Emsal Mahkeme Kararı Konya 4. Asliye Ticaret Mahkemesi 2023/239 E. 2023/676 K. 12.12.2023 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. KONYA . ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
TÜRK MİLLETİ ADINA
T.C.
KONYA
. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
GEREKÇELİ KARAR
ESAS NO :
KARAR NO :

HAKİM : … …
KATİP : … …

DAVACI : … – … …
VEKİLLERİ :
DAVALI : –
DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ :
KARAR TARİHİ :
KARARIN YAZILDIĞI TARİH :

Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
BEYANLAR:
Davacı vekili mahkememize vermiş olduğu 27/04/2023 tarihli dava dilekçesinde özetle; “Müvekkili şirketin 1994 yılında kurulmuş olan köklü bir aile şirketi olduğunu, aktif olarak ticari hayatına devam eden müvekkil şirketin ortaklar pay defterinin zayi olduğunu bu durumu 24.04.2023 tarihinde fark ettiklerini ve 26.04.2023 tarihli tutanak ile tespitinin yapıldığını işbu davayı yasal süre olan otuz gün içinde açtıklarını, dava konusu olayda müvekkil şirketin işlerinin takip edilmesi için defterlerin mali müşavire verilmesinde, müvekkil şirkete (tacire) yüklenebilecek herhangi bir kusur bulunmadığını, buna rağmen mali müşavir tarafından şirket pay defterinin iade edilmemesi ve neticede defterin ziyaa uğraması, müvekkil şirketin (tacirin) iradesi dışında meydana geldiğini, müvekkil şirkete ait ortaklar pay defteri, müvekkil şirket hissedarlarının tüm özen ve dikkatine rağmen, mali müşavirler tarafından şirkete iade edilmemesi üzerine kaybolduğunu, şirket pay defterinin ziyaa uğradığının tespiti ve şirket pay defterine dair zayi belgesinin verilmesini” talep ve dava etmiştir.
MAHKEMEMİZCE TOPLANAN DELİLLER VE YAPILAN İŞLEMLER:
Konya Ticaret Sicil Müdürlüğüne müzekkere yazılarak davacı şirketin kuruluşundan itibaren ortaklarına dair alınan kararların bir örneğinin gönderilmesi istenilmiş olup ilgili belgelerin gönderildiği görülmüştür.
DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE:
Emsal Bölge Adliye Mahkemesi Kararında şu hususlara yer verildiği görülmüştür. “Davacı, ticari defterlerinin muhasebeci tarafından iade edilmediğini ileri sürerek zayi belgesi verilmesini talep etmektedir. Türk Ticaret Kanunu’nun 82/7. maddesinde; “Bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgeler; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğrarsa tacir zıyaı öğrendiği tarihten itibaren onbeş gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir. Bu dava hasımsız açılır. Mahkeme gerekli gördüğü delillerin toplanmasını da emredebilir” düzenlemesi bulunmaktadır. Bu madde hükmüne göre zayi belgesi verilebilmesi için ticari defter ve belgelerin afet veya hırsızlık sebebiyle zayi olması gerekmekte olup ticari defter ve belgelerin muhasebeci tarafından iade edilmemesi hususu TTK 82/7. Maddesi kapsamında değerlendirilemez. (Yargıtay . Hukuk Dairesi’nin … Esas, … Karar sayılı kararı da bu yöndedir.) Bu nedenle mahkemece davanın reddine karar verilmesinde usul ve yasaya aykırı bir yön bulunmadığı, davacı vekilinin istinaf başvurusunun esastan reddi gerektiği sonuç ve kanaatiyle aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur. (Konya BAM . HD. Sinin 12/07/2023 tarihli … Esas ve … sayılı kararı)”
Somut olayımızda davacı taraf mali müşavir tarafından şirket pay defterinin iade edilmemesi ve neticede defterin ziyaa uğraması nedeniyle zayii belgesi verilmesini talep etmektedir. TTK 82/7. Hükmü açıkça “…yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle…” ifadelerine yer vermek suretiyle davanın kabulünü sınırlı sebeplere bağlamıştır. Atıf yapılan içtihatlarda da görüldüğü üzere bu sebeplerin genişletilmesi mümkün değildir. Bu kapsamda davanın reddine karar verilerek aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
Hüküm: Gerekçesi Yukarıda açıklandığı Üzere:
1.Davanın REDDİNE,
2.Dava reddedildiğinden 269,85 TL maktu harcın peşin ödenen 179,90 TL’lik kısmı düşülerek eksik kalan 89,95 TL’nin davacıdan alınarak hazineye irat kaydına,
3.Davacı tarafça yapılan masrafların davacı üzerinde bırakılmasına,
4.Artan gider avansının karar kesinleştiğinde taraflara iadesine,
5.Karardan sonra yapılacak masrafların davacı tarafa yüklenmesine
Dair, davacı vekilinin yüzüne karşı 6100 sayılı HMK’nın 341-345 maddeleri uyarınca gerekçeli taraflara tebliğinden itibaren iki haftalık süre içerisinde mahkememize veya başka bir yer Asliye Ticaret Mahkemesi’ne verilecek istinaf dilekçesi ile Konya Bölge Adliye Mahkemesi’ne İstinaf yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı. 12/12/2023

Katip … Hakim …