Emsal Mahkeme Kararı Konya 4. Asliye Ticaret Mahkemesi 2021/62 E. 2021/378 K. 07.10.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C.
KONYA
. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
TÜRK MİLLETİ ADINA
KARAR
ESAS NO:
KARAR NO:

HAKİM :
KATİP :

DAVACI :
VEKİLİ :
DAVALI :
DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 12/02/2021
KARAR TARİHİ : 07/10/2021
GEREKÇELİ KARARIN
YAZILDIĞI TARİH :

Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekilinin mahkememize sunmuş olduğu dava dilekçesinde özetle; Müvekkili firmanın “…Mah. …Cd. … …/Konya” adresinde yer alan işletmede “…marka beyaz eşya” satışı yaptığını, müvekkili firmaya ait, “…Mah. …Cd. …./Konya” adresindeki ticari işletmesinde yer alan muhasebe ana bilgisayarlarında yaşanan problemler nedeniyle yüklü bulunan ilgili kayıtların silindiğinin tespit edildiğini, müvekkilinin ana muhasebe kayıtlarını tutmakla yükümlü olan muhasebe sorumlusunun ise e-defter kayıtlarını yedeklememesi nedeniyle yedek bilgilere de ulaşılamadığını, dava konusu ilgili dönemlere ait e-Defter ve beratlarıda dâhil tüm bilgi ve dökümanlara ulaşmak imkansız bir hale geldiğini, müvekkilinin iradesi dışında meydana gelen bu sorunlar nedeniyle, 2017-2018-2019 dönemlerine ait e-Defter ve beratlara ulaşılması imkansız bir hale geldiğini, müvekkilinin mükellefi olduğu …Vergi Dairesi Müdürlüğü nezdinde bulunan e-Defter ve berat kayıtlarının taraflarına verilmesine yönelik taleplerinin olumsuz karşılandığını, bu nedenlerle; müvekkili firmanın ticari işletmesindeki bilgisayarlarında yüklü bulunan ancak sistemde bulunan ilgili dönemlere ait e-Defter ve Beratlarına ilişkin kayıtların silinmesi ve bu kayıtların yedeklerinin de olmaması nedeniyle zayi olduğundan Türk Ticaret Kanunu m.82/d-7 uyarınca zayi olduğu belirtilen 2017-2018-2019 dönemlerine ait e-Defter ve Beratların zayi olduğuna dair taraflarına zayi belgesi verilmesini talep ve dava etmiştir.
İşbu dava; Zayi Belgesi Verilmesi davasıdır.
Mahkememizce; dava dilekçesi, cevap dilekçesi, davaya konu icra dosyası dosya arasındaki tüm kayıt ve belgeler tek tek incelenmiştir.
6102 sayılı TTK’nın 82/7. maddesinde, bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgelerin yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğraması halinde, tacirin zıyaı öğrendiği tarihten itibaren onbeş gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebileceği düzenlenmiş olup, maddede belirtilen 15 günlük süre hak düşürücü nitelikte olmakla, başlangıcı zıyaının öğrenildiği tarihtir. Somut olayda, davacı vekili davacı şirkete ait 2017, 2018 ve 2019 yılı dönemlerine ait e-defter ve beratlara muhasebe ana bilgisayarında yaşanan problemler nedeniyle yüklü bulunan ilgili kayıtlar silindiğinden ulaşılamadığını ve bu şekilde e-defter ve berat kayıtlarının zayi olduğunu, ziyaa uğrayan e-defter dosyalarının arşiv kayıtlarından çıkarılması amacıyla girişimlerde bulunulduğunu ancak …Vergi Dairesi Müdürlüğünce talebin red edildiğini ve …Vergi Dairesi Müdürlüğünün cevabı yazısı gereği zayi davası açtığını beyan etmiştir.
Davacı vekili tarafından sunulan …Vergi Dairesi Müdürlüğünün 28/12/2020 tarihli cevabı yazısına istinaden ilgili Vergi Dairesinden dava konusu taleplere ilişkin tüm bilgi ve belgeler celp edilmiş olup, …Vergi Dairesinin 07/09/2021 tarihli cevabı yazısında zayi davası açılmasına ilişkin yazının davacı firmaya 10/01/2021 tarihinde tebliğ edildiği anlaşılmıştır.
Davacı vekilinin iddialarına ilişkin e-defter ve beratların hangi tarihte zayi olduğu net olarak tespit edilememiş ise de davacının ilgili hususta …Vergi Dairesi Müdürlüğüne başvurusu ile birlikte hak düşürücü sürenin duracağı aşikar olup, ilgili Vergi Dairesinin zayi davası açılması gerektiğine dair cevabı yazısı 10/01/2021 tarihinde davacıya tebliğ edildiğinden ve 12/02/2021 tarihinde dava açıldığından TTK. nın 82/7. maddesinde düzenlenen hak düşürücü nitelikteki 15 günlük sürenin geçtiği anlaşılmakla davanın reddine karar verilerek aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM: Yukarıda gerekçesi açıklanan nedenlerle;
1-Davanın hak düşürücü sürenin dolması nedeniyle REDDİNE,
2-Harç peşin alındığından yeniden alınmasına yer olmadığına,
3-Davacının yaptığı tüm yargılama giderlerinin kendi üzerinde bırakılmasına.
4-Davacı tarafından yatırılan ve dosyada bakiye kalan gider avansının HMK’nın 333. Maddesi gereğince karar kesinleştiğinde davacıya iadesine,
Dair; davacı vekilinin yüzüne karşı, 6100 sayılı HMK’nın 341-345 maddeleri uyarınca kararın taraflara tebliğinden itibaren iki haftalık süre içerisinde mahkememize veya başka bir yer mahkemesine verilecek istinaf dilekçesi ile Konya Bölge Adliye Mahkemesi ilgili İstinaf Dairesine İstinaf kanun yolu açık olmak üzere karar verildi.07/10/2021

Katip … Hakim …