Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.
-{YÜCE TÜRK MİLLETİ ADINA KARAR}-
T.C.
KONYA
. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO:
KARAR NO:
BAŞKAN :
ÜYE :
ÜYE :
KATİP :
DAVACI :
VEKİLİ :
DAVALI : HASIMSIZ
DAVA : Kayyımlık (Ticari Şirkete Kayyım Atanması)
DAVA TARİHİ :
KARAR TARİHİ :
{}Davacı taraf vekilinin davalı taraf aleyhine açtığı işbu dava mahkememizin …Esas sırasına kaydedilmekle, mahkememizce duruşma yapılmaksızın evrak üzerinden yapılan inceleme sonunda;
-{HEYETİMİZCE GEREĞİ GÖRÜŞÜLDÜ:}-
Davacı dava dilekçesi ile özetle; müvekkili şirketin tek ortağı ve yetkilisi …’ ın 30/10/2021 tarihinde vefat ettiğini, müvekkili şirketin bu sebeple organsız kaldığını, müteveffanın mirasçılarında netlik olmadığından müvekkili şirkete yetkili atanamadığını, müvekkili şirketin 12/11/2021 tarihinde çek ödemesinin mevcut olduğunu, çekin ödenebilmesi için müvekkili şirket banka hesabında bulunan dövizin TL ye çevrilmesi gerektiğini, şirketin organsız olması nedeniyle bunu gerçekleştiremediklerini, şirket açısından telafisi imkansız zararların doğması ihtimalinin bulunduğundan bahisle ivedilikle müvekkili şirkete kayyım atanmasını talep etmiştir.
İşbu dava; organsız kalan davacı şirkete kayyım atanması davasıdır.
Mahkememizce; dava dilekçesi, ticaret sicil gazetesi, davacı şirket yetkilisine ait ölüm belgesi, davacı şirket yetkilisine ait nüfus kayıt örneği ile dosya arasındaki tüm kayıt ve belgeler tek tek incelenmiştir.
HMK nun dava şartları başlıklı 114. Maddesi; “(1) Dava şartları şunlardır: a)Türk mahkemelerinin yargı hakkının bulunması. b)Yargı yolunun caiz olması.c)Mahkemenin görevli olması.ç)Yetkinin kesin olduğu hâllerde, mahkemenin yetkili bulunması.d)Tarafların, taraf ve dava ehliyetine sahip olmaları; kanuni temsilin söz konusu olduğu hâllerde, temsilcinin gerekli niteliğe sahip bulunması.e)Dava takip yetkisine sahip olunması.f)Vekil aracılığıyla takip edilen davalarda, vekilin davaya vekâlet ehliyetine sahip olması ve usulüne uygun düzenlenmiş bir vekâletnamesinin bulunması.g)Davacının yatırması gereken gider avansının yatırılmış olması.ğ)Teminat gösterilmesine ilişkin kararın gereğinin yerine getirilmesi.h)Davacının, dava açmakta hukuki yararının bulunması.ı)Aynı davanın, daha önceden açılmış ve hâlen görülmekte olmaması.i)Aynı davanın, daha önceden kesin hükme bağlanmamış olması.(2) Diğer kanunlarda yer alan dava şartlarına ilişkin hükümler saklıdır.” hükmünü amirdir.
HMK’ nun dava şartlarının incelenmesi başlıklı 115. maddesi; “(1) Mahkeme, dava şartlarının mevcut olup olmadığını, davanın her aşamasında kendiliğinden araştırır. Taraflar da dava şartı noksanlığını her zaman ileri sürebilirler. (2) Mahkeme, dava şartı noksanlığını tespit ederse davanın usulden reddine karar verir. Ancak, dava şartı noksanlığının giderilmesi mümkün ise bunun tamamlanması için kesin süre verir. Bu süre içinde dava şartı noksanlığı giderilmemişse davayı dava şartı yokluğu sebebiyle usulden reddeder. (3) Dava şartı noksanlığı, mahkemece, davanın esasına girilmesinden önce fark edilmemiş, taraflarca ileri sürülmemiş ve fakat hüküm anında bu noksanlık giderilmişse, başlangıçtaki dava şartı noksanlığından ötürü, dava usulden reddedilemez.” hükmünü amirdir.
Mahkememizce yapılan değerlendirmede; dosyaya ibraz edilen ölüm belgesi, ticaret sicil kayıtları ile UYAP sisteminden çıkarılan nüfus kayıtlarına göre davacı …Şti.’ nin tek ortağı ve yetkilisinin …’ ın 30/10/2021 tarihinde vefat ettiği anlaşılmış olup organsız kalan şirketin aktif dava ehliyeti olmadığı gibi, ölen temsilcinin verdiği vekaletname de hukuken geçersiz olduğundan, davanın aktif husumet yönünden usulden reddine karar verilerek aşağıdaki hüküm kurulmuştur.
-{HÜKÜM:}- Yukarıda gerekçesi açıklanan nedenlerle;
DAVACININ DAVASININ HMK 114/d maddesi gereğince dava şartı yokluğu (aktif husumet) nedeniyle usulden REDDİNE.
Alınması gereken 59,30 TL karar ve ilam harcının peşin alınan 59,30 TL karar ve ilam harcından mahsubu ile başkaca harç alınmasına yer olmadığına.
Davacının yaptığı yargılama giderlerinin kendi üzerinde bırakılmasına.
HMK nun 323–333. maddeleri gereğince hükmün verilmesinden kesinleşmesine kadar olan dönemde tarafların sorumlu olduğu yargılama giderleri de ödendikten sonra varsa tarafların yatırdığı avanslardan artanının karar kesinleştiğinde taraflara iadesine.
İşbu gerekçeli kararın 11/11/2021 tarihinde yazıldığına.
Dair gerekçeli kararın taraflara tebliğinden itibaren iki hafta içinde istinaf kanun yolu açık olmak üzere evrak üzerinde yapılan inceleme sonunda oy birliği ile karar verildi. 11/11/2021
Başkan Üye Üye Katip