Emsal Mahkeme Kararı Konya 2. Asliye Ticaret Mahkemesi 2022/424 E. 2022/439 K. 28.06.2022 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. KONYA . ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ Esas-Karar No: … Esas – …
T.C.
KONYA
. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
TÜRK MİLLETİ ADINA
GEREKÇELİ KARAR
ESAS NO :
KARAR NO

BAŞKAN :
ÜYE :
ÜYE :
KATİP :

DAVACI :
VEKİLİ :
DAVA : Olağanüstü Genel Kurul İstemli
DAVA TARİHİ :
KARAR TARİHİ :
GEREKÇELİ KARARIN
YAZILDIĞI TARİH :

Mahkememizde görülmekte olan davanın dosya üzerinden yapılan incelemesi sonunda,
HEYETİMİZCE GEREĞİ GÖRÜŞÜLDÜ:
TALEP :
Davacı vekili mahkememize vermiş olduğu 06/06/2022 havale tarihli dava dilekçesinde özetle; müvekkilinin … A.Ş.’de pay sahibi hissedar olduğunu, şirket hissedarlarından … ve …’in vefat etmeleri ile TTK’nun 410/2 maddesinde belirtilen şekilde yönetim kurulunun devamlı olarak toplanamadığını, toplantı nisabının oluşmadığını ve mevcut durumda gerçekleşemediğini, mahkeme izniyle tek hissedara genel kurulu toplantıya çağırma yetkisi verilmesi durumunun zorunluluk olduğunu, şirkette hisse sahibi olan müvekkiline şirketin genel kurulunu toplantıya çağırma izni verilmesini talep ve dava etmiştir.
DAVANIN NİTELİĞİ, DELİLLER, DEĞERLENDİRİLME VE GEREKÇE :
Dava, anonim şirket genel kurulunun toplantıya çağrılmasına izin talebine ilişkindir.
Davacı, şirket hissedarlarının vefatı sebebiyle yönetim kurulunun devamlı olarak toplanamadığını, toplantı nisabının oluşmasına imkan bulunmadığını ileri sürerek TTK’nun 410/2 maddesi gereğince hissedarı olduğu şirketin genel kurulunun yapılabilmesi için toplantıya çağrı izni verilmesini dava etmiştir.
Anonim şirket genel kurulun toplantıya çağrısına ilişkin hükümler TTK 410, 411 ve 412. maddelerinde belirtilmiştir.
TTK’nun 410. Maddesi: ” Genel kurul, süresi dolmuş olsa bile, yönetim kurulu tarafından toplantıya çağrılabilir. Tasfiye memurları da, görevleri ile ilgili konular için, genel kurulu toplantıya çağırabilirler. Yönetim kurulunun, devamlı olarak toplanamaması, toplantı nisabının oluşmasına imkân bulunmaması veya mevcut olmaması durumlarında, mahkemenin izniyle, tek bir pay sahibi genel kurulu toplantıya çağırabilir. Mahkemenin kararı kesindir.” hükmünü içermektedir.
Genel kurulu toplantıya çağıracak asıl yetkili yönetim kuruludur. 410. maddede belirtilen pay sahibi, tasfiye memurları ile 411. maddede belirtilen azlık, ikincil yetkililer olarak düzenlenmiştir. Çağrıya yetkili olanlar bu şekliyle sınırlı sayıda gösterilmiştir. Esas sözleşme ile kanunda gösterilenler dışında kimseye yetki tanınamayacaktır. (… Sermaye Ortaklıklarının Yeni Hukuku 3. Bası syf:260-261-262)
Davacının eldeki davada hiç kimseye husumet yöneltmediği, davayı hasımsız olarak açtığı anlaşılmaktadır. Oysa ki, genel kurulu çağrıya izin istemli davaların ilgili şirkete husumet yöneltmek suretiyle açılması gerekmektedir.
Hasımsız olarak açılan davaya sonradan hasım ilave edilmesinin usulen mümkün olmaması ve husumet eksikliği durumunun sonradan ıslahla dahi düzeltilebilir nitelikte bulunmaması (Yargıtay . Hukuk Dairesi … E. … K.) sebebiyle davanın husumet eksikliğinden usulden reddine karar vermek gerekmiştir.
HÜKÜM:Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1-DAVANIN USULDEN REDDİNE,
2-Harç peşin alındığından yeniden harç alınmasına yer olmadığına,
3-Davacı tarafından yapılan yargılama giderlerinin kendi üzerinde bırakılmasına,
4-Davacı tarafından yatırılan gider avansından artan kısmın karar kesinleştiğinde davacıya iadesine,
5-İş bu karar duruşma yapılmaksızın evrak üzerinden yapılan inceleme sonunda verildiğinden ve talep olmadan gerekçeli karar tebliğe çıkarılamayacağından varsa gider avansından harca yapılarak davanın 28/06/2022 tarihinde karara bağlandığı ve talep halinde gerekçeli kararın tebliğe çıkarılabileceği hususlarının tüm taraflara tebliğine,
Dair; tarafların yokluğunda, TTK’nun 410. Maddesi gereğince KESİN olmak üzere oy birliğiyle karar verildi.28/06/2022

Başkan Üye Üye Katip