Emsal Mahkeme Kararı Konya 3. Asliye Ticaret Mahkemesi 2022/587 E. 2023/18 K. 11.01.2023 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. KONYA . ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
T.C.
KONYA
. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
TÜRK MİLLETİ ADINA
GEREKÇELİ KARAR
ESAS NO :
KARAR NO :

HAKİM : … …
KATİP : … …

DAVACI : … – … …
VEKİLİ : Av. …
DAVALI : HASIMSIZ
DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ :
KARAR TARİHİ :
GEREKÇELİ KARARIN
YAZILDIĞI TARİH :
KARARIN MAHİYETİ : RED

Mahkememizde görülmekte bulunan ” Zayi Belgesi Verilmesi” davasının yapılan açık yargılamasının sonunda;
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı dava dilekçesinde özetle; Şirketin hisseleri 27/05/2022 tarihli “Limited Şirket Pay Devri Sözleşmesi” ile … tarafından devralındığını, şirket merkezine gidildiğinde şirkete ait ortaklar pay defteri ve karar defteri kayıp olduğu anlaşıldığını, Şirket defeterleri bulunamadığından devir işlemleri de yarım kalmış ve Ticaret Sicil nezdinde tescil işlemleri yapılamadığını, Tescil işlemlelrinin tamamlanabilmesi ve şirketin ticari faaliyetlerinin devamı için belirtilen ticari defterler önem arz etmektedir. TTK madde 82, (7) numaralı fıkra uyarınca Mahkemenizden ilgili defterlerin zayi olduğuna dair zayi belgesi verilmesi için dava açmıştır.
Tüm dosya kapsamı ve deliller birlikte değerlendirildiğinde; Davacı ” Zayi Belgesi Verilmesi” davası açmıştır.
Mahkememizce yapılan incelemeler neticesinde TTK’nın 82/7. Maddesinde ” (7) Bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgeler; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğrarsa tacir zıyaı öğrendiği tarihten itibaren onbeş gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir. Bu dava hasımsız açılır. Mahkeme gerekli gördüğü delillerin toplanmasını da emredebilir. ” hükmü bulunmaktadır.
Dosyamız ile alakalı olarak TTK’nın 82/7. Maddesindeki yasal düzenlemede sınırlayıcı bir sebep yok ise de yasal düzenlemenin özünde olağanüstü bir sebebin varlığının şartları olduğu somut olayımızda olağanüstü bir sebebin olmadığı (su baskını, yer sarsıntısı, hırsızlık vs) dosya kapsamından ve davacı vekilinin 11/01/2023 tarihli duruşmada husumete ilişkin kararda dosya kazandırılmıştır bu aşamada dosya tekemmül etmiştir şeklinde beyanda bulunduğu, dava dilekçesinde şirket merkezine gidildiğinde şirkete ait ortak pay defteri ve karar defterinin kayıp olduğu anlaşılmıştır şeklinde olay anlatılmış ise de bu durum kanuni yasal düzenlemeye uymadığı özensizlik nedeniyle defterlerin kaybolduğu anlaşılmakla bu hali ile de bu davanın konusu olamayacağından davacının davasının reddine dair mahkememizde oluşan vicdani kanaate göre aşağıdaki şekilde hüküm kurmak gerekmiştir.
HÜKÜM: GEREKÇESİ YUKARIDA AÇIKLANDIĞI ÜZERE
1-Davacının davasının REDDİNE,
2-Harçlar kanunu gereğince alınması gereken 99,20-TL eksik harcın davacıdan alınarak HAZİNEYE İRAD KAYDINA,
3-Yapılan yargılama giderinin davacının kendi üzerinde BIRAKILMASINA,
4-Davacı tarafça depo edilip kullanılmayan gider avansının bulunması halinde karar kesinleştiğinde davacıya İADESİNE,
Dair, davacı vekilinin yüzüne karşı gerekçeli kararın tebliğinden itibaren iki haftalık süre içerisinde mahkememize veya başka bir yer Asliye Ticaret Mahkemesi’ne verilecek dilekçe ile Konya Bölge Adliye Mahkemesi’ne İstinaf yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı.11/01/2023

Katip … Hakim …