Emsal Mahkeme Kararı Konya 4. Asliye Ticaret Mahkemesi 2022/442 E. 2022/466 K. 06.09.2022 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. KONYA …… ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ Esas-Karar No: …..Esas – …..
-{YÜCE TÜRK MİLLETİ ADINA KARAR}-
T.C.
KONYA
…..ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO :….. Esas
KARAR NO : …..

BAŞKAN : …..
ÜYE : …..
ÜYE : …..
KATİP : …..

DAVACI : …..
VEKİLİ : Av. ….. UETS
DAVALI : HASIMSIZ
DAVA : Ayni Sermaye Tespiti
DAVA TARİHİ : …..
KARAR TARİHİ : …..

{}Davacı taraf vekilinin hasımsız olarak açtığı işbu dava mahkememizin ………. Esas sırasına kaydedilmekle, mahkememizce duruşma yapılmaksızın evrak üzerinden yapılan inceleme sonunda;

-{HEYETİMİZCE GEREĞİ GÖRÜŞÜLDÜ:}-

Davacı vekili dava dilekçesi ile özetle; müvekkili şirketin sermayesinin tamamının Kadınhanı Belediye Başkanlığına ait olduğunu, Konya İli Kadınhanı İlçesi ….. Mahallesinde kain; ….. parsel, ….. parsel, ….. parsel, ….. parsel, ….. parsel ve ….. parsel sayılı 6 adet taşınmazın sermaye artışında kullanılmak üzere ayni sermaye olarak konulacağından bahisle taşınmazların ayni sermaye değerinin tespitine karar verilmesini talep etmiştir.
İşbu dava; ayni sermaye değerinin tespiti davasıdır.
6102 Sayılı Türk Ticaret Kanununun ticaret şirketleri kitabının genel hükümler kısmındaki “sermaye koyma borcunun konusu” başlıklı 127. maddesi; “(1)Kanunda aksine hüküm olmadıkça ticaret şirketlerine sermaye olarak; a)Para, alacak, kıymetli evrak ve sermaye şirketlerine ait paylar, b)Fikrî mülkiyet hakları, c)Taşınırlar ve her çeşit taşınmaz, d)Taşınır ve taşınmazların faydalanma ve kullanma hakları, e)Kişisel emek, f)Ticari itibar, g)Ticari işletmeler, h)Haklı olarak kullanılan devredilebilir elektronik ortamlar, alanlar, adlar ve işaretler gibi değerler, i)Maden ruhsatnameleri ve bunun gibi ekonomik değeri olan diğer haklar, j)Devrolunabilen ve nakden değerlendirilebilen her türlü değer, konabilir. (2)Kanunun 307 nci maddesinin ikinci, 342 nci maddesinin birinci ve 581 inci maddesinin birinci fıkra hükümleri saklıdır.” hükmünü amirdir.
6102 Sayılı Türk Ticaret Kanununun ticaret şirketleri kitabının genel hükümler kısmındaki “sermaye koyma borcunun genel olarak hükmü” başlıklı 128. maddesi; “(1)Her ortak, usulüne göre düzenlenmiş ve imza edilmiş şirket sözleşmesiyle koymayı taahhüt ettiği sermayeden dolayı şirkete karşı borçludur. (2)Şirket sözleşmesinde veya esas sözleşmede bilirkişi tarafından belirlenen değerleriyle yer alan taşınmazlar tapuya şerh verildiği, fikrî mülkiyet hakları ile diğer değerler, varsa özel sicillerine, bu hüküm uyarınca kaydedildikleri ve taşınırlar güvenilir bir kişiye tevdi edildikleri takdirde ayni sermaye kabul olunur. Özel sicile yapılan kayıt iyiniyeti kaldırır. (3)Sermaye olarak taşınmaz mülkiyeti veya taşınmaz üzerinde var olan veya kurulacak olan ayni bir hakkın konulması borcunu içeren şirket sözleşmesi hükümleri, resmî şekil aranmaksızın geçerlidir. (4)Paradan başka ekonomik bir değer veya bir taşınırın sermaye olarak konulmasının borçlanılması hâlinde şirket, tüzel kişilik kazandığı andan itibaren bunlar üzerinde malik sıfatıyla doğrudan tasarruf edebilir. (5)Taşınmaz mülkiyetinin veya diğer ayni bir hakkın sermaye olarak konulması hâlinde, şirketin bunlar üzerinde tasarruf edebilmesi için tapu siciline tescil gereklidir. (6)Mülkiyet ve diğer ayni hakların tapu siciline tescili istemi ile diğer sicillere yapılacak tescillerle ilgili bildirimler, ticaret sicili müdürü tarafından, ilgili sicile resen ve hemen yapılır. Şirketin tek taraflı istemde bulunabilme hakkı saklıdır. (7)Şirket, her ortağın sermaye koyma borcunu yerine getirmesini isteyebileceği ve dava edebileceği gibi, yerine getirmede gecikme sebebiyle uğradığı zararın tazminini de isteyebilir. Tazminat istemi için ihtar şarttır. Şahıs şirketlerinde bu davayı ortaklar da açabilir. (8)Ortaklarca, sermaye olarak konulması taahhüt edilen hakların korunması için, kurucular tarafından ortaklar aleyhine ihtiyati tedbir istenebilir. Tedbir üzerine açılacak  davalar için, Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununda öngörülen süre ancak şirketin tescil ve ilanı tarihinden itibaren işlemeye başlar.” hükmünü amirdir.
6102 Sayılı Türk Ticaret Kanununun ticaret şirketleri kitabının genel hükümler kısmındaki “sermaye koyma borcu ile ilgili karineler” başlıklı 131. maddesi; “(1)Sermaye olarak konulan ayınlara, bilirkişi tarafından biçilecek değerler, ilgililerce kabul edilmiş sayılır. (2)Şirket sözleşmesinde veya esas sözleşmede aksi kararlaştırılmamışsa, sermaye olarak konan ayınların mülkiyeti şirkete ait ve haklar şirkete devredilmiş olur. (3)Hizmet karşılığı olarak verilecek ücretin kısmen veya tamamen kâra iştirak suretiyle ifası kararlaştırıldığı takdirde bu kayıt çalışanlara ortak sıfatını vermez.” hükmünü amirdir.
6102 Sayılı Türk Ticaret Kanununun limited şirketlere ayni sermaye konulması ile ilgili “ayni sermaye, ayni devralmalar ve özel menfaatler” başlıklı 578. maddesi; “(1)Ayni sermaye, ayınların veya işletmelerin devralınması ve özel menfaatler hakkında anonim şirketlere ilişkin hükümler uygulanır.” hükmünü amirdir.
6102 Sayılı Türk Ticaret Kanununun anonim şirketlere ayni sermaye konulması ile ilgili “ayni sermaye konulabilecek malvarlığı unsurları” başlıklı 342. maddesi; “(1)Üzerlerinde sınırlı ayni bir hak, haciz ve tedbir bulunmayan, nakden değerlendirilebilen ve devrolunabilen, fikrî mülkiyet hakları ile sanal ortamlar da dâhil, malvarlığı unsurları ayni sermaye olarak konulabilir. Hizmet edimleri, kişisel emek, ticari itibar ve vadesi gelmemiş  alacaklar sermaye olamaz. (2)128 inci madde hükmü saklıdır.” hükmünü amirdir.
6102 Sayılı Türk Ticaret Kanununun anonim şirketlere ayni sermaye konulması ile ilgili “değer biçme” başlıklı 343. maddesi; “(1)Konulan ayni sermaye ile kuruluş sırasında devralınacak işletmelere ve ayınlara,   şirket   merkezinin   bulunacağı   yerdeki   asliye   ticaret mahkemesince  atanan bilirkişilerce değer biçilir. Değerleme raporunda, uygulanan değerleme yönteminin somut olayın özellikleri bakımından herkes için en adil ve uygun seçim olduğu; sermaye olarak konulan alacakların gerçekliğinin, geçerliğinin ve 342 nci maddeye uygunluğunun belirlendiği, tahsil edilebilirlikleri ile tam değerleri; ayni olarak konulan her varlık karşılığında tahsis edilmesi gereken pay miktarı ile Türk Lirası karşılığı, tatmin edici gerekçelerle ve hesap verme ilkesinin icaplarına göre açıklanır. Bu rapora kurucular ve menfaat sahipleri itiraz edebilir. Mahkemenin onayladığı bilirkişi kararı kesindir.” hükmünü amirdir.
Mahkememizce; UYAP sistemi üzerinden temin edilen taşınmazların tapu kayıtları örneği incelenmiştir. Ayrıca taşınmazların talimat mahkemesi aracılığı ile mahallinde Kadastro/Fen Elemanı Bilirkişi ….. ile Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Bilirkişi …..’in katılımı ile yerinde keşif yapılmış ve bilirkişi kurulundan krokili, açıklamalı ve gerekçeli rapor temin edilmiştir.
Dava konusu taşınmazların tapu kayıtları üzerinde herhangi bir sınırlı ayni bir hak, haciz veya tedbir vs. gibi bir şerh veya beyan olmadığı ve bu nedenle taşınmazlar şirkete ayni sermaye olarak konulabilir nitelikte oldukları anlaşılmıştır.

Bilirkişi kurulu vermiş olduğu 11/08/2022 havale tarihli gerekçeli raporunda, dava konusu taşınmazların ayni sermaye değerleri toplamının 18.935.000,00 TL olduğunu bildirmiştir.
Davacı vekiline bilirkişi kurulu raporu 29/08/2022 tarihinde tebliğ edilmiş olup davacı verdiği 30/08/2022 tarihli dilekçesi ile bilirkişi kurulunun raporuna bir itirazının olmadığını bildirmiştir.
Bilirkişi kurulu raporunda belirtildiği gibi Konya İli Kadınhanı İlçesi ….. Mahallesinde kain; 1496 parsel, 1190 parsel, 1427 parsel, 1674 parsel, 1426 parsel ve 1424 parsel sayılı 6 adet taşınmazın toplam ayni sermaye değerinin 18.935.000,00 TL olduğunun tespitine ve böylelikle davanın kabulüne ilişkin aşağıdaki hükmün kurulması gerekmiştir.

-{HÜKÜM:}- Yukarıda gerekçesi açıklanan nedenlerle;

DAVANIN KABULÜ İLE;
Konya İli Kadınhanı İlçesi ….. Mahallesinde kain;
-Tapu sicilinin 15. cilt 1464. sayfasında kayıtlı 0 ada ….. parsel sayılı kargir lojman ve arsası niteliğindeki taşınmaz,
-Tapu sicilinin 12. cilt 1158. sayfasında kayıtlı 0 ada ….. parsel sayılı tarla niteliğindeki taşınmaz,
-Tapu sicilinin 14. cilt 1392. sayfasında kayıtlı 0 ada ….. parsel sayılı çelik silo niteliğindeki taşınmaz,
-Tapu sicilinin 18. cilt 1716. sayfasında kayıtlı 0 ada ……… parsel sayılı bahçe niteliğindeki taşınmaz,
-Tapu sicilinin 14. cilt 1391. sayfasında kayıtlı 0 ada ….. parsel sayılı çelik silo niteliğindeki taşınmaz VE,
-Tapu sicilinin 14. cilt 1389. sayfasında kayıtlı 0 ada ….. parsel sayılı bahçe niteliğindeki taşınmazın 07/07/2022 tarihi itibariyle TOPLAM AYNİ SERMAYE DEĞERİNİN 18.935.000,00 TL (ONSEKİZMİLYON DOKUZYÜZOTUZBEŞ BİN TÜRKLİRASI) OLDUĞUNUN TESPİTİNE.
Alınması gereken 80,70 TL karar ve ilam harcına karşılık peşin alınan 80,70 TL harcın mahsubu ile başkaca harç alınmasına yer olmadığına.
Davacının yaptığı tüm yargılama giderlerinin kendi üzerinde bırakılmasına.
İşbu hükümden sonra gerekli olan karar tebliğ giderinin davacı tarafından karşılanmasına ve hükümden sonraki bu masrafların davacının kendi üzerinde bırakılmasına.
HMK nun 323–333. maddeleri gereğince hükmün verilmesinden kesinleşmesine kadar olan dönemde davacının sorumlu olduğu yargılama giderleri de ödendikten sonra varsa davacının yatırdığı avanstan artanının talep halinde davacıya iadesine.
İşbu karar duruşma yapılmaksızın evrak üzerinden yapılan inceleme sonunda verildiğinden ve talep olmadan gerekçeli karar tebliğe çıkarılamayacağından gider avansından gerekli harcama yapılarak; davanın karara bağlandığı ve talep halinde gerekçeli kararın tebliğe çıkarılabileceği hususlarının davacı tarafa tebliğine.
İşbu gerekçeli kararın 06/09/2022 tarihinde yazıldığına.
Dair TTK nun 343. maddesi gereğince KESİN OLARAK evrak üzerinde yapılan inceleme sonunda oy birliği ile karar verildi.
06/09/2022

Başkan …..
¸e-imzalıdır
Üye …..
¸e-imzalıdır
Üye …..
¸e-imzalıdır
Katip …..
¸e-imzalıdır