Emsal Mahkeme Kararı Konya Bölge Adliye Mahkemesi 4. Hukuk Dairesi 2021/2713 E. 2021/2411 K. 24.12.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C.
KONYA
BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ
4. HUKUK DAİRESİ

DOSYA NO : …
KARAR NO :….

T Ü R K M İ L L E T İ A D I N A
İ S T İ N A F K A R A R I

BAŞKAN : … (…)
ÜYE : … (…)
ÜYE : … (…)
KATİP : … (…)

İNCELENEN KARARIN
MAHKEMESİ : …
TARİHİ : ….
NUMARASI : … Esas … Karar

DAVACI : ….
VEKİLLERİ : Av. …….
Av. … …
DAVALI : ….
VEKİLLERİ : Av. … …. Av. …
…Av. …
DAVANIN KONUSU : İtirazın İptali (Hizmet Sözleşmesinden Kaynaklanan)
İSTİNAF KARAR TARİHİ : ….
İSTİNAF KARARI YAZIM
TARİHİ : …

Taraflar arasında görülen davada Konya … Asliye Ticaret Mahkemesi ile … Asliye Hukuk Mahkemesi’nin karşılıklı olarak verdikleri görevsizlik kararı nedeniyle dairemize yargı yerinin belirlenmesi amacıyla gönderilen dosya incelendi.
GEREĞİ GÖRÜŞÜLÜP DÜŞÜNÜLDÜ;
Davacı vekili dava dilekçesiyle; Davacı şirket kazı ve hafriyat işleriyle iştigal eden kepçesi olan ve kepçeyle saat ya da kabala ücretle iş yapan şirket olduğunu, davalının ise … adıyla … İlçesi … mahallesi ile … mahallesi arasında içme suyu membasının yakınında bulunan ocakta maden arama ve çıkarma faaliyetlerine devam ettiğini, davalı şirket ile müvekkili şirket arasında bu maden ocağında madenin bulunduğu yere ulaşmak için 2 yıl kadar önce müvekkilinin iş makinesi ile kanal açılması hususunda saati 350 TL’den anlaştıklarını, anlaşma üzerine müvekkil şirket yetkilisi …’ün bizzat şirkete ait iş makinesi ile çalışmaya başlandığını ve davalı şirketin istediği şekilde 7 gün boyunca toplam 58 saati aşkın çalıştığını, müvekkilinin her gün 7.30’da işe başlayıp akşam 19:00’a kadar 1 saatlik öğle yemeği molası dışında kesintisiz olarak çalıştığını, davacının işi tamamladığını ancak davalı şirketin davacıya hak etmiş olduğu 20.355,00 TL’lik ücretten sadece 6.000,00 TL’sini ödediğini geri kalan kısmı ise ödemediğini, davacının yaptığı iş karşılığında davalıya … tarihli faturayı kestiğini, faturayı davalıya gönderdiğini ancak davalının buna rağmen borcunu ödemediği için müvekkili tarafından icra takibi yapıldığını, davalı- borçlunun aleyhinde yapmış olduğu takibe itirazının haksız ve kötü niyetli olduğunu, bu nedenle davanın kabulüne, itirazın iptaline karar verilmesini talep ve dava etmiştir

… Asliye Hukuk Mahkemesince; Dava dosyasının … Asliye Hukuk Mahkemesinin … Esasına kaydını yapıldığı, … gün ve … E. … K sayılı kararı ile bu davaya … Asliye Ticaret Mahkemelerinin bakması gerektiği gerekçesiyle dosyanın … Nöbetçi Asliye Ticaret Mahkemesi’ne devrine ve gönderilmesine karar verilmiştir.
Konya … Asliye Ticaret Mahkemesince; Mahkemenin görevsizliği nedeniyle davanın usulden reddine, görevli mahkemenin … Asliye Hukuk Mahkemesi olduğunun tespitine karar verilmiştir.
Hakimler ve Savcılar Kurulu’nun 08/07/2021 tarih ve 31535 sayılı Resmi Gazete’de yayınlan 07/07/2021 tarih ve 608 sayılı kararı ile “… Asliye Ticaret Mahkemesi yargı çevresinin … ilinin mülki sınırları, olarak belirlenmesine, iş bu kararın … tarihinden itibaren uygulanmasına.” karar verilmiştir.
Hiç kimse kanunen tabi olduğu mahkemeden başka bir merci önüne çıkarılamaz.(T.C.Anayasası madde.37 )
Mahkemelerin kuruluşu, görev ve yetkileri, işleyişi ve yargılama usulleri kanunla düzenlenir..(T.C.Anayasası madde.142 )
Herkes davasının, medeni hak ve yükümlülükleriyle ilgili uyuşmazlıklar ya da cezai alanda kendisine yöneltilen suçlamaların esası konusunda karar verecek olan, yasayla kurulmuş, bağımsız ve tarafsız bir mahkeme tarafından, kamuya açık olarak ve makul bir süre içinde görülmesini isteme hakkına sahiptir.(Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi madde.6)
Mahkemelerin görevi, ancak kanunla düzenlenir. Göreve ilişkin kurallar, kamu düzenindendir.(6100 sayılı HMK madde.1)
Kanuni hâkim, görev ve yetkisi kanunla belli edilmiş olan mahkemenin hâkimidir. Dolayısıyla mahkemenin görev ve yetkisinin tayin edilmesi işleminin kanun ile yapılmış bulunmasıdır.
Yargılanacak olan uyuşmazlığın gerçekleşmesinden önce yürürlükte bulunan kanunlar aracılığıyla görevi ve yetkisi belirlenmiş olan mahkemenin hâkimine, tabii hâkim denir. Bu çerçevede, tabii hâkim ilkesine uygunluğun sağlanması için, kanunla mahkemenin görev ve yetkisinin belirlenmesi işleminin yargılanacak olan uyuşmazlığın gerçekleşmesinden önce yapılmış olması şarttır.
Tabii hâkim ilkesi, kişilerin, hangi mahkeme önünde yargılanacaklarını kesin olarak bilmelerini mümkün kılmak, bağımsız ve tarafsız mahkemeler önünde yargılanma haklarını güvence altına almak, yargıya güveni sağlamak ve yürütmenin yargıya müdahalesini olabildiğince önlemek amaçlarına yönelmiştir. Bu ilke uyarınca herkes işlem veya eylem tarihinde tabi olduğu mahkeme ve hakim huzurunda yargılanma hakkına sahiptir.
(A.Ü.H.F. Adalet MYO Yargı Örgütleri )
Olumsuz görev uyuşmazlığının çözümü ve davaya bakacak yargı mercinin belirlenmesi için gönderilen dava dosyası incelendiğinde; Davanın Hakimler ve Savcılar Kurulu’nun 07/07/2021 tarih ve 608 sayılı kararından önce açıldığı, taraflar arasındaki uyuşmazlığın gerçekleşmesi tarihinden önce açılmış olan bu davada doğal hakimlik ilkesi ve 01.09.2021 tarihinden itibaren uygulanacağı düzenlemesi gereğince uyuşmazlığın …Asliye Mahkemesinde görülmesi gerekir.
Bu nedenlerle … Asliye Hukuk Mahkemesinin yargı yeri olarak belirlenmesine karar verilmiştir
K A R A R : Yukarıda açıklanan nedenlerle;
6100 sayılı HMK’nın 21. ve 22. maddeleri gereğince … Asliye Hukuk Mahkemesi’nin YARGI YERİ OLARAK BELİRLENMESİNE,
Dosyanın yargı yeri olarak belirlenen … Asliye Hukuk Mahkemesine gönderilmek üzere merci tayini talebinde bulunan … Asliye Ticaret Mahkemesi’ne İADESİNE,
Dair, dosya üzerinde yapılan inceleme neticesinde, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 362/1-c maddesi gereğince KESİN olarak oy birliği ile 24.12.2021 tarihinde karar verildi.


Başkan


Üye


Üye


Katip