Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.
T.C. KONYA BAM 6. HUKUK DAİRESİ
T.C.
KONYA
BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ
6. HUKUK DAİRESİ
DOSYA NO :
KARAR NO :
T Ü R K M İ L L E T İ A D I N A
İ S T İ N A F K A R A R I
BAŞKAN : … (…)
ÜYE : … (…)
ÜYE : (…)
KATİP : … (…)
İNCELENEN KARARIN
MAHKEMESİ : KONYA ASLİYE .. TİCARET MAHKEMESİ
TARİHİ : 10/10/2018
NUMARASI : …. Esas – …. Karar
DAVACI : Tarım ve Orman Bakanlığı
VEKİLİ : Av. … – …
DAVALI :
…
TASFİYE MEMURLARI : 1 -… – (T.C Kimlik No: …) – …
: 2 -… – (T.C Kimlik No: …) – …
: 3 -… – (T.C Kimlik No: …) – …
DAVA : Kooperatifin Dağılması İstemli
İSTİNAF KARARININ
KARAR TARİHİ : 27/12/2018
YAZIM TARİHİ : 04/01/2019
Davacı tarafından, davalı aleyhine Konya Asliye .. Ticaret Mahkemesi’nin …. Esas sayılı dosyası ile açılan kooperatifin dağıtılması istemine ilişkin davada 10/10/2018 tarihinde tesis edilen karara karşı, davacının istinaf kanun yoluna başvurması üzerine raportör hakimin görüşleri alındıktan sonra; dosya incelendi;
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
DAVA:Davacı vekili, tarımsal amaçlı faaliyet sürdürmek üzere kurulan davalı kooperatifin üç yıl üst üste olağan genel kurul toplantılarını yapmadıklarından 1163 Sayılı Kooperatifler Kanunu’nun 81. maddesi gereğince kendiliğinden sona erdiğini ileri sürerek, kendiliğinden sona erdiğinin tespiti ile mahkemece tasfiye memuru atanmasını talep ve dava etmiştir.
CEVAP: Davalı, davaya cevap vermemiştir.
İLK DERECE MAHKEMESİNİN KARARININ ÖZETİ: Mahkemece, iddia ve dosya kapsamına göre; 1163 sayılı Kanunu’ nun 81/6 maddesi gereğince 3 yıl üst üste Olağan Genel Kurulunu yapmaması halinde kooperatife genel kurul yapabilmesi için uygun bir süre verilmesine gerek olmaksızın kendiliğinden dağılmış sayılacağına ilişkin düzenleme çerçevesinde feshe ilişkin bu davanın ilgili bakanlık tarafından açılamayacağı, davacı bakanlığın aktif dava ehliyetinin bulunmadığı, aktif dava ehliyetinin dava şartı olduğu gerekçesiyle davanın HMK’ nun 114/1-d, 115/2 maddeleri gereğince usulden reddine karar verilmiştir.
İSTİNAF SEBEPLERİ: Karara karşı davacı vekilince; davada taraf ehliyetleri ve hukuki yararları bulunduğunu belirterek kararın kaldırılması istemiyle istinaf kanun yolunu başvurulmuştur.
DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE :
Dava, kooperatifin kendiliğinden dağıldığının tespiti istemine ilişkindir.
1-1163 sayılı Kooperatifler Kanunu’nun 81. maddesinde kooperatiflerin dağılma sebepleri düzenlenmiş olup, anılan maddeye 3476 sayılı Kanun ile eklenen 6. ve anasözleşmenin 111/f bendi uyarınca kooperatifin üç yıl üst üste olağan genel kurulunu yapamaması halinde kooperatife genel kurul yapılabilmesi için uygun bir süre verilmesine gerek olmaksızın kooperatif kendiliğinden dağılmış sayılacaktır. Anılan maddenin düzenleniş şekline göre de bu davanın ilgili Bakanlık tarafından açılması gerekmemektedir. Davacı taraf, kendisine dava hakkı veren aynı Kanun’un 81/7 ve anasözleşmenin 111/g bendindeki kooperatifin amacına ulaşma imkânının bulunmadığı iddiasına da dayanmamaktadır.
Dairemizce yapılan inceleme ve değerlendirme sonucunda; ilk derece mahkemesinin topladığı deliller ve delillerin taktirinde herhangi bir hukuki hata yapmadığı, verilen kararın usul ve yasaya uygun olduğu kanaatiyle davacı vekilinin istinaf kanun yoluna başvuru sebeplerinin HMK 353/1.b.1 maddesi gereğince esastan reddine ilişkin aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM :Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-Davacı vekilinin istinaf talebinin ESASTAN REDDİNE,
2-Davacı idare, harçtan muaf olduğundan istinaf harcı alınmasına yer olmadığına,
3-İstinaf incelemesi sırasında duruşma açılmadığından ücret-i vekalete ilişkin hüküm kurulmasına yer olmadığına,
4-İstinaf yoluna başvuran davacı tarafından yapılan istinaf kanun yolu giderlerinin üzerinde bırakılmasına,
5-Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 359/3.maddesi gereğince; kararın tebliği işlemlerinin dairemiz tarafından yapılmasına,
6-Kararın temyiz edilmeden kesinleşmesi halinde; dava dosyasının ilk derece mahkemesine gönderilmesine,
Dair; tarafların yokluğunda, dosya üzerinde yapılan inceleme sonucunda verilen kararın HMK’nın 361/1 maddesi gereğince; taraflara tebliğinden itibaren iki hafta içerisinde dairemize, temyiz edenin bulunduğu yer Bölge Adliye Mahkemesi Hukuk Dairesi’ne veya ilk derece mahkemesine verilecek dilekçe ile temyiz kanun yoluna başvurma talebinde bulunulabileceğine 27/12/2018 tarihinde oy birliği ile karar verildi.
…
Başkan
…
e-imzalıdır
…
Üye
…
e-imzalıdır
Üye
…
e-imzalıdır
…
Katip
…
e-imzalıdır