Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.
T.C. KONYA . ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ Esas-Karar No: … E. – … K.
T.C.
KONYA TÜRK MİLLETİ ADINA
. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ KARAR
ESAS NO :
KARAR NO:
BAŞKAN : … …
ÜYE : … …
ÜYE : … …
KATİP :
DAVACI :
DAVALILAR: 1-
2-
3-
DAVA : ŞİRKET GENEL KURULUNU TOPLANTIYA ÇAĞIRMA İZNİ VERİLMESİ
DAVA TARİHİ:
KARAR TARİHİ:
GEREKÇELİ KARARIN
YAZILDIĞI TARİH :
Davacı tarafından davalılar aleyhine açılan davanın yapılan yargılaması sonunda;
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ :
Davacı … 01/07/2022 tarihli dilekçesiyle; … Tic. Ltd. Şti.’nin tek ortaklı bir şirket olduğunu, bu şirketin tek ortağı olan …’ın vefat etmesi nedeniyle kendisinin ve davalıların mirasçı olarak kaldığını, bu şirketin tek ortağının vefat etmesi nedeniyle şirket olağanüstü genel kurul toplantısı yapılmasına ihtiyaç olduğunu beyan ederek, kendisine ilgili şirketi olağanüstü genel kurul (ortaklar kurulu) toplantısına çağırmak üzere izin verilmesini istemiştir.
İlgili şirkete ait Türkiye Ticaret Sicil Gazetesi nüshası re’sen dosyamıza konulmuş, davacıların murisi …’a ait veraset ilamı ve nüfus kayıtları Mahkemesinden dosya inceleme yoluyla temin edilerek dosyamıza konulmuştur.
İncelenen dosya kapsamı ve toplanan deliller bir bütün halinde değerlendirildiğinde;
Dava, “şirket genel kurulunu toplantıya çağırma izni verilmesi” davasıdır.
6102 s. TTK’nın 61/7/3. maddesine göre, “(3) Toplantıya çağrı, azlığın çağrı ve öneri hakkı, gündem, öneriler, çağrısız genel kurul, hazırlık önlemleri, tutanak, yetkisiz katılma konularında anonim şirketlere ilişkin hükümler, Bakanlık temsilcisine ilişkin olanlar hariç, kıyas yoluyla uygulanır. Her ortak kendisini genel kurulda ortak olan veya olmayan bir kişi aracılığıyla temsil ettirebilir.”
6102 s. TTK.’nin 410/2. maddesine göre, “(2) Yönetim kurulunun, devamlı olarak toplanamaması, toplantı nisabının oluşmasına imkân bulunmaması veya mevcut olmaması durumlarında, mahkemenin izniyle, tek bir pay sahibi genel kurulu toplantıya çağırabilir. Mahkemenin kararı kesindir”
6102 s. TTK.’nin 412. maddesine göre de, “(1) Pay sahiplerinin çağrı veya gündeme madde konulmasına ilişkin istemleri yönetim kurulu tarafından reddedildiği veya isteme yedi iş günü içinde olumlu cevap verilmediği takdirde, aynı pay sahiplerinin başvurusu üzerine, genel kurulun toplantıya çağrılmasına şirket merkezinin bulunduğu yerdeki asliye ticaret mahkemesi karar verebilir. Mahkeme toplantıya gerek görürse, gündemi düzenlemek ve Kanun hükümleri uyarınca çağrıyı yapmak üzere bir kayyım atar. Kararında, kayyımın, görevlerini ve toplantı için gerekli belgeleri hazırlamaya ilişkin yetkilerini gösterir. Zorunluluk olmadıkça mahkeme dosya üzerinde inceleme yaparak karar verir. Karar kesindir.”
Somut olayda ; Davacı tarafından, 6102 s. TTK’nın 617/3. maddesinin yollamasıyla 410/2. maddesine istinaden dava dışı limited şirketi olağanüstü toplantıya çağırmak üzere Mahkememizden izin verilmesi istenilmiştir.
… Ticaret Ltd. Şti.’nin, Ankara Ticaret Sicil Müdürlüğü’nün 167918 ticaret sicil sırasında kayıtlı bir şirket olduğu, tek ortağının 04/06/2022 tarihinde vefat eden … olduğu tespit edilmiştir.
6102 s. TTK’nın 410/2. maddesine göre izin taleplerinde, mahkemenin hangi yer mahkemesi olduğu yasa maddesinde açıklanmamış ise de; 6102 s. TTK’nın 412. maddesinde bu mahkemenin şirket merkezinin bulunduğu yer mahkemesi olduğu açıkça belirtilmiştir.
Diğer yandan, 410. madde toplantıya çağrıya ilişkin yetkili ve görevli organları düzenlerken, 412. madde mahkeme iznini düzenlemektedir. Her ne kadar 410/2. maddedeki ve 412. maddedeki toplantıya çağrı izni şartları farklı ise de; her iki maddenin birlikte değerlendirilmesi sonucu, yasa koyucunun iradesinin, şirket üyelerinin yasal şartları oluştuğunda çağrı izinlerini şirket merkezinin bulunduğu yerdeki asliye ticaret mahkemelerinden istemeleri yönünde olduğu kabul edilmelidir.
Bu konudaki yetki kuralının, kesin yetki kuralı niteliğinde olup, re’sen ve her aşamada gözetilmesi gereken bir dava şartı olduğu sonucuna da varıldığından Mahkememizin yetkisizliğine karar vermek gerekmiş ve dosya üzerinden yapılan inceleme sonucu oluşan vicdani kanaat ile aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM : Yukarıda açıklanan gerekçelerle ;
1-Mahkememizin yetkisiz olması nedeniyle, davacının davasının dava şartı yokluğu nedeniyle usulden REDDİNE, dosyanın istek halinde yetkili ve görevli Ankara Nöbetçi Asliye Ticaret Mahkemesi’ne gönderilmesine,
2-Yargılama giderlerinin, 6100 s. HMK’nin 20 ve 331/2. maddeleri uyarınca davaya yetkili mahkemede devam edilmesi halinde yetkili mahkemesince takdir edilmesine, dosyanın süresinde yetkili mahkemeye gönderilmesinin istenilmemesi halinde ise, Mahkememizce gerekli kararın verilerek değerlendirilmesine,
Dair ; dosya üzerinden yapılan inceleme sonucu, 6102 s. TTK’nın 410/2. maddesi gereğince kesin olarak ve oy birliğiyle karar verildi. 07/07/2022
Başkan … Üye … Üye … Katip …