Emsal Mahkeme Kararı Konya 1. Asliye Ticaret Mahkemesi 2022/531 E. 2022/548 K. 28.09.2022 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. KONYA . ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ Esas-Karar No: … E. – … K.
T.C.
KONYA TÜRK MİLLETİ ADINA
. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ KARAR
ESAS NO :
KARAR NO:

BAŞKAN : … …
ÜYE : … …
ÜYE : … …
KATİP :

DAVACI :
VEKİLİ :
DAVALI : HASIMSIZ
DAVA : MALVARLIĞININ TERKİ SURETİYLE KONKORDATO
DAVA TARİHİ :
KARAR TARİHİ :
GEREKÇELİ KARARIN
YAZILDIĞI TARİH :

Davacı tarafından hasımsız açılan davanın yapılan yargılaması sonunda;
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ :
Davacı şirket temsilcisi 27/07/2022 tarihli dilekçesiyle; davacı şirketin borçlarını vadesi geldiği halde ödeyemez duruma geldiğini, ödeme güçlüğü içerisine düştüğünü, davacı şirketin bütün faaliyetlerinin durduğunu, herhangi bir gelirinin kalmadığını, davacı şirketin piyasa değeri 50.000.000 TL.’nin üzerinde 4 adet taşınmazının bulunduğunu, borçlarının yaklaşık 30.000.000 TL. civarında olduğunu, davacı şirketin aktifinde bulunan bütün malvarlığını dava dışı 3. kişinin devralmayı istediğini ve bu 3. kişinin alacaklıların alacaklarını da ödemeyi taahhüt ettiğini beyan ederek, davacı şirkete 3 aylık geçici mühlet verilmesini, gerekli tedbirlere hükmedilmesini ve davacı şirketin aktifinin terki suretiyle şirket aktiflerinin 3. kişilere satışı ve gerekse diğer teminat ve mevcudadının alacaklılara terki veya alacaklar kurulunun öngöreceği şekilde satılarak bedelinin yasal çerçevede paylaştırılması şeklinde konkordato taleplerinin kabulüne karar verilmesini dava ve talep etmiştir.
Davacı şirket temsilcisi tarafından, ön proje ve ekli belge suretlerini sunmuştur. Davacı şirkete sonradan avukat tayin edilmiştir. Davacı vekiline eksik belgelerin ibrazı için 06/09/2022 tarihli ihtarname tebliğ edilerek kesin süre tanınmasına rağmen kesin süre içerisinde eksikliklerin tamamen giderilmediği anlaşılmıştır.
İncelenen dosya kapsamı ve toplanan deliller bir bütün halinde değerlendirildiğinde;
Dava, “Malvarlığının Terki Suretiyle Konkordato” davasıdır.
2004 s. İİK’nın 286. maddesine göre, “Borçlu, konkordato talebine aşağıdaki belgeleri ekler :
a) Borçlunun borçlarını hangi oranda veya vadede ödeyeceğini, bu kapsamda alacaklıların alacak-larından hangi oranda vazgeçmiş olacaklarını, ödemelerin yapılması için borçlunun mevcut mallarını satıp satmayacağını, borçlunun faaliyetine devam edebilmesi ve alacaklılara ödemelerini yapabilmesi için gerekli malî kaynağın sermaye artırımı veya kredi temini yoluyla yahut başka bir yöntem kullanılarak sağlanaca-ğını gösteren konkordato ön projesi.
b) Borçlunun malvarlığının durumunu gösterir belgeler; borçlu defter tutmaya mecbur kişilerden ise Türk Ticaret Kanununa göre hazırlanan son bilanço, gelir tablosu, nakit akım tablosu, hem işletmenin de-vamlılığı esasına göre hem de aktiflerin muhtemel satış fiyatları üzerinden hazırlanan ara bilançolar, ticari defterlerin açılış ve kapanış tasdikleri ile elektronik ortamda oluşturulan defterlere ilişkin e-defter berat bilgileri, borçlunun malî durumunu açıklayıcı diğer bilgi ve belgeler, maddi ve maddi olmayan duran varlıkla-ra ait olup defter değerlerini içeren listeler, tüm alacak ve borçları vadeleri ile birlikte gösteren liste ve belgeler.
c) Alacaklıları, alacak miktarlarını ve alacaklıların imtiyaz durumunu gösteren liste.
d) Konkordato ön projesinde yer alan teklife göre alacaklıların eline geçmesi öngörülen miktar ile borçlunun iflâsı hâlinde alacaklıların eline geçebilecek muhtemel miktarı karşılaştırmalı olarak gösteren tablo.
e) Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumun-ca yetkilendirilen bağımsız denetim kuruluşu tarafından Türkiye Denetim Standartlarına göre yapılacak denetim kapsamında hazırlanan ve konkordato ön projesinde yer alan teklifin gerçekleşeceği hususunda makul güvence veren denetim raporu ile dayanakları.
Borçlu, konkordato sürecinde mahkeme veya komiser tarafından istenebilecek diğer belge ve kayıt-ları da ibraz etmek zorundadır.
Birinci fıkranın (e) bendi kapsamında düzenlenecek raporlar ve bu raporlara dayanak olacak denetimlerde, denetim kuruluşlarının faaliyetleri, hak ve yükümlülükleri, rapor-ların inceleme ve denetimleri, bu raporlar sebebiyle doğacak idari ve hukuki sorumluluk ile diğer hususlar hakkında 26/9/2011 tarihli ve 660 sayılı Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumunun Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname hükümleri uygulanır.”
2004 s. İİK.’nin 309/l maddesine göre de, “Niteliğine aykırı düşmedikçe 285 ilâ 308/g maddeleri malvarlığının terki suretiyle konkordatoda da uygulanır.”
6100 s. HMK’nin 114/2. maddesine göre, “Diğer kanunlarda yer alan dava şartlarına ilişkin hükümler saklıdır.”
6100 s. HMK’nin 115/1-2. maddesine göre ise, “(1) Mahkeme, dava şartlarının mevcut olup olmadığını, davanın her aşamasında kendiliğinden araştırır. Taraflar da dava şartı noksanlığını her zaman ileri sürebilirler.
(2) Mahkeme, dava şartı noksanlığını tespit ederse davanın usulden reddine karar verir. Ancak, dava şartı noksanlığının giderilmesi mümkün ise bunun tamamlanması için kesin süre verir. Bu süre içinde dava şartı noksanlığı giderilmemişse davayı dava şartı yokluğu sebebiyle usulden reddeder.”
Somut olayda ; davacı vekiline 06/09/2022 tarihli ihtarname tebliğ edilerek, a) Konkordato ön projesi, b) Alacaklı ve alacak listesi, c) Karşılaştırma tablosu, ç) Makul güvence veren denetim raporu, d) Nakit akım tablosu, e)Aktiflerin muhtemel satış fiyatları üzerinden hazırlanan (aktiflerin rayiç (muhtemel satış) değerini, pasifler yönünden ise kısa ve uzun vadeli yabancı kaynakları (yani uzun ve kısa vadeli bütün borçları) gösterir, özkaynakların da yer almadığı ve ayrıca aktifler ile pasifleri karşılaştırmaya elverişli olacak şekilde hazırlanan) ara bilanço, f) Tüm alacak ve borçları vadeleri ile birlikte gösteren liste ve belgeler, g) Alacaklıları, alacak miktarlarını ve alacaklıların imtiyaz durumunu gösteren liste, h) Konkordato ön projesinde yer alan teklife göre alacaklıların eline geçmesi öngörülen miktar ile borçlunun iflâsı hâlinde alacaklıların eline geçebilecek muhtemel miktarı karşılaştırmalı olarak gösteren tablo, ı) Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumunca yetkilendirilen bağımsız denetim kuruluşu tarafından (25/03/2020 gün ve 31079 s. Resmi Gazete’de yayınlanan KGK kararına göre, sadece “kamu yararını ilgilendiren kuruluşlar (KAYİK) dahil bağımsız denetim” yetkisine sahip kuruluşlar tarafından hazırlanabilecek) Türkiye Denetim Standartlarına göre yapılacak denetim kapsamında hazırlanan ve konkordato ön projesinde yer alan teklifin gerçekleşeceği hususunda makul güvence veren denetim raporu ile dayanaklarının eksiksiz sunulması için 2 haftalık kesin süre verilmiştir.
Davacı taraf, makul güvence raporu, son bilanço, gelir tablosu, nakit akım tablosu, ara bilanço ve aktiflerin muhtemel satış fiyatları üzerinden hazırlanacak, öz kaynakların yer almadığı karşılaştırılmalı ara bilançoyu kesin süre içerisinde ibraz etmediğinden, davacının davasının 6100 s. HMK.’nin 114/2 ve 115. maddeleri gereğince dava şartı yokluğu nedeniyle usulden reddine karar vermek gerekmiş ve dosya üzerinden yapılan inceleme sonucu oluşan vicdani kanaat ile aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM : Yukarıda açıklanan gerekçelerle ;
1-Davacının davasının DAVA ŞARTI YOKLUĞU NEDENİYLE USULDEN REDDİNE,
2-Karar tarihi itibariyle alınması gereken maktu ret karar ve ilam harcı peşin alındığından yeniden harç alınmasına yer olmadığına,
3-Davacı tarafından yapılan yargılama giderlerinin davacı üzerinde bırakılmasına,
4-Davacı tarafından yatırılan gider avansından artan kısmın, 6100 s. HMK.nun 333. maddesine göre karar kesinleştiğinde re’sen davacıya iadesine,
Dair ; dosya üzerinden yapılan inceleme sonucu, gerekçeli kararın tebliğinden itibaren 2004 s. İİK.nin 308/a maddesi gereğince ( 10 ) gün içerisinde, Konya BAM ilgili Hukuk Dairesi Başkanlığına sunulmak üzere Mahkememize verilecek dilekçe ile istinaf yolu açık olmak üzere tensiben ve oy birliğiyle karar verildi. 28/09/2022

Başkan … Üye … Üye … Katip …