Emsal Mahkeme Kararı Konya 1. Asliye Ticaret Mahkemesi 2021/734 E. 2021/612 K. 07.12.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C.
KONYA TÜRK MİLLETİ ADINA
. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ KARAR
ESAS NO:
KARAR NO:

BAŞKAN:
ÜYE :
ÜYE :
KATİP :

DAVACI :
VEKİLİ :
DAVALI : HASIMSIZ
DAVA : ŞİRKET MAL VARLIĞININ (TAŞINMAZLARININ) DEĞER TESPİTİ
DAVA TARİHİ :
KARAR TARİHİ :
GEREKÇELİ KARARIN
YAZILDIĞI TARİH :

Davacı tarafından hasımsız olarak açılan davanın esas kaydı yapıldı.
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ :
Davacı vekili 06/12/2021 tarihli dilekçesiyle; davacı şirkete ait … ili … ilçesi, … mahallesi, … ada, … parsel sayılı taşınmazın, şirket kayıtlarına girdiği tarihten bugüne kadar normalin üzerine bir değer kazandığını, 6102 s. TTK’nin 78 vd. maddeleri gereğince şirketlerin varlıklarının değerlerinin yeniden belirlenebileceğini, bu taşınmazın mahkeme aracılığıyla değerinin tespitinde davacı şirket açısından hukuki ve mali yönden büyük önem bulunduğunu, bu tespitin yapılmaması halinde davacı şirketin kredibilite, pay değeri ve mal varlığı değerinin tespiti yönünden ticari hayatta olumsuzluklar yaşayacağını beyan ederek, davacı şirkete ait söz konusu taşınmazın mahkeme aracılığıyla güncel değerinin tespit edilmesini dava ve talep etmiştir.
İncelenen dosya kapsamı ve toplanan deliller bir bütün halinde değerlendirildiğinde;
Dava, “şirket mal varlığının (taşınmazının) değerinin tespiti” davasıdır.
6100 s. HMK’nin MADDE 114/1-h maddesine göre, davacının dava açmakta hukuki yararının bulunması dava şartlarındandır.
6100 s. HMK’nin 115/1. maddesine göre de dava şartlarının her aşamada ve re’sen değerlendirilmesi gerekmektedir.
6102 s. TTK’nin 78 vd. maddelerinde şirketlerin finansal tablolarında yer alan mal varlığı ve alacaklarının değerlemesine ilişkin kurallar açıklanmıştır.
Somut olayda; 6102 s. TTK’nin 78 vd. maddelerinde şirketlerin finansal tablolarında yer alan mal varlığı ve alacaklarının değerlemesinin mahkeme aracılığıyla yapılacağına dair hiç bir düzenlemeye yer verilmemiştir.
Bankalardan kredi çekilmesi halinde banka eksperleri aracılığıyla teminat teşkil edecek taşınmazların değeri belirlenebileceği gibi, davacı tarafından da özel değerleme şirketlerine bu taşınmazın güncel değerini tespit ettirip özel rapor alınması her zaman mümkün görülmüş, yine pay değeri yönünden açılacak bir davada keşfen değerlendirme yapılabileceği sonucuna varılmıştır.
Davacı şirkete ait taşınmazın, hasımsız açılacak bir davada güncel değerinin mahkeme aracılığıyla tespit edilmesi için kanuni herhangi bir zorunluluk bulunmadığı gibi, davacının bu yönde korunmaya değer herhangi bir hukuki yararının da bulunmadığı anlaşıldığından, davacının davasının hukuki yarara ilişkin dava şartı yokluğu nedeniyle usulden reddine karar vermek gerekmiş ve oluşan vicdani kanaat ile aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM : Yukarıda açıklanan gerekçelerle ;
1-DAVACININ DAVASININ HUKUKİ YARARA İLİŞKİN DAVA ŞARTI YOKLUĞU NEDENİYLE USULDEN REDDİNE,
2-Karar tarihi itibariyle alınması gereken maktu ret karar ve ilam harcı peşin alındığından yeniden harç alınmasına yer olmadığına,
3-Davacı tarafından yapılan yargılama giderlerinin davacı üzerinde bırakılmasına,
4-Davacı tarafından yatırılan gider avansından artan kısmın, 6100 s. HMK.nun 333. maddesine göre karar kesinleştiğinde ve re’sen davacıya iadesine,
Dair ; dosya üzerinden yapılan inceleme sonucu, gerekçeli kararın tebliğinden itibaren 6100 s. HMK’nın 345. maddesi gereğince ( 2 ) hafta içerisinde, Konya BAM ilgili Hukuk Dairesi Başkanlığına sunulmak üzere Mahkememize verilecek dilekçe ile istinaf yolu açık olmak üzere tensiben ve oy birliğiyle karar verildi. 07/12/2021

Başkan … Üye … Üye … Katip …