Emsal Mahkeme Kararı Konya 4. Asliye Ticaret Mahkemesi 2021/200 E. 2021/402 K. 21.10.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

-{YÜCE TÜRK MİLLETİ ADINA KARAR}-
T.C.
KONYA
. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO:
KARAR NO:

BAŞKAN:
ÜYE :
ÜYE :
KATİP :

DAVACILAR : 1-
2-
3-
VEKİLİ :
DAVALI :
DAVA : Olağanüstü Genel Kurula Çağrıya İzin
DAVA TARİHİ :
KARAR TARİHİ :
{}Davacı taraf vekilinin davalı taraf aleyhine açtığı işbu dava mahkememizin …Esas sırasına kaydedilmekle, mahkememizce yapılan aleni/açık yargılama sonunda;

-{HEYETİMİZCE GEREĞİ GÖRÜŞÜLDÜ:}-
Davacılar vekili dava dilekçesi ile özetle; davalı şirketin müvekkilleri ile dava dışı …ve …tarafından kurulduğunu, davalı şirketin sermayesinin 300.000,00 TL olduğunu, şirket sermayesinin her birinin 500,00 TL değerinde 600 paya ayrıldığını, müvekkilleri …’ ın 180 pay, …’ in 108 pay, …’ in 78 pay, dava dışı şirket ortakları olan …’ ın 150 pay, …’ ın ise 84 payının bulunduğunu, dava dışı …’ ın şirket müdürü olduğunu, şirket müdürünün şirketi büyük zararlara uğrattığını, müvekkillerinin şirkete yaklaştırılmadığını ve şirket ile ilgili bilgi verilmediğini, şirketin tüm malvarlığının kaçırıldığını, hali hazırda davalı şirketin 2017-2018-2019-2020 yılı olağan genel kurul toplantılarının yapılmadığını, davalı şirket müdürüne genel kurulların yapılması yönünde ihtarname gönderilmesine rağmen şirket müdürünün genel kurulu toplantıya çağırmadığından bahisle müvekkillerine genel kurulu toplantıya çağrı için izin verilmesine ve toplantının yapılmasının sağlanmasına, yargılama giderleri ve vekalet ücretinin karşı tarafa yükletilmesine karar verilmesini talep etmiştir.
Davalıya dava dilekçesi ekli meşruhatlı davetiye tebliğ edildiği halde cevap dilekçesi vermemiştir. Davalıya duruşma günü de tebliğ edildiği halde geçerli bir özür bildirmeksizin duruşmalara da katılmamıştır.
İşbu dava; şirket genel kurulunu toplantıya çağrıya izin davasıdır.
Mahkememizce; dava dilekçesi, davacı vekilinin verdiği diğer dilekçe ve belgeler, ihtarname örnekleri, Konya . Asliye Ticaret Mahkemesinin …Esas sayılı dosya örneği ile sözü geçen dosya ile birleştirilen Konya . Asliye Ticaret Mahkemesinin …Esas sayılı dosyası örneği, davacı vekilinin duruşmadaki sözlü beyanları ile dosya arasındaki tüm kayıt ve belgeler tek tek incelenmiştir.
Davacı vekili 20/10/2021 tarihli duruşmadaki imzalı beyanı ile aynen; ” Taraflar ve tüm hissedarlar haricen anlaşmışlar ve mutabakat yapmışlardır. Bundan dolayı Konya . Asliye Ticaret Mahkemesinin …Esas sayılı dosya ile bu dosya ile birleşen Konya . Asliye Ticaret Mahkemesinin …Esas sayılı dosyalarında konusuz kaldığından dolayı karar verilmesine yer olmadığına karar verilmiştir. Bu davamız da konusuz kalmıştır. Biz karşı taraftan yargılama gideri ve vekalet ücreti talep etmiyoruz .” şeklinde beyanda bulunmuştur.
Davacı vekilinin beyanından davalı şirket ortaklarının haricen anlaşmaları ve aralarında mutabakat yapmaları nedeniyle işbu davamızın konusuz kaldığı anlaşılmıştır.
HMK nun esastan sonuçlanmayan davada yargılama gideri başlıklı 331. Maddesi; “(1)Davanın konusuz kalması sebebiyle davanın esası hakkında bir karar verilmesine gerek bulunmayan hâllerde, hâkim, davanın açıldığı tarihteki tarafların haklılık durumuna göre yargılama giderlerini takdir ve hükmeder. (2)Görevsizlik veya yetkisizlik *1* kararından sonra davaya bir başka mahkemede devam edilmesi hâlinde, yargılama giderlerine o mahkeme hükmeder. Görevsizlik veya yetkisizlik *1* kararından sonra davaya bir başka mahkemede devam edilmemiş ise talep üzerine davanın açıldığı mahkeme dosya üzerinden bu durumu tespit ile davacıyı yargılama giderlerini ödemeye mahkûm eder. (3)Davanın açılmamış sayılmasına karar verilen hâllerde yargılama giderleri davacıya yükletilir.” hükmünü amirdir.
Davacı vekili yargılama gideri ve vekâlet ücreti istemediğini beyan etmiştir.
Bu durumlar karşısında yerleşik Yargıtay kararları gereğince işbu davanın esası hakkında inceleme/yargılama yapılmasında ve davanın esası hakkında bir karar verilmesinde davanın tüm tarafları yönünden herhangi bir hukuki yarar kalmadığından konusu kalmayan davanın esası hakkında bir karar verilmesine gerek bulunmadığına ilişkin aşağıdaki hükmün kurulması gerekmiştir.
-{HÜKÜM:}- Yukarıda gerekçesi açıklanan nedenlerle;
KONUSUZ KALAN DAVANIN ESASI HAKKINDA BİR KARAR VERİLMESİNE YER OLMADIĞINA.
Harç peşinen alındığından başkaca harç alınmasına yer olmadığına.
Davacı istemediğinden yaptığı tüm yargılama giderlerinin kendi üzerinde bırakılmasına.
Davacı istemediğinden vekalet ücreti takdirine yer olmadığına.
İşbu gerekçeli kararın 21/10/2021 tarihinde yazıldığına.
Dair kesin olarak yapılan duruşma sonunda oy birliği ile verilen karar davacı vekilinin yüzüne karşı davalının yokluğunda açıkça okunup usulen anlatıldı.
21/10/2021

Başkan … Üye … Üye … Katip …