Emsal Mahkeme Kararı Konya 3. Asliye Ticaret Mahkemesi 2022/195 E. 2022/495 K. 21.09.2022 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. KONYA . ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ Esas – Karar No: … Esas – …
T.C.
KONYA
. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
TÜRK MİLLETİ ADINA
GEREKÇELİ KARAR

ESAS NO :
KARAR NO :

HAKİM : … …
KATİP : … …

DAVACI : … –
VEKİLİ :
İLİŞKİLİ KİŞİ : … – …

DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ :
KARAR TARİHİ :
GEREKÇELİ KARAR TARİHİ :
KARARIN MAHİYETİ : RED

Mahkememizde görülmekte bulunan ” Zayi Belgesi Verilmesi ” davasının yapılan açık yargılamasının sonunda;
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; “Müvekkilim …, elektrik ve otomasyon sektöründe faaliyet gösteren Selçuk Vergi Dairesi’nin … kimlik numaralı mükellefidir. Bu mükellefiyetine ilişkin bugüne dek vergi, sigorta vb. ödemelerinde herhangi bir gecikme ve cezaya maruz kalmamış; mükellefiyetlerini düzenli bir şekilde yerine getirmiştir. Müvekkil şirketin iş yeri … Sitesi içerisindedir. Sayısı binlere varan stok kalemi mevcuttur. Fiziki koşullarındaki yetersizlikten ötürü şirkete ait resmi defterler, firmanın mali müşaviri olan SMMM …’ın ofisinde bulunmaktadır. Müvekkil firma, mali müşavirliği görevini yürüten SMMM … ile 2022 yılı başında yollarını ayırma kararı almıştır. Bu kararı hazmedemeyen …, müvekkil şirketin itibarını zedelemek ve ekonomik olarak sıkıntıya sokmak adına gerçeğe aykırı bir şekilde 14.02.2022 tarihinde vergi dairesi sisteminden sözleşmesi feshedilmesine rağmen müvekkilin kimlik bilgileri ile izinsiz bir şekilde sisteme tekrar giriş yapmış, önce sözleşmesini müvekkilin izni olmadan aktif etmiş ve müvekkil şirket hakkında gerçeklerle bağdaşmayan beyanname düzenlemiştir. Bu durum ile ilgili Konya Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası’na ve Selçuk Vergi Dairesi’ne şikayette ve bildirimde bulunulmuştur. Bu durumun öğrenilmesini müteakip, müvekkil firma tarafından, 16/02/2022 tarihinde Konya .Noterliği’nin … yevmiye numaralı ihtarnamesi ile “şirkete ait yevmiye defteri, defter-i kebir ve envanter defteri vb. tüm belgelerin iade edilmesi” istenmiştir. Ancak … tarafından keşide edilen Konya . Noterliği’nin 21/02/2022 tarih … yevmiye numaralı cevabi ihtarnamesinde, özetle, müvekkilin istemiş olduğu defterlerin kendisinde olmadığı beyan edilmiştir. Bu cevabi ihtarname 01/03/2022 tarihinde müvekkile tebliğ edilmiştir. Müvekkilimizin 2017 yılı Envanter Defteri-Yevmiye Defteri-Defteri Kebir, 2018 yılı Envanter Defteri-Yevmiye Defteri-Defteri Kebir, 2019 yılı Envanter Defteri-Yevmiye Defteri-Defteri Kebir, 2020 yılı Envanter Defteri-Yevmiye Defteri-Defteri Kebir ve 2021 yılı Envanter Defteri-Yevmiye Defteri-Defteri Kebir ticari belgeleri zayi olmuştur. 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun “belgelerin saklanması, saklama süresi” başlıklı 82. maddesinde “Bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgeler; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde ziyaa uğrarsa tacir ziyar öğrendiği tarihten itibaren onbeş gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir.” şeklinde düzenleme yer almaktadır. Ekte sunduğumuz Yargıtay .Hukuk Dairesi 14/02/2017 tarih … Esas … Karar sayılı ilamından da anlaşılacağı üzere mali müşavire teslim edilen defterlerin iade edilmemesi de zayi sebepleri içerisinde yer almaktadır. Tüm bu sebeplerle yasal süresi içinde zayi belgesi verilmesi için Mahkemenize başvurulması zorunluluğu hasıl olmuştur. ” şeklinde dava açmıştır.
Tüm dosya kapsamı ve deliller birlikte değerlendirildiğinde; Davacı vekili ” Zayi Belgesi Verilmesi” davası açmıştır.
Mahkememizce yapılan incelemeler neticesinde TTK’nın 82/7. Maddesinde ” (7) Bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgeler; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğrarsa tacir zıyaı öğrendiği tarihten itibaren onbeş gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir. Bu dava hasımsız açılır. Mahkeme gerekli gördüğü delillerin toplanmasını da emredebilir. ” hükmü bulunmaktadır.
Dosyamız ile alakalı olarak TTK’nın 82/7. Maddesi ile Yargıtay . HD’nin … Esas, … Karar sayılı ilamı da dikkate alındığında, yasal düzenlemede sınırlayıcı bir sebep yok ise de yasal düzenlemenin özünde olağanüstü bir sebebin varlığının şartları olduğu somut olayımızda olağanüstü bir sebebin olmadığı (su baskını, yer sarsıntısı, hırsızlık vs,) dosya kapsamından dosyaların …’a teslim edildiği ve bu hali ile de bu davanın konusu olamayacağı anlaşılmakla davacının davasının reddine dair mahkememizde oluşan vicdani kanaate göre aşağıdaki şekilde hüküm kurmak gerekmiştir.
HÜKÜM: GEREKÇESİ YUKARIDA AÇIKLANDIĞI ÜZERE
1-Davacının davasının REDDİNE,
2-Harç peşin ve yeteri kadar alındığından yeniden harç alınmasına YER OLMADIĞINA,
3-Yapılan yargılama giderinin davacının kendi üzerinde BIRAKILMASINA,
4-Davacı tarafça depo edilip kullanılmayan gider avansının bulunması halinde karar kesinleştiğinde davacıya İADESİNE,
Dair, davacı vekilinin yüzüne karşı gerekçeli kararın tebliğinden itibaren iki haftalık süre içerisinde mahkememize veya başka bir yer Asliye Ticaret Mahkemesi’ne verilecek dilekçe ile Konya Bölge Adliye Mahkemesi’ne İstinaf yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı. 26/09/2022

Katip … Hakim …

* Bu evrak UYAP-DYS üzerinden elektronik imza ile imzalanmıştır.