imzalı
Katip …
e-imzalı