Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.
T.C. KONYA . ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ Esas-Karar No: … E. – … K.
T.C.
KONYA TÜRK MİLLETİ ADINA
. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ KARAR
ESAS NO :
KARAR NO :
BAŞKAN :
ÜYE :
ÜYE :
KATİP :
DAVACI :
DAVALI :
DAVA : LİMİTED ŞİRKETİ GENEL KURUL TOPLANTISINA ÇAĞRI İZNİ
DAVA TARİHİ :
KARAR TARİHİ :
GEREKÇELİ KARARIN
YAZILDIĞI TARİH :
Davacı tarafından davalı aleyhine açılan davanın yapılan yargılaması sonunda;
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ :
Davacı … 18/01/2023 tarihli dilekçesiyle; kendisinin davalı şirketin %99 hissesine sahip olduğunu, diğer hissedar …’ın ise %1 hisseye sahip olduğunu, …’ın davalı şirketin münferit yetkili tek temsilcisi olup şirketin işleri ile ilgilenmediğini, şirket genel kurulunu (ortaklar kurulunu) toplantıya çağırmadığını, şirket ortaklar kurulunun yapılmasında aciliyet bulunduğunu beyan ederek, 6102 s. TTK’nin 410. maddesi gereğince şirket genel kurulunu toplantıya çağırmak üzere kendisine izin verilmesini ve şirket yöneticisinin şirketi borçlandırıcı ve malvarlığını azaltıcı işlemlerinin önlenmesi için de ihtiyati tedbir kararı verilmesini dava ve talep etmiştir.
Davalı şirkete ait genel kurul toplantılarını gösterir Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi ilgili suretleri re’sen çıkartılarak dosyamıza konulmuştur.
İncelenen dosya kapsamı ve toplanan deliller bir bütün halinde değerlendirildiğinde;
Dava, “Limited Şirketi Genel Kurul Toplantısına Çağrı İzni” davasıdır.
6102 s. TTK’nin 410. maddesine göre, “(1) Genel kurul, süresi dolmuş olsa bile, yönetim kurulu tarafından toplantıya çağrılabilir. Tasfiye memurları da, görevleri ile ilgili konular için, genel kurulu toplantıya çağırabilirler.
(2) Yönetim kurulunun, devamlı olarak toplanamaması, toplantı nisabının oluşmasına imkân bulunmaması veya mevcut olmaması durumlarında, mahkemenin izniyle, tek bir pay sahibi genel kurulu toplantıya çağırabilir. Mahkemenin kararı kesindir.”
Somut olayda ; Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi’ne göre, davalı şirketin en son genel kurulunun 07/12/2012 tarihinde yapıldığı anlaşılmıştır.
Her ne kadar ortaklardan herhangi birisinin 6102 s. TTK’nin 410. maddesine göre genel kurulun toplantıya çağrılması için mahkemeden izin alması mümkünse de, bu iznin 6102 TTK’nin 410. maddesin göre verilebilmesi için, yönetim kurulunun sürekli olarak toplanamaması veya toplantı nisabının oluşmasına imkan bulunmaması ya da yönetim kurulunun mevcut olmaması gerekmektedir.
Davalı şirketin yönetim kuruluna 07/12/2022 tarihli genel kurul kararı ile …’ın aksi karar alınıncaya kadar geçerli olmak üzere müdür olarak atandığı, görevinin başında bulunduğu, yönetim kurulunun sürekli olarak toplanamaması veya toplantı nisabının oluşmaması ya da yönetim kurulunun bulunmaması şartlarının gerçekleşmediği anlaşıldığından, davacının ispat edilemeyen davasının ve tedbir taleplerinin reddine karar vermek gerekmiş, dosya üzerinden yapılan inceleme sonucu oluşan vicdani kanaat ile aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM : Yukarıda açıklanan gerekçelerle ;
1-Davacının davasının İSPAT EDİLEMEMESİ NEDENİYLE REDDİNE,
2-Davacının İHTİYATİ TEDBİR TALEPLERİNİN REDDİNE,
3-Karar tarihi itibariyle alınması gereken maktu ret karar ve ilam harcı peşin alındığından yeniden harç alınmasına yer olmadığına,
4-Davacı tarafından yapılan yargılama giderleri ile gerekçeli kararın tebliği için davacı avansından yapılacak yargılama giderlerinin davacı üzerinde bırakılmasına,
5-Davacı tarafından yatırılan gider avansından artan kısmın, 6100 s. HMK.nun 333. maddesine göre ve re’sen davacıya iadesine,
Dair ; dosya üzerinden yapılan inceleme sonucu 6102 s. TTK’nin 410/2. maddesi gereğince kesin olarak ve oy birliğiyle karar verildi. 20/01/2023
Başkan Üye Üye Katip