Emsal Mahkeme Kararı Konya 2. Asliye Ticaret Mahkemesi 2023/593 E. 2023/643 K. 30.10.2023 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. KONYA . ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ Esas-Karar No: … Esas – …
TÜRK MİLLETİ ADINA KARAR
T.C.
KONYA
. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO :
KARAR NO:
HAKİM :
KATİP :

DAVACI :
DAVALI : HASIMSIZ
DAVA : Kıymetli Evrak İptali (Çek İptali (Hasımsız))
DAVA TARİHİ :
KARAR TARİHİ :
GEREKÇE YAZIM TARİHİ :

Davacı tarafın açtığı işbu dava mahkememizin … Esas sırasına kaydedilmekle, mahkememizce duruşma yapılmaksızın evrak üzerinden yapılan inceleme sonunda;
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı dava dilekçesi ile özetle; Konya ilinde dayısının oğlunun cenazesi için geldiğini, bu sırada sattığı malların ödemesi için meşru hamili olduğu aşağıda detaylarını belirttiği çeklerin iş seyahat için gittiği sırada bulunduğu meskende çıkmak zorunda olduğu için çantasında zayii olduğunu, bu çeklerin kötü niyetli üçüncü kişilerin eline geçerek ilgili bankalardan tahsil edilme riskinin olduğunu, böyle bir durumla ileride telafisi mümkün olmayacak maddi zararlara uğramamak amacı ile iş bu davayı açma zorunluluklarının hasıl olduğunu, bu nedenlerle … Bank … (… ) … Şubesinden almış olduğu, keşidecisi … Ticaret Limited Şirketi olan … çek numaralı, 05/10/2023 keşide tarihli 3.450,00 TL bedelli çekin 3. Kişilere ödenmemesi yönünde ihtiyati tedbir kararı verilerek ilgili bankalara müzekkere yazılmasını, söz konusu çekin kayıp nedeniyle iptaline karar verilmesini talep etmiştir.
Davacı 26/10/2023 tarihli feragat dilekçesi ile özetle; Dava konusu iddia ve taleplerinden koşulsuz ve şartsız olarak feragat ettiğini, işbu sebeple feragat beyanı doğrultusunda hüküm kurulmasını talep etmiştir.
DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE:
I.DAVANIN NİTELENDİRİLMESİ
6102 Sayılı TTK’nın 818/1-s maddesi delaletiyle adı geçen kanunun 757 ila 763 maddelerine dayanan çek iptali davası olduğu görüldü.
II.HÜKME ESAS ALINAN DELİLLER VE NETİCE
İşbu davanın yargılaması sırasında davacının 26/10/2023 tarihli dilekçesinde dava konusu çek yönünden davadan feragat ettiğini mahkememize bildirmiştir.
6100 Sayılı Kanunumuzun “Feragat” başlıklı 307/1. Maddesinde; “Feragat, davacının, talep sonucundan kısmen veya tamamen vazgeçmesidir” denilmiştir.
Adı geçen kanunumuzun “Feragat ve Kabulün Şekli” başlıklı 309. Maddesinde; “Feragat ve kabul, dilekçeyle veya yargılama sırasında sözlü olarak yapılır. Feragat ve kabulün hüküm ifade etmesi, karşı tarafın ve mahkemenin muvafakatine bağlı değildir. Kısmen feragat veya kabulde, feragat edilen veya kabul edilen kısmın, dilekçede yahut tutanakta açıkça gösterilmesi gerekir. Feragat ve kabul, kayıtsız ve şartsız olmalıdır.” amir hükmü yer almaktadır.
Adı geçen kanunumuzun “Feragat ve Kabulün Zamanı” başlıklı 310/1. Maddesinde; “Feragat ve kabul, hüküm kesinleşinceye kadar her zaman yapılabilir.
” denilmiştir.
Adı geçen kanunumuzun “Feragatın Kabul ve Sonuçları Başlıklı” 311/1. Maddesinde; “Feragat ve kabul, kesin hüküm gibi hukuki sonuç doğurur. İrade bozukluğu hâllerinde, feragat ve kabulün iptali istenebilir.” denilmiştir.
Yukarıda yapılan açıklamalar, amir kanun hükümleri ve tüm dosya kapsamı bir bütün olarak değerlendirildiğinde; Davacının 26/10/2023 tarihli dilekçesinde davadan feragat ettiği, feragatın muhakeme devam ederken süresinde yapıldığı, kayıtsız ve şartsız olduğu anlaşılmakla 6100 Sayılı Kanunun 311/1 maddesi gereğince davanın feragat nedeniyle reddine karar verilerek Mahkememizde oluşan vicdani kanaatin tezahürü olarak aşağıdaki hükümler tesis edilmiştir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
HÜKÜM: Gerekçesi yukarıda izah edildiği üzere;
1-Davanın feragat nedeniyle REDDİNE.
2-Mahkememiz dosyasından dava konusu çek yönünden verilen ihtiyati tedbir kararının kaldırılmasına.
3-Peşin alınan 269,85TL harçtan alınması gereken 89,95TL harcın mahsubu ile fazla alınan 179,90 TL’nin kararın kesinleşmesi ve talep halinde davacıya iadesine,
4-Davacı tarafından yapılan yargılama giderinin kendi üzerinde bırakılmasına,
5-Karar Kesinleştiğinde; Talep olması halinde teminatın iadesi hususunun 6100 Sayılı Kanunun 392/2 maddesi gereğince 1 aylık süre dolduktan sonra değerlendirilmesine,
DAİR; Davacının yokluğunda, kararın davacıya tebliğinden itibaren 2 haftalık yasal süre içerisinde T.C. Konya Bölge Adliye Mahkemesi 6. Hukuk Dairesi nezdinde istinaf kanun yoluna müracaat etme hakları açık olmak üzere Türk Milleti adına verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı. 30/10/2023

Katip Hakim