Emsal Mahkeme Kararı Konya Bölge Adliye Mahkemesi 4. Hukuk Dairesi 2020/307 E. 2020/253 K. 26.02.2020 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C. KONYA BAM 4. HUKUK DAİRESİ
T.C.
KONYA
BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ
4. HUKUK DAİRESİ

DOSYA NO : …
KARAR NO : …

T Ü R K M İ L L E T İ A D I N A
İ S T İ N A F K A R A R I

BAŞKAN : … (…)
ÜYE : … (…)
ÜYE : … (…)
KATİP : … (…)

İNCELENEN KARARIN
MAHKEMESİ : KONYA … ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
TARİHİ : …
NUMARASI : … Esas – … Karar

DAVACI : … – …
VEKİLİ : Av. … – …
DAVALILAR : …- … – … …
2- … – … …
VEKİLİ : Av. … – …
DAVALI : 3- … – …

DAVANIN KONUSU : Tapu İptali Ve Tescil (Satın Almaya Dayalı)
İSTİNAF KARAR TARİHİ : …
İSTİNAF KARAR
YAZIM TARİHİ : …

Taraflar arasında görülen Satın Almaya Dayalı Tapu İptali ve Tescil davası hakkında Konya … Asliye Hukuk Mahkemesi ve Konya … ASLİYE Ticaret Mahkemesi’nin ayrı ayrı görevsizlik kararı vermesi nedeniyle yargı yerinin belirlenmesi amacıyla Dairemize gönderilen dosyanın yapılan incelemesi sonunda:
GEREĞİ GÖRÜŞÜLÜP DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; müvekkilinin ölen eşinin, müvekkilini taşınmaz sahibi yapabilmek için …nden üyelik devraldığını ve bu devirden sonra yıllarca kooperatif üyeliğinden kaynaklanan ödemelerin tamamının bizzat kendisinin yaptığını, dava konusu Konya Selçuklu Dikilitaş Mahallesi … ada … parsel …/… arsa paylı C Blok …. Kat No: …’deki meskene müvekkilinin yerleştiğini ve halen orada oturduğunu, ancak müvekkilinin oğlunun tapu işlemleri için gerekli diyerek okuma yazma bilmeyen müvekkilinden fotoğraf ve kimliğini istediğini ve bir şekilde koop. üyeliğini devraldığını, kooperatifin de müvekkilinin üyeliğini oğluna devrettiğini düşünerek tapuyu davalı … adına çıkarttığını, …’un tapuyu aldıktan sonra taşınmazı diğer davalı eşi …’a devrettiğini, müvekkilinin dava konusu dairenin sahibi olabilmek maksadıyla yıllarca üyelik aidatını ödediğini ve taşınmaza yerleştiğini, müvekkilinin üyeliğinin devrine ilişkin sözleşmeyi imzalamasının söz konusu olmadığını, zira müvekkilinin davalı oğluna devretme niyetinin de olmadığını, böyle bir devir karşılığında herhangi bir bedel dahi almadığını, hiçbir karşılık almadan bu üyeliğin devrinin söz konusu olamayacağını, bu sebeplerle dava konusu taşınmazın tapu kaydının iptali ile müvekkili adına tapuya tesciline, bu mümkün olmadığı takdirde taşınmaz bedelinin tapudaki ilk tescil tarihinden itibaren işleyecek yasal faizi ile birlikte davalılardan tahsili ile müvekkiline verilmesine, yargılama giderinin karşı tarafa yükletilmesine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Konya … Asliye Hukuk Mahkemesince; uyuşmazlığı saran konuların kooperatif hukukunu ilgilendirdiği, bu konularda tahkikat yapmakla görevli mahkemenin asliye ticaret mahkemesi olduğu gerekçesiyle görevsizlik kararı verilmiştir.
Konya … ASLİYE Ticaret Mahkemesince ise; dava konusu olayda tapunun dava öncesi davalı adına kooperatif tarafından davalı üzerine devir yapıldığından dava konusunun bağımsız bölüm oluşması nedeniyle artık Kooperatifler Kanunu’nun uygulanması ile çözümlenecek bir ihtilaf bulunmadığı, bu nedenle aradaki davanın ticari dava sayılamayacağı, uyuşmazlığın TBK’nın 49 maddesine dayalı olduğu, HMK’nın 2. maddesinde dava değerine bakılmaksızın malvarlığına ilişkin davalarda Asliye Hukuk Mahkemesi’nin görevli olduğu, TTK’nın 5. maddesinin 6335 Sayılı Kanun ile değişen 3. fıkrasında ise asliye ticaret mahkemesi ile asliye hukuk mahkemesi ve diğer hukuk mahkemeleri arasındaki ilişkinin görev ilişkisi olup, göreve ilişkin usul hükümleri uygulanacağının düzenlendiği, bu sebeplerle görevli mahkemenin Konya Asliye Hukuk Mahkemesi olduğu gerekçesiyle karşı görevsizlik kararı verilmiştir.
Kooperatif ile ortağı arasındaki ortaklık ilişkisi 1163 Sayılı Kanunda düzenlenmiş olup Kanunun 99. Maddesine göre “Bu kanunda düzenlenen hususlardan doğan hukuk davaları ticari dava sayılır.” Kooperatif üyelik devri sözleşmeleri şekil şartına bağlı olmadığı gibi bu devir niteliği itibariyle herhangi bir b.bölüm satışı yada satış vaadi değildir.
Somut davada, davacı, davalıya yapılan üyelik devrine ilişkin belgelerdeki imzanın kendisine ait olmadığını, gerçekte davalı oğluna yapılmış bir devrin bulunmadığını, davalının hisseye düşen bağımsız bölümü muvazaalı olarak diğer davalı eşine devrettiğini ileri sürerek tapu iptal ve tescil isteğinde bulunduğuna göre uyuşmazlığın kooperatif ile üyesi arasında 1163 sayılı Kooperatifler Kanunundan kaynaklanmadığı anlaşılmakla genel hükümlere göre asliye hukuk mahkemesinde görülüp sonuçlandırılması gerekmektedir.
Bu nedenlerle Konya … Asliye Hukuk Mahkemesi’nin yargı yeri olarak belirlenmesine dair aşağıdaki şekilde karar verilmiştir.
K A R A R: Gerekçesi Yukarıda Açıklandığı Üzere;
6100 sayılı HMK’nın 21 ve 22. maddeleri gereğince Konya … Asliye Hukuk Mahkemesi’nin YARGI YERİ OLARAK BELİRLENMESİNE,
Dosyanın yargı yeri olarak belirlenen Konya … Asliye Hukuk Mahkemesi’ne gönderilmek üzere merci tayini talebinde bulunan mahkemesine iadesine,
Dair, dosya üzerinde yapılan inceleme sonucunda, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 362/…-c maddesi gereğince KESİN olarak oy birliği ile 26.02.2020 tarihinde karar verildi.


Başkan

¸

Üye

¸

Üye

¸

Katip

¸
A.O.
¸”Bu evrak 5070 sayılı kanun hükümlerine uygun olarak ELEKTRONİK İMZA ile imzalanmıştır.”