Emsal Mahkeme Kararı Konya 2. Asliye Ticaret Mahkemesi 2021/473 E. 2022/43 K. 19.01.2022 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C.
KONYA
. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ TÜRK MİLLETİ ADINA
GEREKÇELİ KARAR
ESAS NO :
KARAR NO :

BAŞKAN :
ÜYE :
ÜYE :
KATİP :
DAVACI :
VEKİLİ :

DAVALI :

DAVA : Şirketin İhyası
DAVA TARİHİ :
KARAR TARİHİ :
GEREKÇELİ KARARIN
YAZILDIĞI TARİH :

Mahkememizde görülmekte olan Şirketin İhyası davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
TALEP :
Davacı vekili mahkememize vermiş olduğu 23/09/2021 havale tarihli dava dilekçesinde özetle; Müvekkili kurumun Konya İl Müdürlüğünde kayıtlı olan … San. Ltd. Şti. adına işlem gören iş yeri ile ilgili olarak asgari işçilik uygulaması yapıldığını ve çıkan işçilik prim borcunun işverene tebellüğ edilmesi gerektiğini, Ticaret Sicil Müdürlüğü gazetesinde yapılan araştırmada söz konusu şirketin ticaret sicilinin resen silindiğinin tespit edildiğini, ortaya çıkan hukuki ilişkilerin sonuçlanabilmesi için şirketin tüzel kişilik kazanması gerektiğini, şirket tasfiyesinin yasalara uygun yapılmadığını beyanla fazlaya ilişkin her türlü talep ve dava hakları saklı kalmasına, resen usulüne uygun olarak tasfiye edilmemiş olan … Ltd. Şti’nin ihyasına ve tesciline, yargılama giderleri ve vekalet ücretinin davalıdan tahsiline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Davacı vekili mahkememize vermiş olduğu 18/10/2021 havale tarihli cevaba cevap dilekçesinde özetle; davalının cevaplarını kabul etmediklerini, ticaret sicil kayıtlarında şirketin 22/05/2015 tarihinde resen sicil kaydının silindiğini, müvekkil kurumun şirketin ihyasına yönelik bir dava açılıp açılmadığını öğrenme şansının olmadığını, yapılan araştırmalarda resen tasfiye edildiğinin öğrenildiğini, davalı tarafın iddialarının araştırılarak Konya . Asliye Ticaret Mahkemesi dosyasının incelenmesini talep ettiklerini beyan etmiştir.
CEVAP:
Davalı … Sicil Müdürlüğünce mahkememize verilen 15/10/2021 havale tarihli cevap dilekçesinde özetle; davacının açmış olduğu davanın esas itibariyle konusuz kaldığını, davaya konu … Ltd. Şti’nin Konya . Asliye Ticaret Mahkemesinin 04/03/2020 tarih, … esas, … karar sayılı ilamı ile ihyasına karar verildiğini ve 07/10/2020 tarihinde tescil edilerek kurumları gazetede yayınlandığını, şirketin tasfiye sürecinde olduğunu belirterek şirketin ihyası talebinin hukuki yararı olmadığınden açılan davanın reddine, müdürlükleri adına vekalet ücreti ve yargılama giderine hükmedilmemesine karar verilmesini talep etmiştir.
DELİLLER:
Mahkememizce tarafların bildirmiş olduğu deliller toplanmış, Ticaret Sicil Müdürlüğünden davaya konu şirkete ait tüm bilgi ve belgeler celp edilmiştir.
DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE :
Dava, dava konusu şirketin ihyasına ve ek tasfiyesinin sağlanmasına ilişkindir.
Davacı vekili, dava konusu şirket ile işçilik prim borçlarından kaynaklı anlaşmazlıklarının bulunduğunu belirterek şirketin yeniden ticaret siciline tescil edilmesini ve ek tasfiyesinin sağlanmasını talep etmiştir.
6102 Sayılı Türk Ticaret Kanununun limited şirketler ile ilgili tasfiye başlıklı 643. maddesi; “(1)Tasfiye usulü ile tasfiyede şirket organlarının yetkileri hakkında anonim şirketlere ilişkin hükümler uygulanır.” hükmünü amirdir.
6102 Sayılı Türk Ticaret Kanununun anonim şirketler ile ilgili ek tasfiye başlıklı 547. maddesi; “(1)Tasfiyenin kapanmasından sonra ek tasfiye işlemlerinin yapılmasının zorunlu olduğu anlaşılırsa, son tasfiye memurları, yönetim kurulu üyeleri, pay sahipleri veya alacaklılar, şirket merkezinin bulunduğu yerdeki asliye ticaret mahkemesinden, bu ek işlemler sonuçlandırılıncaya kadar, şirketin yeniden tescilini isteyebilirler. (2)Mahkeme istemin yerinde olduğuna kanaat getirirse, şirketin ek tasfiye için yeniden tesciline karar verir ve bu işlemlerini yapmaları için son tasfiye memurlarını veya yeni bir veya birkaç kişiyi tasfiye memuru olarak atayarak tescil ve ilan ettirir.” hükmünü amirdir.
6102 Sayılı Türk Ticaret Kanununun GEÇİCİ 7. maddesi;
“(1)1/7/2015 tarihine kadar aşağıdaki hâlleri tespit edilen ya da bildirilen anonim ve limited şirketler ile kooperatiflerin tasfiyeleri ve ticaret sicilinden kayıtlarının silinmesi, ilgili kanunlardaki tasfiye usulüne uyulmaksızın bu madde uyarınca yapılır.
(2)Davacı veya davalı sıfatıyla devam eden davaları bulunan şirket veya kooperatiflere bu madde hükümleri uygulanmaz.
(15)……….Ticaret sicilinden kaydı silinen şirket veya kooperatifin alacaklıları ile hukuki menfaatleri bulunanlar haklı sebeplere dayanarak silinme tarihinden itibaren beş yıl içinde mahkemeye başvurarak şirket veya kooperatifin ihyasını isteyebilir.” hükmünü amirdir.
HMK’nun dava şartları başlıklı 114. maddesi; “(1)Dava şartları şunlardır: a)Türk mahkemelerinin yargı hakkının bulunması. b)Yargı yolunun caiz olması. c)Mahkemenin görevli olması. ç)Yetkinin kesin olduğu hâllerde, mahkemenin yetkili bulunması. d)Tarafların, taraf ve dava ehliyetine sahip olmaları; kanuni temsilin söz konusu olduğu hâllerde, temsilcinin gerekli niteliğe sahip bulunması. e)Dava takip yetkisine sahip olunması. f)Vekil aracılığıyla takip edilen davalarda, vekilin davaya vekâlet ehliyetine sahip olması ve usulüne uygun düzenlenmiş bir vekâletnamesinin bulunması. g)Davacının yatırması gereken gider avansının yatırılmış olması. ğ)Teminat gösterilmesine ilişkin kararın gereğinin yerine getirilmesi. h)Davacının, dava açmakta hukuki yararının bulunması. ı)Aynı davanın, daha önceden açılmış ve hâlen görülmekte olmaması. i)Aynı davanın, daha önceden kesin hükme bağlanmamış olması. (2)Diğer kanunlarda yer alan dava şartlarına ilişkin hükümler saklıdır.” hükmünü amirdir.
HMK’nun dava şartlarının incelenmesi başlıklı 115. maddesi; “(1) Mahkeme, dava şartlarının mevcut olup olmadığını, davanın her aşamasında kendiliğinden araştırır. Taraflar da dava şartı noksanlığını her zaman ileri sürebilirler. (2)Mahkeme, dava şartı noksanlığını tespit ederse davanın usulden reddine karar verir. Ancak, dava şartı noksanlığının giderilmesi mümkün ise bunun tamamlanması için kesin süre verir. Bu süre içinde dava şartı noksanlığı giderilmemişse davayı dava şartı yokluğu sebebiyle usulden reddeder. (3)Dava şartı noksanlığı, mahkemece, davanın esasına girilmesinden önce fark edilmemiş, taraflarca ileri sürülmemiş ve fakat hüküm anında bu noksanlık giderilmişse, başlangıçtaki dava şartı noksanlığından ötürü, dava usulden reddedilemez.” hükmünü amirdir.
Konya Ticaret Sicil Müdürlüğünün dosyaya gönderdiği 28/09/2021 tarihli yazı cevabı ve eklerinden ve ayrıca davalı sicil müdürlüğünün dosyaya sunduğu cevap dilekçesi ve eklerinden anlaşıldığı üzere, dava konusu şirketin TTK’nun Geçici 7. maddesi gereğince 22/05/2015 tarihinde ticaret sicilinden resen terkin edildiği ancak bahse konu şirketin Konya . Asliye Ticaret Mahkemesinin … esas, … karar sayılı 06/03/2020 tarihli ve 01/07/2020 kesinleşme tarihli kararı ile ihyasına ve Konya Ticaret Sicil Müdürlüğüne yeniden tesciline karar verildiği dava tarihi itibariyle ihyası istenilen şirketin ticaret siciline kayıtlı olduğu ve tasfiye sürecinde bulunduğu görülmektedir.
Dava konusu şirket ticaret sicilinden resen terkin edilmiş ise de, kesinleşen mahkeme kararıyla ihya edildiğinden halen ticaret sicilinde aktif bir şekilde kayıtlıdır. Ticaret sicilinde aktif ve kayıtlı şirketin ihyasının istenilmesinde davacının hukuki yararı yoktur. HMK nun 114/1-h maddesi ve HMK nun 115/2. maddesi gereğince dava şartlarından olan bu hususun sonradan giderilmesi mümkün olmadığından dava şartı yokluğu nedeniyle davanın usulden reddine ilişkin aşağıdaki hükmün kurulması gerekmiştir.
HÜKÜM:Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1-DAVANIN DAVA ŞARTI EKSİKLİĞİNDEN USULDEN REDDİNE,
2-Davacı kurum harçtan muaf olduğundan harç alınmasına yer olmadığına.
3-Davacı tarafından yapılan yargılama giderlerinin kendi üzerinde bırakılmasına,
4-Davacı tarafından yatırılan gider avansından artan kısmın karar kesinleştiğinde davacıya iadesine,
Dair ; davacı vekilinin yüzüne karşı, davalının yokluğunda gerekçeli kararın tebliğinden itibaren 6100 s. HMK’nın 345. maddesi gereğince (2) hafta içerisinde, ilgili BAM Hukuk Dairesi Başkanlığına sunulmak üzere Mahkememize verilecek dilekçe ile istinaf yolu açık olmak üzere ve oy birliğiyle verilen karar açıkça okunup, usulen anlatıldı. 19/01/2022

Başkan … Üye … Üye … Katip …