Emsal Mahkeme Kararı Konya 1. Asliye Ticaret Mahkemesi 2023/444 E. 2023/489 K. 04.09.2023 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. KONYA . ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ Esas-Karar No: …E. – …K.
T.C.
KONYA TÜRK MİLLETİ ADINA
. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ KARAR
ESAS NO :
KARAR NO :

BAŞKAN : … …
ÜYE : … …
ÜYE : … …
KATİP : … …

DAVACI :
VEKİLİ :
DAVALI : HASIMSIZ
DAVA : ADİ KONKORDATO
DAVA TARİHİ :
KARAR TARİHİ :
GEREKÇELİ KARARIN
YAZILDIĞI TARİH :

Davacı tarafından hasımsız olarak açılan davanın yapılan yargılaması sonunda;
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ :
Davacı vekili 20/07/2023 tarihli dilekçesiyle; davacı şirketin ödeme güçlüğüne düştüğünü, iyiniyetli olarak borçlarını ödemek istediğini, bu amaçla adi konkordato ön projesi hazırlandığını beyan ederek, davacı şirkete konkordato mühleti verilmesini, bu talebin kabul edilmemesi halinde ise davacı şirketin feshine karar verilmesini dava ve talep etmiştir.
Davacı vekili, ön proje ve ekli belge suretlerini sunmuştur. Davacı vekiline eksik belgelerin ibrazı için ihtarname tebliğ edilerek kesin süre tanınmasına rağmen kesin süre içerisinde eksikliklerin tamamen giderilmediği anlaşılmıştır.
İncelenen dosya kapsamı ve toplanan deliller bir bütün halinde değerlendirildiğinde;
Dava, “Konkordato” davasıdır.
2004 s. İİK’nın 286. maddesine ve 30/01/2019 gün ve 30671 s. RG’de yayınlanan Konkordato Talebine Eklenecek Belgeler Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre “borçlu, konkordato talebine aşağıdaki belgeleri ekler” : (Ynt. mad. 5)
a) Konkordato ön projesi.
b) Borçlunun malvarlığının durumunu gösterir belgeler.
c) Alacaklı ve alacak listesi.
ç) Karşılaştırma tablosu.
d) Makul güvence veren denetim raporu.
1) Borçlu İFLASA TABİ OLMAYAN KİŞİLERDEN İSE sadece KONKORDATO ÖN PROJESİ, ALACAKLI VE ALACAK LİSTESİ ile uygun düştüğü ölçüde borçlunun MALVARLIĞINI GÖSTERİR BELGELER konkordato talebine eklenir. (mad. 5/2)
2) İSTENİLEN BELGELERİN NİTELİKLERİ ;
a) KONKORDATO ÖN PROJESİ (mad. 5/1-a)
(Ön projenin aşağıda yazılı bilgileri içermesi zorunludur) (mad. 6/1)
aa) Borçlunun, borçlarını hangi oranda veya vadede ödeyeceği(mad.6/1-a)
bb) Alacaklıların, alacaklarından hangi oranda vazgeçmiş olacakları(mad. 6/1-b)
cc) Borçlunun, ödemelerin yapılması için mallarını satıp satmayacağı(mad. 6/1-c)
çç) Borçlunun faaliyetine devam edebilmesi ve alacaklılara ödemelerini yapabilmesi için gerekli malî kaynağı hangi yöntemle sağlayacağı; bu kapsamda sermaye artırımı veya kredi temini yoluna gidip gitmeyeceği yahut başka bir yöntem kullanıp kullanmayacağı (mad. 6/1-ç)
b) BORÇLUNUN MALVARLIĞININ DURUMUNU GÖSTERİR BELGELER; (mad.7)
BORÇLU DEFTER TUTMAYA MECBUR KİŞİLERDEN İSE ;
aa) İşletmenin devamlılığı esasına ve 6102 s. Türk Ticaret Kanunu’na göre hazırlanan son bilanço (mad. 7/1-a)
bb) Gelir tablosu (mad. 7/1-b)
cc) Nakit akım tablosu (mad. 7/1-c)
2018/11597 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı uyarınca, bağımsız denetime tabi olan borçlular için, (aa), (bb) ve (cc) bentlerinde sayılanların, bağımsız denetimden geçmiş olması gerekir. (mad. 7/2)
çç) İşletmenin devamlılığı esasına göre hazırlanan ara bilanço (mad. 7/1-ç)
dd) Aktiflerin muhtemel satış fiyatları üzerinden hazırlanan (aktiflerin rayiç (muhtemel satış) değerini, pasifler yönünden ise kısa ve uzun vadeli yabancı kaynakları (yani uzun ve kısa vadeli bütün borçları) gösterir, özkaynakların da yer almadığı ve ayrıca aktifler ile pasifleri karşılaştırmaya elverişli olacak şekilde hazırlanan) ara bilanço mad. 7/1-d),
ee) Ticari defterlerin açılış ve kapanış tasdikleri ile varsa elektronik ortamda oluşturulan defterlere ilişkin e-defter berat bilgileri (mad. 7/1-e)
E-DEFTER TUTULMUYORSA ;
aaa) Yevmiye, defteri kebir ve envanter defterlerinin 2018 yılı açılış tasdiklerini gösterir belge fotokopisi
bbb) Yevmiye defterinin 2017 (veya süresi dolmuş ise 2018) yılı kapanış tasdikini gösterir belge fotokopisi
ccc) Yevmiye, defteri kebir ve envanter defterlerinin 2019 yılı açılış tasdiklerini gösterir belge fotokopisi
E-DEFTER TUTULUYORSA ;
ddd) Envanter defterinin 2019 yılı Noter Açılış Tasdiki belgesi fotokopisi
eee) Yevmiye defteri ve defteri kebirin, dava tarihinden geriye dönük son 3 ay öncesinden başlayan ve başladığı tarihten geriye doğru 1 yıllık süre için Aylık Kapanış Berat fotokopileri.
ff) Defter tutmaya mecbur borçlunun malî durumunu açıklayıcı DİĞER BİLGİ VE BELGELER (7/1-ğ)
(Borçlu DEFTER TUTMAYA MECBUR KİŞİLERDEN DEĞİL İSE malvarlığının durumunu göstermek için sadece aşağıdaki belgeleri sunar) (mad. 7/1, 7/1-ğ) ;
aaa) Davacıya ait taşınmazları gösterir tapu kayıt suretleri,
bbb) Davacıya ait varsa marka ve patent belge suretleri,
ccc) Davacıya ait araçları gösterir araç ruhsat fotokopileri,
ddd) Halen çalışan sigortalı sayısını da gösterir SGK Sigortalı Hizmet Listesi
eee) Davacı şirkete ait Ticaret Sicil Müdürlüğü kaydı (şirketin merkez adresi, ödenmiş sermayesini ve ortakların isimleri ile hisse durumlarını gösterecek şekilde)
gg) Maddi ve maddi olmayan duran varlıklara ait olup defter değerlerini içeren listeler, (AYRINTILI MİZAN) (mad. 7/1-f)
hh) Tüm alacak ve borçları vadeleri ile birlikte gösteren liste ve belgeler (mad. 7/1-g)
c) Alacaklıları, alacak miktarlarını ve alacaklıların imtiyaz durumunu gösteren liste (mad. 8)
ç) Konkordato ön projesinde yer alan teklife göre alacaklıların eline geçmesi öngörülen miktar ile borçlunun iflâsı hâlinde alacaklıların eline geçebilecek muhtemel miktarı karşılaştırmalı olarak gösteren tablo (mad. 9)
d) Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumunca yetkilendirilen bağımsız denetim kuruluşu tarafından (25/03/2020 gün ve 31079 s. Resmi Gazete’de yayınlanan KGK kararına göre, sadece “kamu yararını ilgilendiren kuruluşlar (KAYİK) dahil bağımsız denetim” yetkisine sahip kuruluşlar tarafından hazırlanabilecek) Türkiye Denetim Standartlarına göre yapılacak denetim kapsamında hazırlanan ve konkordato ön projesinde yer alan teklifin gerçekleşeceği hususunda makul güvence veren denetim raporu ile dayanakları(mad. 10),
Borçlunun malvarlığının durumunu gösteren belgeler ile alacaklı ve alacak listesi, Bağımsız Denetim Standardı 805’e; konkordato ön projesi ile karşılaştırma tablosu, Güvence Denetimi Standardı 3000 ve Güvence Denetimi Standardı 3400’e uygun olarak denetlenir. (mad. 13)
3) Borçlu, konkordato sürecinde mahkeme veya komiser tarafından istenebilecek diğer belge ve kayıtları da ibraz etmek zorundadır. (mad.11)
4) SON BİLANÇONUN, GELİR TABLOSUNUN ve NAKİT AKIM TABLOSUNUN tarihi bakımından bunların hesap dönemi kapanışı üzerinden 1 TAKVİM YILI GEÇMEMİŞ OLMALIDIR (mad. 7/3)
5) DİĞER TABLO, BİLGİ VE BELGELERİN tarihi ise MAHKEMEYE BAŞVURU TARİHİNDEN EN FAZLA 90 GÜN ÖNCESİNE AİT OLABİLİR (mad. 7/3)
6) SON BİLANÇONUN, GELİR TABLOSUNUN, NAKİT AKIM TABLOSUNUN, İşletmenin devamlılığı esasına göre hazırlanan ARA BİLANÇONUN ve Aktiflerin muhtemel satış fiyatları üzerinden hazırlanan ARA BİLANÇONUN, FİNANSAL RAPORLAMA ÇERÇEVESİNE UYGUN OLARAK HAZIRLANMASI gerekir (mad. 7/4).
Somut olayda ; 21/07/2023 tarihli ihtarnamenin, davacı vekiline 26/07/2023 tarihinde tebliğ edilmesine rağmen, ihtarnamede açıkça yazılı (ihtarnamedeki sıralamaya göre; 3/a, b, c, ç, d maddelerindeki) eksik belgelerin, 2 haftalık kesin süre içerisinde tamamen ve eksiksiz olarak giderilmediği, ihtarnameye rağmen sunulan belgelerin de bu eksikliği giderici nitelikte olmadığı anlaşıldığından davacının davasının 6100 s. HMK’nin 114/2 ve 115. maddeleri gereğince dava şartı yokluğu nedeniyle usulden reddine karar vermek gerekmiştir.
Her ne kadar, davacı tarafından konkordato mühleti verilmemesi halinde davacı şirketin iflasına karar verilmesi istenilmiş ise de; bu talebin 6100 s. HMK’nin 111. maddesi kapsamında terditli bir talep olarak değerlendirilemeyeceği sonucuna varılmıştır.
6100 s. HMK’nin 111/1. maddesine göre, “(1) Davacı, aynı davalıya karşı birden fazla talebini, aralarında aslilik-ferîlik ilişkisi kurmak suretiyle, aynı dava dilekçesinde ileri sürebilir. Bunun için, talepler arasında hukuki veya ekonomik bir bağlantının bulunması şarttır.”
6100 s. HMK’nin 111. maddesinin gerekçesine göre de, “Buna göre bir terditli davadan söz edilebilmesi için şu iki şartın bir arada bulunması gerekir: a) Aynı davalıya karşı ileri sürülecek birden ziyade talep arasında bir aslîlik-ferîlik ilişkisi mevcut olmalıdır. Yani dava dilekçesinde önce aslî talep daha sonra da fer’î talep belirtilmiş bulunmalıdır. b) Birlikte ileri sürülen bu talepler arasında, hukukî veya ekonomik bir bağ bulunmalıdır. Terditli dava açılması, şarta bağlı dava ikame edilmesi anlamına gelmez. Davacı böyle bir yol izlemek suretiyle taleplerine ilişkin olarak mahkemece gerçekleştirilecek olan incelemenin sırasını belirlemektedir.”
Adi konkordato davası ve borçlunun açtığı iflas davaları hasımsız davalar olup, aynı davalıya karşı ileri sürülmüş taleplerden söz edilemeyeceğinden açılan bu davanın terditli dava olmadığı, iflas talebinin fer’i bir talep olduğu sonucuna varılmış, asli talebin reddedilmesi karşısında (terditli görülmeyen) fer’i talebin değerlendirilmesine ihtiyaç hissedilmemiş ve dosya üzerinden yapılan inceleme sonucu oluşan vicdani kanaat ile aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM : Yukarıda açıklanan gerekçelerle ;
1-Davacının davasının DAVA ŞARTI YOKLUĞU NEDENİYLE USULDEN REDDİNE
2-Karar tarihi itibariyle alınması gereken maktu ret karar ve ilam harcı peşin alındığından yeniden harç alınmasına yer olmadığına,
3-Davacı tarafından yapılan yargılama giderleri ile gerekçeli kararın tebliği için davacı avansından yapılacak yargılama giderlerinin davacı üzerinde bırakılmasına,
4-Davacı tarafından yatırılan gider avansından artan kısmın, 6100 s. HMK.nun 333. maddesine göre karar kesinleştiğinde ve re’sen davacıya iadesine,
Dair ; dosya üzerinden yapılan inceleme sonucu, gerekçeli kararın tebliğinden itibaren 2004 s. İİK.nin 293. maddesi gereğince ( 10 ) gün içerisinde, Konya BAM ilgili Hukuk Dairesi Başkanlığına sunulmak üzere Mahkememize verilecek dilekçe ile istinaf yolu açık olmak üzere tensiben ve oy birliğiyle karar verildi. 04/09/2023

Başkan … Üye … Üye … Katip …