Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.
T.C. KONYA . ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ Esas-Karar No: … Esas – …
-{YÜCE TÜRK MİLLETİ ADINA KARAR}-
T.C.
KONYA
. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO :
KARAR NO:
BAŞKAN :
ÜYE :
ÜYE :
KATİP :
DAVACI :
VEKİLİ :
DAVALI :
DAVA : Genel Kurulu Toplantıya Çağırmaya İzin
DAVA TARİHİ :
KARAR TARİHİ :
{}Davacı taraf vekilinin davalı taraf aleyhine açtığı işbu dava mahkememizin … Esas sırasına kaydedilmekle, mahkememizce duruşma yapılmaksızın evrak üzerinden yapılan inceleme sonunda;
-{HEYETİMİZCE GEREĞİ GÖRÜŞÜLDÜ:}-
{}DAVACI TARAFIN İDDİASI: DAVACI TARAF VEKİLİ DAVA DİLEKÇESİ İLE ÖZETLE; müvekkilinin davalı şirketin hissedarı olduğunu, müvekkilinin 23/03/2022 tarihine kadar yönetim üyesi iken söz konsuu tarihte yönetim kurulu üyeliğinin sona erdiğini, şirketin tek yönetim kurulu üyesi … kaldığını, şirketin tek yönetim kurulu üyesi olan … ‘ in ise 21/06/2023 tarihinde vefat ettiğini, şirketin şuan yönetim yönetim organı bulunmadığını, şirketin ödemelerin yapılması başta olmak üzere birçok konuda kilitli durumda olduğunu, şirketin herhangi bir karar alamadığını, bu sebeple şirketin biran evvel genel kurul toplantısı yaparak yönetim organını oluşturması gerektiğinden bahisle TTK 410/2 maddesi hükmü gereğince müvekkiline davalı şirketi genel kurulu toplantıya çağırma yetkisi verilmesini talep etmiştir.
Davalıya dava dilekçesinin tebliğe çıkarılmasına gerek görülmeksizin işbu karar verilmiştir.
İşbu dava; organsız kalan şirketin genel kurulunu toplantıya çağrıya izin davasıdır.
Mahkememizce; dava dilekçesi, ölüm belgesi, veraset belgesi, ticaret sicil kayıt örnekleri ile dosya arasındaki tüm kayıt ve belgeler tek tek incelenmiştir.
{}HUKUKİ DELİLLER{}
6102 Sayılı Türk Ticaret Kanununun Yetkili ve Görevli Organlar başlıklı 410. maddesi; “(1)Genel kurul, süresi dolmuş olsa bile, yönetim kurulu tarafından toplantıya çağrılabilir. Tasfiye memurları da, görevleri ile ilgili konular için, genel kurulu toplantıya çağırabilirler. (2)Yönetim kurulunun, devamlı olarak toplanamaması, toplantı nisabının oluşmasına imkân bulunmaması veya mevcut olmaması durumlarında, mahkemenin izniyle, tek bir pay sahibi genel kurulu toplantıya çağırabilir. Mahkemenin kararı kesindir.” hükmünü amirdir.
{}DEĞERLENDİRME VE GEREKÇE{}
Mahkememizce yapılan yargılama ve değerlendirmede; davacı vekilince davalı şirket aleyhine açılan bu davada davalı şirketin tek yöneticisi olan … ‘ in vefatından dolayı şirketin organsız kalması nedeniyle müvekkiline, davalı şirketin genel kurul toplantısını yapmak üzere yönetim kurulunu çağrıya izin verilmesi talep edildiği anlaşılmış olup davalı şirketin tek yetkilisi olan … ‘ in 21/06/2023 tarihinde ölümü ile davalı şirketin organsız kaldığı ve bu nedenle genel kurulun toplanamadığı anlaşıldığından davacının davasının kabulü ile yeni yönetim kurulunun oluşması gündemli olarak davacı ortak … TTK’nun 410/2. maddesi gereğince davalı şirketin genel kurulunu toplantıya çağrı için izin verilmesine dair aşağıdaki hükmün kurulmasına karar vermek gerekmiştir.
-{HÜKÜM:}- Yukarıda gerekçesi açıklanan nedenlerle;
DAVACININ DAVASININ KABULÜ İLE; Davalı … Anonim Şirketi’ nin olağanüstü genel kurulunun yapılabilmesi için TTK’ nun 410/2. Maddesi gereğince davacı … ‘ e (TCKN:… ) “yeni yönetim kurulunun oluşması gündemli olarak” genel kurulu toplantıya çağrıya izin verilmesine.
Harç peşin alındığından başkaca harç alınmasına yer olmadığına,
Yargılama giderinden ayrı olarak davacının peşinen karşıladığı 179,90 TL başvuru harcı, 179,90 TL peşin karar ve ilam harcı olmak üzere toplam 359,80 TL harcın davalıdan alınarak davacıya verilmesine.
Davacının yaptığı herhangi bir yargılama gideri olmadığından bu konuda bir karar verilmesine yer olmadığına.
Davalının yaptığı herhangi bir yargılama gideri olmadığından bu konuda bir karar verilmesine yer olmadığına.
Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi gereğince kabul edilen miktara göre takdir ve hesaplanmış olan 9.200,00 TL vekâlet ücretinin davalıdan alınarak davacıya verilmesine.
İşbu hükümden sonra gerekli olan 20,00 TL karar tebliğ giderinin davacı tarafından karşılanmasına ve hükümden sonraki bu masrafların davalıdan alınarak davacıya verilmesine.
İşbu karar duruşma yapılmaksızın evrak üzerinden yapılan inceleme sonunda verildiğinden ve talep olmadan gerekçeli karar tebliğe çıkarılamayacağından varsa gider avansından gerekli harcama yapılarak; davanın karara bağlandığı ve talep halinde gerekçeli kararın tebliğe çıkarılabileceği hususlarının taraflara tebliğine.
HMK nun 323–333. maddeleri gereğince hükmün verilmesinden kesinleşmesine kadar olan dönemde davacının sorumlu olduğu yargılama giderleri de ödendikten sonra varsa davacının yatırdığı avanstan artanının karar kesinleştiğinde davacıya iadesine.
İşbu gerekçeli kararın 07/07/2023 tarihinde yazıldığına.
Dair HMK 412. maddesi gereğince KESİN olmak üzere oybirliğiyle evrak üzerinde yapılan inceleme sonunda karar verildi. 06/07/2023
Başkan Üye Üye Katip