Emsal Mahkeme Kararı Konya 2. Asliye Ticaret Mahkemesi 2021/367 E. 2021/376 K. 09.09.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C.
KONYA TÜRK MİLLETİ ADINA
. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ GEREKÇELİ KARAR
ESAS NO :
KARAR NO :

HAKİM :
KATİP :

DAVACI :
VEKİLİ :

DAVA : Kıymetli Evrak İptali (Çek İptali (Hasımsız))
DAVA TARİHİ :
KARAR TARİHİ :
GEREKÇE YAZIM TARİHİ:

Mahkememizde görülmekte olan Kıymetli Evrak İptali davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
TALEP :
Davacı mahkememize vermiş olduğu 28/07/2021 havale tarihli dava dilekçesinde özetle; davaya konu bir kısım çek ve bonoların keşide edilerek ve cirolar ile müvekkili elinde iken … ismine ve emrine cirolu olarak müvekkili tarafından kargo yoluyla gönderildiğini, … Şubesinden 02/07/2021 tarihinde … kargo takip numarası ile gönderilen kargonun kaybolduğunun kargo şirketi tarafından bildirildiğini, kaybolan çek ve bonolar sebebiyle müvekkilinin zarara uğrayacağını ve kullanılmasının suç teşkil edeceğini, bu hususta savcılığa müracaat ettiklerini beyanla öncelikle bono ve çeklerin ödenmemesi için ödeme yasağı konulmasını ve zayi olduğuna karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE :
İşbu davanın yargılaması sırasında davacı 26/08/2021 havale tarihli dilekçe ile davadan feragat ettiklerini, dosya kapsamında dava konusu senetler için konulmuş olan tedbirlerin kaldırılması talebini mahkememize bildirmiştir.
HMK nun 307. maddesi “(1)Feragat, davacının, talep sonucundan kısmen veya tamamen vazgeçmesidir.” hükmünü amirdir.
HMK nun 309. maddesi “(1)Feragat ve kabul, dilekçeyle veya yargılama sırasında sözlü olarak yapılır. (2)Feragat ve kabulün hüküm ifade etmesi, karşı tarafın ve mahkemenin muvafakatine bağlı değildir. (3)Kısmen feragat veya kabulde, feragat edilen veya kabul edilen kısmın, dilekçede yahut tutanakta açıkça gösterilmesi gerekir. (4)Feragat ve kabul, kayıtsız ve şartsız olmalıdır.” hükmünü amirdir.
HMK nun 310. maddesi “(1)Feragat ve kabul, hüküm kesinleşinceye kadar her zaman yapılabilir.” hükmünü amirdir.
HMK nun 311. maddesi “(1)Feragat ve kabul, kesin hüküm gibi hukuki sonuç doğurur. İrade bozukluğu hâllerinde, feragat ve kabulün iptali istenebilir.” hükmünü amirdir.

HMK nun 312. maddesi “(1)Feragat veya kabul beyanında bulunan taraf, davada aleyhine hüküm verilmiş gibi yargılama giderlerini ödemeye mahkûm edilir. Feragat ve kabul, talep sonucunun sadece bir kısmına ilişkin ise yargılama giderlerine mahkûmiyet, ona göre belirlenir. (2)Davalı, davanın açılmasına kendi hâl ve davranışıyla sebebiyet vermemiş ve yargılamanın ilk duruşmasında da davacının talep sonucunu kabul etmiş ise yargılama giderlerini ödemeye mahkûm edilmez.” hükmünü amirdir.
Davadan feragat, kesin hükmün yasal sonuçlarını doğuran ve davayı sonuçlandıran taraf işlemi olup, davalının kabulüne dâhi bağlı değildir. Bu durumlar karşısında davacının davasından feragat etmesi nedeniyle davanın reddine ilişkin aşağıdaki hükmün kurulması gerekmiştir.
HÜKÜM:Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1-Vaki feragat nedeniyle DAVANIN REDDİNE
2-Peşin alınan 59,30TL harçtan alınması gereken 19,77TL harcın mahsubu ile fazla alınan 39,53TL’nin harcın kararın kesinleşmesi ve talep halinde davacıya iadesine,
3-Dava konusu çekler için konulmuş olan ödeme yasağına yönelik İHTİYATİ TEDBİRİN KALDIRILMASINA, bu hususta ilgili banka şubelerine yazı yazılmasına,
4-Davacı tarafından yapılan yargılama giderlerinin kendi üzerinde bırakılmasına,
5-Davacı tarafından yatırılan gider avansından artan kısmın karar kesinleştiğinde davacıya iadesine,
Dair, davacının yokluğunda, gerekçeli kararın tebliğinden itibaren iki hafta içerisinde Konya Bölge Adliye Mahkemesi’nde istinaf kanun yolu açık olmak üzere dosya üzerinden yapılan inceleme sonucu karar verildi.09/09/2021

Katip Hakim