Emsal Mahkeme Kararı Konya 4. Asliye Ticaret Mahkemesi 2023/412 E. 2023/431 K. 19.07.2023 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. KONYA . ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
TÜRK MİLLETİ ADINA
T.C.
KONYA
. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
KARAR
ESAS NO :
KARAR NO:

HAKİM : … …
KATİP : … …

DAVACI : … – …
VEKİLİ :
DAVALILAR : 1- … – …
2-
VEKİLİ :
DAVALI : 3- … – … …

DAVA : Tazminat (Özel Sigorta Sözleşmesinden Kaynaklanan)
DAVA TARİHİ :
KARAR TARİHİ :
GEREKÇELİ KARARIN
YAZILDIĞI TARİH :

Mahkememizde görülmekte olan Tazminat (Özel Sigorta Sözleşmesinden Kaynaklanan) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekilinin mahkememize sunmuş olduğu dava dilekçesinde özetle; Dava konusu kaza, 28/10/2021 günü saat 08.30 sıralarında davalı …, idaresindeki … plakalı otomobili ile, … sokağını takiben … sokak kavşağına geldiği sırada solundan gelen trafiği kontrol etmeden sola … sokağa dönüş yaptığı sırada aracının sol ön köşe kısmının ile … sokak istikametine seyreden ve … sokak kavşağına dönüş yapan elektrikli bisiklet sürücüsü olan …’un bisikletinin ön kısmına çarpması şeklinde gerçekleştiğini, işbu kazada davacının yaralandığını ve uzun bir süre tedavi görmek zorunda kaldığını, dava konusu trafik kazasının meydana gelmesinde, … plakalı araç sürücüsü …’ün, 2918 sayılı KTK’nın asli kusurlardan 84. maddesi ile 53/1-b maddesini ihlal ettiği ve asli kusurlu olduğu Konya . Çocuk Mahkemesi … Esas sayılı dosyasındaki bilirkişi raporunda da bunun belirtildiğini, davacının geçirmiş olduğu trafik kazası sonucunda sağ uyluk kemiğinden operasyon geçirdiğini ve 4 gün yatarak tedavi gördüğünü, devamında da halen yürümekte zorluk çektiğini, davacının sürekli ve geçici iş göremezliği ile iyileşme süresinde bakıcı gideri zararı ve kaçınılmaz tedavi giderlerinden doğan maddi zararı oluştuğunu, ayrıca yaralanması ve malul kalması nedeni ile manevi zararı da olduğunu, bu nedenlerle, davanın kabulü ile tüm taleplerde de ayrı ayrı fazlaya ait hakları saklı kalmak kaydı ile tazminat miktarları tam ve kesin olarak belirlendikten sonra arttırılmak üzere bütün davalılardan (sigorta şirketi için poliçe limiti ile sınırlı olarak) 1,00TL Geçici İş Göremezlik Zararı, 1,00TL İyileşme Süresinde Geçici Bakıcı Gideri Zararı ve 1,00TL Kaçınılmaz Tedavi Gideri Zararı, ayrıca davalılar … ve … Tic. Ltd. Şti.’den (sigorta şirketi hariç tutularak) sigorta ödemesi ile karşılanmamış 1,00TL Sürekli İş Göremezlik Zararı ile 5 0.000,00TL manevi tazminatın tahsiline karar verilmesi talep ve dava etmiştir.
İşbu dava; Özel sigorta sözleşmesinden kaynaklanan maddi tazminat davasıdır.
İşbu davanın yargılaması sırasında davacı vekili Av. …’ın mahkememize sunmuş olduğu 18/07/2023 tarihli dilekçesi ile davadan feragat ettiklerini mahkememize bildirmiştir.
Davacı vekilinin 18/07/2023 tarihli feragat dilekçesi ekinde sunmuş olduğu İbraname, Feragatname ve Makbuz adlı belgenin 4. Maddesinde Davalıların feragat nedeniyle davacı taraftan vekalet ücreti ve yargılama gideri istemeyeceğini bildirdiği anlaşılmıştır.
HMK nun 307. maddesi “(1)Feragat, davacının, talep sonucundan kısmen veya tamamen vazgeçmesidir.” hükmünü amirdir.
HMK nun 308. maddesi “(1)Kabul, davacının talep sonucuna, davalının kısmen veya tamamen muvafakat etmesidir. (2)Kabul, ancak tarafların üzerinde serbestçe tasarruf edebilecekleri davalarda hüküm doğurur.” hükmünü amirdir.
HMK nun 309. maddesi “(1)Feragat ve kabul, dilekçeyle veya yargılama sırasında sözlü olarak yapılır. (2)Feragat ve kabulün hüküm ifade etmesi, karşı tarafın ve mahkemenin muvafakatine bağlı değildir. (3)Kısmen feragat veya kabulde, feragat edilen veya kabul edilen kısmın, dilekçede yahut tutanakta açıkça gösterilmesi gerekir. (4)Feragat ve kabul, kayıtsız ve şartsız olmalıdır.” hükmünü amirdir.
HMK nun 310. maddesi “(1)Feragat ve kabul, hüküm kesinleşinceye kadar her zaman yapılabilir.” hükmünü amirdir.
HMK nun 311. maddesi “(1)Feragat ve kabul, kesin hüküm gibi hukuki sonuç doğurur. İrade bozukluğu hâllerinde, feragat ve kabulün iptali istenebilir.” hükmünü amirdir.
HMK nun 312. maddesi “(1)Feragat veya kabul beyanında bulunan taraf, davada aleyhine hüküm verilmiş gibi yargılama giderlerini ödemeye mahkûm edilir. Feragat ve kabul, talep sonucunun sadece bir kısmına ilişkin ise yargılama giderlerine mahkûmiyet, ona göre belirlenir. (2)Davalı, davanın açılmasına kendi hâl ve davranışıyla sebebiyet vermemiş ve yargılamanın ilk duruşmasında da davacının talep sonucunu kabul etmiş ise yargılama giderlerini ödemeye mahkûm edilmez.” hükmünü amirdir.
Davadan feragat, kesin hükmün yasal sonuçlarını doğuran ve davayı sonuçlandıran taraf işlemi olup, davalının kabulüne dâhi bağlı değildir. Bu durumlar karşısında davacının davasından feragat etmesi nedeniyle davanın reddine dair aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM: Yukarıda gerekçesi açıklanan nedenlerle;
1-Davanın FERAGAT NEDENİYLE REDDİNE,
2-Alınması gereken 59,96 TL karar ve ilam harcına karşılık peşin alınan 853,95 TL peşin harcın mahsubu ile fazla yatırılan ‭‭793,99‬‬ TL karar ve ilam harcının Harçlar Kanunun 31. Maddesi gereğince karar kesinleştiğinde talep halinde davacıya iadesine,
3-Yapılan yargılama giderlerinin davacı üzerinde bırakılmasına,
4-Arabuluculuk faaliyeti sonunda taraflara ulaşılamaması, taraflar katılmadığı için görüşme yapılamaması veya iki saatten az süren görüşmeler sonunda tarafların anlaşamamaları hâllerinde iki saatlik ücret tutarı tarifenin birinci kısmına göre Adalet Bakanlığı bütçesinden ödendiğinden ve bu ücret ve ayrıca adliye arabuluculuk bürosu tarafından yapılmış zaruri giderler de Adalet Bakanlığı bütçesinden karşılandığından ve bu giderler de yargılama gideri sayıldığından buna göre 1.560,00 TL arabuluculuk ücretinin davacıdan alınarak Hazine’ye gelir kaydına (harç tahsil müzekkeresi yazılmasına).
5-Taraflar arasındaki sulh sözleşmesine göre Davalı … ve …Şti. Vekalet ücreti talep edemeyeceğinden vekalet ücreti takdirine yer olmadığına,
6-Davacı tarafından yatırılan ve dosyada bakiye kalan gider avansının HMK’nın 333. Maddesi gereğince karar kesinleştiğinde davacıya iadesine,
Dair; taraf vekillerinin yokluğunda 6100 sayılı HMK’nın 341-345 maddeleri uyarınca kararın taraflara tebliğinden itibaren iki haftalık süre içerisinde mahkememize veya başka bir yer mahkemesine verilecek istinaf dilekçesi ile Konya Bölge Adliye Mahkemesi ilgili İstinaf Dairesine İstinaf kanun yolu açık olmak üzere karar verildi. 19/07/2023

Katip … Hakim …