Emsal Mahkeme Kararı Konya 2. Asliye Ticaret Mahkemesi 2022/781 E. 2023/128 K. 22.02.2023 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. KONYA . ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ Esas-Karar No: … Esas – …
T.C.
KONYA
. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ TÜRK MİLLETİ ADINA
GEREKÇELİ KARAR
ESAS NO :
KARAR NO :

BAŞKAN :
ÜYE :
ÜYE :
KATİP :

DAVACI :
VEKİLİ :

MÜFLİS :
DAVALI İFLAS İDARE
MEMURULARI: 1-
2-
3-
VEKİLİ :
DAVA : Sıra Cetveline İtiraz (İflas Tasfiyesinde Düzenlenen Sıra Cetveline Yönelik Kayıt Kabul Ve Terkin Talebi (İİK 235))
DAVA TARİHİ :
KARAR TARİHİ :
GEREKÇELİ KARARIN
YAZILDIĞI TARİH :

Mahkememizde görülmekte olan davanın yapılan açık yargılaması sonunda,
HEYETİMİZCE GEREĞİ GÖRÜŞÜLDÜ:
TALEP :
Davacı vekili mahkememize vermiş olduğu 30/11/2022 tarihli dava dilekçesinde özetle; Konya . İflas Dairesinin … esas sayılı dosyası kapsamında hazırlanan 28/02/2022 tarihli sıra cetvelinde müvekkilinin alacaklarının reddedilmesi nedeniyle mahkememiz … esas sayılı dosyası ile kayıt kabul davası açıldığını, 11/11/2022 tarihinde aynı iflas dosyası için hazırlanmış olan 21/03/2022 ve 21/09/2022 tarihli sıra cetvellerinin e-tebliğ yoluyla kendilerine tebliğ edildiğini, hak kaybına uğramamak için bu sıra cetvellerine karşı da itiraz etmek ve kayıt kabul davası açma gereği duyulduğunu, hazırlanan sıra cetvellerinin birbirinden farklı olduğunu, dava konusu edilen ve kendilerine tebliğ edilen sıra cetvelinin 21/09/2022 tarihli sıra cetveli olduğunu, ilk hazırlanan 21/03/2022 tarihli sıra cetvelinin de ilanının yapılmadığını, müvekkilinin müflis şirketten 131.306,81TL’lik işçi alacağının tahsili için iflas dosyasına 24/09/2021 tarihinde İİK’nun 206.maddesi uyarınca imtiyazlı alacak olarak birinci sıradan kaydının yapılması yönünde başvurusunun bulunduğunu ancak iflas dairesince talebin reddine karar verildiğini, verilen kararın usul ve yasaya aykırı olduğunu, müvekkilinin müflis şirkette 07/12/2016 tarihinde çalışmaya başladığını, şirketin iflas tarihi olan 31/08/2021 tarihine kadar fiili çalışmaya devam ettiğini, bu tarihten 4 ay sonra da hiçbir ihtar yapılmadan 20/12/2021 tarihinde işten çıkışının yapıldığını, müvekkilinin iş çıkış tarihi itibariyle toplamda 153.473,85TL alacağının bulunduğunu, müvekkilinin alacaklarına ilişkin şirketin iflası nedeniyle yasal yollara başvurulamadığını beyanla öncelikle mahkememiz … esas sayılı dosyası ile birleştirme kararı verilmesine, müvekkilinin 153.473,85TL’lik alacağının yasal faiziyle birlikte İİK’nun 206-207 ve 232.maddeleri uyarınca imtiyazlı alacak olarak birinci sıraya kayıt ve kabulüne, yargılama gideri ve vekalet ücretinin davalı tarafa yükletilmesine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
CEVAP :
Davalı iflas dairesi vekili mahkememize vermiş olduğu 12/12/2021 havale tarihli cevap dilekçesinde özetle; iflas müdürlüğünce mahkememize gönderilen cevabi yazısında; 21/09/2022 tarihli yeni bir sıra cetvelinin düzenlenmediği, 24/03/2022 tarihli üst yazı ekinde gönderilen sıra cetvelinin 38.sırasında kayıtlı olan ve bir anlam ifade etmeyen “ONPAH G” yazısının 21/09/2022 tarihinde düzeltilerek müdürlüğe ibraz edildiği, bu belgenin yeni bir sıra cetveli olmadığı, dosyanın incelenmesinde iflas dairesinin tek seferde hatasız sıra cetveli hazırlayamayacağının açık olduğu, şirketle ilgili ilk olarak hazırlanan 28/02/2022 tarihli sıra cetvelinde birçok hata olduğundan işleme alınmadığı, akabinde 24/03/2022 tarihli üst yazı ile yeni bir sıra cetveli hazırlandığı, 21/09/2022 tarihli olduğu iddia edilen sıra cetvelinin 24/03/2022 tarihli sıra cetvelinin düzeltilmiş hali olduğu şeklinde durumun ortaya konulduğunu, davacının iddia ettiği gibi 21/09/2022 tarihli düzenlenmiş, ilan edilmiş ve tebliğ edilmiş bir sıra cetvelinin bulunmadığını beyanla açılan davanın reddine, yargılama giderleri ve vekalet ücretinin davacı üzerine bırakılmasına karar verilmesini talep etmiştir.
DELİLLER
Mahkememizce, Konya SGK İl Müdürlüğüne müzekkere yazılarak davacının müflis şirkette çalıştığı dönemlere ilişkin hizmet dökümleri celp edilmiş, Konya . İflas Dairesinden davaya konu iflas dosyasında düzenlenen sıra cetveli ve bu dosyada yapılan işlemlere ilişkin bilgi ve belgelen celp edilmiştir.
DAVANIN NİTELİĞİ, DEĞERLENDİRİLME VE GEREKÇE :
Dava, iflas sıra cetveline kayıt kabul davasıdır.
İİK’nun sıra cetveline itiraz ve neticeleri başlıklı 235. maddesi; “(1)Sıra cetveline itiraz edenler, cetvelin ilanından itibaren onbeş gün içinde iflasa karar verilen yerdeki ticaret mahkemesine dava açmaya mecburdurlar. 223 üncü maddenin üçüncü fıkrası hükmü mahfuzdur. Bu davaya bakan mahkeme, davacının isteği halinde ikinci alacaklılar toplantısına katılıp katılmaması ve ne nisbette katılması gerektiği konusunda 302 nci maddenin altıncı fıkrasına kıyasen onbeş gün zarfında karar verir. (2)İtiraz eden, talebinin haksız olarak ret veya tenzil edildiğini iddia ederse dava masaya karşı açılır. Muteriz başkasının kabul edilen alacağına veya ona verilen sıraya itiraz ediyorsa davasını o alacaklı aleyhine açar. (3)Bir alacağın terkini hakkında açılan dava kazanılırsa, bu alacağa tahsis edilen hisse dava masrafları da dahil olduğu halde sıraya bakılmaksızın alacağı nisbetinde itiraz edene verilir ve artanı da diğer alacaklılara sıra cetveline göre dağıtılır. Dava basit yargılama usulü ile görülür. (4)Ancak, itiraz alacağın esas veya miktarına taallük etmeyip yalnız sıraya dair ise şikayet yoliyle icra mahkemesine arz olunur.” hükmünü amirdir.
İİK’nun geç kalan müracaatlar başlıklı 236. maddesi; “(1)Vaktinde deftere kaydettirilmiyen alacaklar iflasın kapanmasına kadar kabul olunur. (2)Geç kalmadan ileri gelen masraflar alacaklıya aittir. Alacaklı bu masrafları peşin vermeğe cebrolunabilir. (3)Müracaattan evvel kararlaştırılmış paylaşmıya alacaklının iştirak hakkı yoktur. (4)İflas idaresi alacağı kabul ederse alacaklılar sıra cetvelini düzeltir ve bunu ilan ile alacaklılara bildirir.” hükmünü amirdir.
Davacı vekili, dava konusu müflis …. Ltd. Şti. hakkında yürütülen Konya . İcra Dairesinin … iflas sayılı dosyasındaki 21/09/2021 tarihli sıra cetvelinde müvekkilinin birinci sırada imtiyazlı alacaklı olarak yer alması gerekirken haksız ve usulsüz olarak sıra cetveline dahil edilmediğini ileri sürerek alacaklarının sıra cetveline kayıt ve kabulünü dava etmiştir.
Aynı davacının aynı alacağına ilişkin olarak mahkememiz … esas sayılı dosyasında da aynı icra dosyasındaki ve bu kez 28/02/2022 tarihli sıra cetveline yönelik açılan bir kayıt kabul davasının olduğu görülmekle bahse konu dosya dosyamız arasına alınmakla incelenmiştir.
Sözü edilen mahkememiz … esas sayılı dosyasına iflas müdürlüğü tarafından verilen 11/11/2022 tarihli yazı cevabında, davacı alacaklı vekilinin 11/11/2022 tarihinde iflas dosyasına vekaletname ve masraf yatırmak suretiyle sıra cetvelinin tebliğini talep ettiği ve bu talebine istinaden sıra cetvelinin 11/11/2022 tarihinde davacının avukatına e-tebliğ olarak tebliğe çıkarıldığı bildirilmiştir. Davacı vekili de bu tebligat esas alınarak davasının süresinde olduğu iddiasındadır.
İflas dosyası incelendiğinde, davacı vekilinin yeni veya geç nitelikte bir alacak bildiriminin olmadığı, 11/11/2022 tarihli dilekçesi ile yalnızca sıra cetvelinin kendisine tebliğini talep ettiği görülmektedir. İflas dairesi tarafından yine söz konusu mahkememiz … esas sayılı dosyasına gönderilen 16/11/2022 tarihli yazı cevabında ise iflas dosyasındaki işlem gören ve ilana çıkarılan sıra cetvelinin 24/03/2022 tarihli sıra cetveli olduğu, 21/09/2022 tarihli sıra cetvelinin yeni bir sıra cetveli olmadığı, sadece iflas idare memurlarının yapmış olduğu maddi hatanın giderimi niteliğindeki bir sıra cetveli olduğu, bu sıra cetvelinin herhangi bir şekilde ilana veya tebliğe çıkarılmadığı bildirilmiştir.
24/03/2022 tarihli sıra cetvelinin düzenlenmesi öncesinde davacının alacak bildirimi sırasında masraf yatırmak suretiyle kendisine tebligat yapılmasını istediğine ilişkin bir kayda iflas dosyasında rastlanmamıştır. Sıra cetveline kayıt kabul davası için öngörülen emredici kanuni süre 15 gündür ve su bu süre sıra cetvelinin ilanından başlar. Bunun tek istisnası alacak bildirimi sırasında masraf yatırılması ve sıra cetvelinin ilgilisine tebliği halinde sıra cetvelinin tebliğinden itibaren 15 günlük sürenin başlamasıdır.
Davacının yeni veya geç nitelikte bir alacak bildirimi yapmadan salt maddi hatalı sıra cetvelinin kendisine tebliğini istemesi ve iflas idaresinin sıra cetvelini davacıya tebliğe çıkarması davacı için dolan sürenin yeniden işlemeye başlamasına imkan vermemelidir. Hak düşürücü süreler kanunda düzenlenen ve hakim tarafından resen gözetilmesi gereken süreler olduğundan bu süreler dolduktan sonra yeniden işlemeye başlamasına imkan yoktur. Bu itibarla 21/09/2022 tarihli sıra cetvelinin yeni bir sıra cetveli olmaması ve bununla birlikte 24/03/2022 tarihli sıra cetveli için de ilandan itibaren 15 günlük hak düşürücü sürenin dolması sebebiyle hukuki yarar ve hak düşürücü süre dava şartı eksikliklerinden davanın reddinin gerektiği kanaatine varılmıştır.
HÜKÜM:Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1-DAVANIN USULDEN REDDİNE,
2-Harçlar Kanunu uyarınca alınması gereken 179,90TL karar ve ilam harcından dava açılırken alınan 80,70TL harcın mahsubu ile bakiye 99,20TL harcın davacıdan tahsili ile hazineye gelir kaydına,
3-Davacının yapmış olduğu yargılama giderinin üzerinde bırakılmasına,
4-Davalı tarafından yapılan 11,50TL vekalet suret harcı yargılama giderinin davacıdan tahsili ile davalıya verilmesine,
5-Davalı vekili yararına AAÜT’nin 7/2 maddesine göre hesaplanan 9.200,00’TL vekalet ücretinin davacıdan tahsili ile davalıya verilmesine,
6-Taraflarca yatırılan gider avansından artan kısmın karar kesinleştiğinde ilgili tarafa iadesine,
Dair ; davacı vekili ile davalı iflas idare vekilinin yüzüne karşı, gerekçeli kararın tebliğinden itibaren 6100 s. HMK’nın 345. maddesi gereğince (2) hafta içerisinde, ilgili BAM Hukuk Dairesi Başkanlığına sunulmak üzere Mahkememize verilecek dilekçe ile istinaf yolu açık olmak üzere ve oy birliğiyle verilen karar açıkça okunup, usulen anlatıldı. 22/02/2023

Başkan Üye Üye Katip