Emsal Mahkeme Kararı Konya Bölge Adliye Mahkemesi 3. Hukuk Dairesi 2021/1196 E. 2021/1045 K. 14.07.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C. KONYA BAM . HUKUK DAİRESİ Esas-Karar No:
T.C.
KONYA
BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ
. HUKUK DAİRESİ

DOSYA NO :
KARAR NO :
KARAR TARİHİ : 14/07/2021

T Ü R K M İ L L E T İ A D I N A
İ S T İ N A F K A R A R I

BAŞKAN :
ÜYE :
ÜYE :
KATİP :

İNCELENEN KARARIN
MAHKEMESİ : KONYA . ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
KARAR TARİHİ : 30/03/2021
NUMARASI : Esas Karar

DAVACILAR :

VEKİLİ :
DAVALILAR :
VEKİLİ :
:

DAVANIN KONUSU : Tazminat
İSTİNAF KARAR TARİHİ : 14/07/2021
KARARIN YAZILMA TARİHİ : 14/07/2021

Yukarıda bilgileri yazılı mahkemece verilen karara ilişkin istinaf talebi üzerine mahkemece dosya istinaf incelemesi yapılmak üzere dairemize gönderildiğinden yapılan ön incelemeyle heyete tevdi olunan dosyanın gereği görüşülüp aşağıdaki karar verilmiştir.
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ :
1-Davanın; 10/09/2016 tarihinde meydana gelen trafik kazasından kaynaklı tazminat davası olduğu anlaşılmıştır.
İlk Derece Mahkemesi tarafından 30/03/2021 tarihinde davanın kabulüne karar verildiği, kararın taraflara tebliğ edildiği ve davalı sigorta şirketi vekilinin istinaf başvurusunda bulunduğu anlaşılmıştır.
Tarafların nüfus kayıtları incelendiğinde davalılardan kazaya karışan sürücü …nin karar tarihinden sonra 27/05/2021’de tarihinde vefat ettiği ancak davalı mirasçıları tespit edilerek davaya dahil edilmediği görülmüştür.
TMK’nın 28.maddesine göre hak ehliyeti ölümle sona erer. TBK’nın 513.maddesi uyarınca da istisnalar dışında vekalet ilişkisi sona erdirir.
Açıklanan nedenlerle gerekçeli kararın ölen davalı …’nin mirasçıları tespit edilerek bunlara tebliğ edilmesi, mirasçılar kendilerini bir vekil ile temsil ettirirlerse vekaletnamelerin de dosyaya kazandırılması gerekmektedir.
Tebligat eksikliğinin tamamlanması ve yasaya uygun şekilde süreler beklenildikten sonra dosyanın istinaf incelemesi yapılmak üzere tekrar Dairemize tekrar geri gönderilmesi için dosyanın HMK 352. maddesi gereğince geri çevrilmesi gerekmiştir.
2-7201 sayılı Tebligat Kanununun; “Bilinen Adreste Tebligat” kenar başlıklı 10. maddesinin birinci ve ikinci fıkralarında, “Tebligat, tebliğ yapılacak şahsa bilinen en son adresinde yapılır.
Bilinen en son adresin tebligata elverişli olmadığının anlaşılması veya tebligat yapılamaması hâlinde, muhatabın adres kayıt sisteminde bulunan yerleşim yeri adresi, bilinen en son adresi olarak kabul edilir ve tebligat buraya yapılır.”,
2-“Tebliğ imkansızlığı ve tebellüğden imtina” kenar başlıklı 21. maddesinde,”Kendisine tebligat yapılacak kimse veya yukarıdaki maddeler mucibince tebligat yapılabilecek kimselerden hiçbiri gösterilen adreste bulunmaz veya tebellüğden imtina ederse, tebliğ memuru tebliğ olunacak evrakı, o yerin muhtar veya ihtiyar heyeti azasından birine veyahut zabıta amir ve memurlarına imza mukabilinde teslim eder ve tesellüm edenin adresini ihtiva eden ihbarnameyi gösterilen adresteki binanın kapısına yapıştırmakla beraber, adreste bulunmama halinde tebliğ olunacak şahsa keyfiyetin haber verilmesini de mümkün oldukça en yakın komşularından birine, varsa yönetici veya kapıcıya da bildirilir. İhbarnamenin kapıya yapıştırıldığı tarih, tebliğ tarihi sayılır.
Gösterilen adres muhatabın adres kayıt sistemindeki adresi olup, muhatap o adreste hiç oturmamış veya o adresten sürekli olarak ayrılmış olsa dahi, tebliğ memuru tebliğ olunacak evrakı, o yerin muhtar veya ihtiyar heyeti azasından birine veyahut zabıta amir veya memurlarına imza karşılığında teslim eder ve tesellüm edenin adresini ihtiva eden ihbarnameyi gösterilen adresteki binanın kapısına yapıştırır. İhbarnamenin kapıya yapıştırıldığı tarih, tebliğ tarihi sayılır.
Muhtar, ihtiyar heyeti azaları, zabıta amir ve memurları yukarıdaki fıkralar uyarınca kendilerine teslim edilen evrakı kabule mecburdurlar.”,
II- Tebligat Kanununun Uygulanmasına Dair Yönetmeliğin;
“Bilinen adreste tebligat” kenar başlıklı 16. maddesinde; “(1) Tebligat, öncelikle tebliğ yapılacak şahsın bilinen en son adresinde yapılır. Bilinen en son adresin tespitinde, tebliğ isteyenin beyanı, muhatabın veya diğer ilgililerin bildirimleri ya da mevcut belgeler esas alınır.
(2) Bilinen en son adresin tebligata elverişli olmadığının anlaşılması veya tebligat yapılamaması hâlinde, muhatabın adres kayıt sisteminde bulunan yerleşim yeri adresi bilinen en son adresi olarak kabul edilir ve tebligat buraya yapılır. Ayrıca başkaca adres araştırması yapılmaz. 79 uncu maddenin ikinci fıkrasına göre renkli bastırılan tebligat zarfında, adresin muhatabın adres kayıt sistemindeki yerleşim yeri adresi olduğu belirtilerek bu adrese tebligat yapılacağına dair meşruhata yer verilir.”
Hükümlerine yer verilmiştir.
Somut olayda, davalılardan ….’ye istinaf dilekçesi tebliğinde, tebliğ memuru tarafından, tebliğ mazbatasında, adresin kapalı olduğu belirtilmesine rağmen, tevziat saatlerinde evde bulunmama sebebi net olarak tespit edilmediği gibi, matbu basılan kaşe üzerinde de açık bir belirlemede bulunulmadığı, muhatabın tevziat saatinden sonra adresine dönüp dönmeyeceğinin de tespit edilmediği görülmüştür.
Tebligat Kanun ve Yönetmeliğin ilgili maddeleri uyarınca, yapılacak tebliğ işleminde muhatap adreste bulunmaz ise; adreste bulunmama sebebi, tevziat saatinden sonra adrese dönüp dönmeyeceği araştırılarak komşu (kapıcı-yönetici) beyanının alınması, beyanda bulunan komşunun adı ve soyadının tebligat parçasına yazılması gerekir.
Davalı ….’e bilinen adres olan “….” adresinde daha önce normal usulde tebligat yapılmasına rağmen, bilinen adresin tebliğe elverişle olmadığı tespit edilmeden, bila tebliğ olmadan diğer tebligatların direk TK 21/2 ye göre mernis şerhli olarak mahalle muhtarına yapılması usulsüz olmuştur.
Bu nedenle, davalı ….’e yukarıda açıklanan ilkeler gözönünde bulundurulmak suretiyle, 7201 sayılı Tebligat Kanunu ve Tebligat Kanununun Uygulanmasına Dair Yönetmelik hükümlerine uygun şekilde gerekçeli kararın bilinen adreste tebliği sağlanarak ve yasal istinaf süresinin beklenilmesi, ondan sonra istinaf incelemesi yapılmak üzere Dairemize gönderilmesi için dosyanın Yerel Mahkeme’ye geri çevrilmesi gerekmiştir.
Bu nedenle HMK nun 344.maddesi gereğince yukarıda belirtilen usuli işlemlerin tamamlanmasından sonra müteakip işlemlerin yapılması ve sonucuna göre eksiklikler giderildiğinde dosyanın incelenmek üzere Dairemize yeniden gönderilmesi için dosyanın ilk derece mahkemesine geri çevrilmesine karar verilmesi gerekmiş olup aşağıdaki gibi hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM : Yukarıda açıklanan nedenlerle:
1-Gerekçeli kararın davalı …’nin tespit edilecek mirasçılarına tebliği ile istinaf ve istinafa cevap yönünden yasada belirtilen süreler beklenildikten sonra istinaf incelemesi yapılmak üzere dairemize gönderilmesi için HMK 352. maddesi uyarınca dosyanın kararı veren İlk Derece Mahkemesine GERİ ÇEVRİLMESİNE,
2-Davalı …’in yukarıda belirtilen bilinen adresine usulüne uygun gerekçeli karar tebliği yapılıp , istinaf ve istinafa cevap yönünden yasada belirtilen süreler beklendikten sonra dosyanın istinaf incelemesi yapılmak üzere Dairemize gönderilmesi için HMK 352. maddesi uyarınca dosyanın kararı veren İlk Derece Mahkemesine GERİ ÇEVRİLMESİNE,
3-İstinaf başvurusunun belirtilen eksiklikler giderilip dosya geldikten sonra incelenmesine,
Dair, HMK nun 352.maddesi gereğince dosya üzerinden yapılan ön inceleme sonucunda oybirliğiyle KESİN olarak karar verildi.14/07/2021

Başkan

e-imzalı

Üye

e-imzalı

Üye

e-imzalı

Katip

e-imzalı

Bu evrak 5070 sayılı Yasa kapsamında elektronik imza ile imzalanmıştır.